„Eurovizijos“ komentatorius D.Užkuraitis traukiasi iš posto?

– Koks įspūdis po šiųmečio pirmojo pusfinalio dalyvių pasirodymo?

D.Užkuraitis puse lūpų prasitaria, kad šiemet gali būti paskutinieji jo „Eurovizijos“ kometavimo metai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Užkuraitis puse lūpų prasitaria, kad šiemet gali būti paskutinieji jo „Eurovizijos“ kometavimo metai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

May 8, 2014, 4:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:22 AM

„Būtų labai simboliška – nuo Kopenhagos iki Kopenhagos“, – sako D.Užkuraitis, prisiminęs savo pirmąjį komentuotą „Eurovizijos“ konkursą 2001 metais.

– Ar pamenate, kas tąsyk laimėjo dainų konkursą? – paklausiau muzikologo, kuris šį vakarą 22 val. komentuos „Eurovizijos“ antrojo pusfinalio dalyvių, tarp kurių bus ir Lietuvos atstovė Vilija Matačiūnaitė, pasirodymus.

– Žinoma! Konkurso nugalėtojais tąsyk tapo Estijos atstovai Tanelis Padaris ir Dave'as Bentonas su daina „Everybody“. D.Bentonas buvo pirmasis juodaodis, tapęs šio konkurso nugalėtoju.

– Kodėl nusprendėte, kad šiemet gali būti paskutinis kartas, kai komentuojate „Euroviziją“?

– Į „Euroviziją“ žiūriu kaip į sportą ar žaidimą. Tokiu aspektu šis konkursas man įdomus. Be to, kaskart nustebina technikos galimybės. Kai iš paprasčiausio angaro padaroma fantastiška koncertų salė su labai gera scena, suteikiančia galimybių daryti ką tik nori – nuo ledo iki parketo, nuo 20 metrų aukščio lubų iki specialiųjų efektų, mane tai žavi. Žvelgiant iš šios pusės „Eurovizija“ visuomet būna profesionalus šou, tačiau, kita vertus, tokios muzikos, kokios aš klausausi, ten yra mažai.

– Koks įspūdis po šiųmečio pirmojo pusfinalio dalyvių pasirodymo?

– Šiemet nėra tokių ryškių dainų, kad galėtum pasakyti: štai ši daina turi nugalėti. Pirmajame pusfinalyje labiausiai patiko Olandijos atstovų daina. Nemanau, kad ji nugalės, bet galėtų. Visos kitos dainos labai vidutinės, blankios. Be olandų, dar išsiskyrė Vengrijos atstovas.

– Gal todėl Vilija turi daugiau šansų?

– Vengrijos atstovas parodė, kad popmuzika gali būti ir labai šiuolaikiška, ne tik standartinė, banali. Vilijos daina taip pat labai šiuolaikiška. Tad jei pavyko vengrui, gal pavyks ir Vilijai? Nenuvertinčiau tokios galimybės. Jos daina yra alternatyvi „eurovizinei“ popmuzikai.

Nors ir slepia, „Euroviziją“ žiūri muzikos gerbėjai nuo avangardistų iki popsininkų, tad gal Vilijos daina paskatins balsuoti alternatyviąją publiką? Kita vertus, tai, ką ketina parodyti Vilija, kažką labai panašaus antradienį jau parodė estai. O jiems nepavyko.

– Ar Rusijos ir Ukrainos konfliktas turės įtakos „Eurovizijos“ balsavimui?

– Nė kiek tuo neabejoju. Dėl įvykių Ukrainoje šios šalies atstovė sulaukė labai daug simpatijų, juolab kad ji pati šauni, charizmatiška. Nebloga ir jos daina. Ir priešingai – nuo Rusijos atstovių daugelis nusisuka. Politika čia turi nemažą įtaką.

Rusijos daina man labai kirkoroviška, nesu tokios muzikos šalininkas. Jei Rusija būtų nepatekusi į finalą net ir ne dėl politikos, bet dėl dainos, nebūčiau nustebęs. Rusai „Eurovizijoje“ yra pristatę ir ryškesnių kūrinių.

– Kokie pasirodymai per šiuos 13 metų jums įsiminė ryškiausiai?

– Pirmiausia tie, kokios muzikos klausausi. Antradienį, kai klausiausi Moldovos dainos, man buvo liūdna, tuomet prisiminiau jų 2005 metų atstovus – grupę „Zdob si Zdub“ su daina „Bunica Bate Doba“, kur močiutė mušė būgną. Šis pasirodymas tikrai įstrigo.

Savo akiplėšiškumu – groti sunkųjį metalą „Eurovizijoje“ ir dar nugalėti – įstrigo ir suomių grupė „Lordi“. Kaip atlikėja yra įstrigusi ir ukrainietė Ruslana, bet tik ne jos daina „Wild Dance“. O ir 2012 metų „Eurovizijos“ nugalėtoja švedė Loreen buvo labai neprasta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.