J.Bareikį ir R.Karpį po 15 pažinties metų scenoje suvedė „bitlų“ dainos

Muzikos mėgėjai niekada savo akimis nebepamatys „The Beatles“ koncerto, bet per Lietuvą keliauja du šios britų grupės kūrybą mylintys artistai. Antradienio vakarą Vilniaus kongresų rūmuose stabtelėję Rafailas Karpis ir Jokūbas Bareikis surengė koncertą „Istorijos“, kuriame priminė legendinės ketveriukės dainas ir gyvenimo vingius.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 5, 2013, 8:50 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:07 PM

Jie susipažino dar prieš 15 metų ir dažnai bendraudavo, bet operos atlikėjas R.Karpis ir aktorius J.Bareikis į sceną kartu pirmą sykį pakilo tik šįmet.

Kartu su muzikantų grupe jie Šiauliuose, Panevėžyje, o vakar – ir sostinėje grojo dvi dešimtis populiariausių „The Beatles“ dainų ir publikai pasakojo šios grupės istorijos epizodus.

„Mes abu – „bitlomanai“. Smagu pajausti, kad ir kitų taip besijaučiančių netrūksta. Kol kas visuose koncertuose teko į sceną eiti bisui“, – šypsojosi J.Bareikis.

„The Beatles“ marškinėlius ir laisvalaikiu dėvintis R.Karpis – vaikščiojanti šios grupės enciklopedija. Dainininkas gali valandų valandas žerti faktus iš Liverpulio ketveriukės gyvenimo, lankėsi šios grupės gimtajame mieste, kur apžiūrėjo „bitlų“ namus ir klubą, kuriame jie pradėjo karjerą.

„Šią vasarą ketinau važiuoti į Paulo McCartney koncertą Lenkijoje, bet nepavyko – turėjau pernelyg daug pasirodymų. Kita vertus, nesigraužiu, nes girdėti jį šiandien – ne tas pats kaip prieš 50 metų“, – svarstė Rafailas.

1998-aisiais konkurse „Dainų dainelė“ jis dainavo du kūrinius. Tarp jų – „The Beatles“ „Yesterday“, kuri ir dabar sukelia didžiausią plojimų audrą jo ir Jokūbo koncertuose. Tame pačiame konkurse dalyvavo ir J.Bareikis.

„Bet man pritarė pianistas, o Jokūbas pats grojo gitara. Man tai pasirodė labai kieta.

Priėjau ir paklausiau, ar ir jis „Yesterday“ moka. Sako – na, moku. Pagrojo, taip mūsų pažintis ir prasidėjo. Vėliau ją pratęsėme Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, eilėje prie stipendijų“, – juokėsi Rafailas.

Jokūbas nuo paauglystės klausydavosi „The Beatles“ įrašų – susipažinę jauni menininkai pradėjo keistis šios grupės kompaktinėmis plokštelėmis.

„Daug kam iš bendraamžių buvo keista. Klasiokai klausėsi visokių „2 Unlimited“, „Culture Beat“, kitų panašių kvailokos muzikos grupių.

Mėgti „The Beatles“ buvo kone tam tikras protestas“, – juokėsi Rafailas.

„Tačiau prireikė daug metų, kol sugalvojome tos grupės dainas padainuoti kartu. Man reikia spyrio į užpakalį. Atsirado vadybininkas, kuris nusprendė, kad tai – nebloga idėja. Pagalvojome – o kodėl ne?“, – pasakojo Jokūbas.

Gastrolėse, kurios dar aplankys Tauragę, Kauną, Klaipėdą ir Marijampolę, aktoriai muzikuoja didžiulės sienos su „The Beatles“ narių atvaizdais ir laiškų faksimilėmis fone. Ekranuose rodomi vaizdai iš „bitlų“ gyvenimo, muzikinių filmų.

Visa tai – sukurti nuotaikai, leidžiančiai vyresnei publikai persikelti į senus laikus, kai „The Beatles“ įrašai keliavo iš rankų į rankas.

Koncertą pradėję pirmuoju „The Beatles“ išleistu kūriniu „Love Me Do“, atlikėjai jį baigia dainomis „Let It Be“ ir „Hey Jude“ iš paskutinio „bitlų“ albumo. Tarp šių dainų prašuoliuoja per visą muzikinę grupės istoriją.

„Į koncertus ateina įvairaus amžiaus žiūrovai. Šiauliuose pirmoje eilėje įsitaisė labai gražios merginos, kurios linksmai šoko.

Iš žiūrovų akių matosi, kad ši muzika jiems kelia nostalgiją. Geras jausmas. Mes gal ir per jauni tai suprasti, bet juk sovietiniais laikais „The Beatles“ buvo tas gūsis iš Vakarų, tam tikro pasipriešinimo sistemai simbolis. Tiek daug istorijų ir mitų apie juos buvo prikurta – kad jie lankėsi Sovietų Sąjungoje ir taip toliau“, – svarstė Rafailas.

„Reikia pabrėžti, kad mes nekopijuojame tos grupės, nebandome elgtis kaip jie ar mėgdžioti balsų – tai būtų kvaila. Nebandom persikūnyti į vieną ar kitą „The Beatles“ muzikantą.

Mes tiesiog kviečiame bendraminčius pasidžiaugti vakaru su ta muzika, kuri daug kam rūpi ir patinka. Be to, manau, kad žiūrovams įdomu ir išgirsti pasakojimų apie šią grupę – kitaip jie to gal nežinotų.

Džiugu, kad visuose jau aplankytuose miestuose šios grupės muziką puikiai žino“, – antrino Jokūbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.