A.Mamontovas: „Gatvės muzikos diena vyks nuo Kijevo iki Hagos“

Šeštadienį Lietuvos ir kai kurių užsienio miestų gatvėse vėl skambės muzika. Aštuntą kartą vyksiančios šventės – Gatvės muzikos dienos – rengėjas Andrius Mamontovas džiūgauja: jo sumanymas kiekvienais metais sulaukia vis daugiau dėmesio.

Gatvės muzikos dienos sumanytojas A.Mamontovas kasmet renginio pabaigoje su visais norinčiais groja būgnais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gatvės muzikos dienos sumanytojas A.Mamontovas kasmet renginio pabaigoje su visais norinčiais groja būgnais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

May 16, 2014, 8:46 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:37 PM

Nuo Vilniaus iki Joniškio – šiemet gatvės muzika skambės 26 Lietuvos miestuose. Gatvės muzikos diena taip pat vyks Ukrainoje, Gruzijoje, Olandijoje ir kitose šalyse.

„Kuriant naują Vilniaus reklamos strategiją vienas jos akcentų buvo Gatvės muzikos diena. Džiaugiuosi, kad savo miestui pavyko padovanoti kai ką vertinga“, – šypsojosi A.Mamontovas.

Šių metų renginio šūkis – „Pradėkime muziką, o ne karą“. Akivaizdi užuomina į Ukrainą, kurioje šįmet taip pat vyks Gatvės muzikos diena, rašo "Lietuvos rytas".

„Šį šūkį sugalvojau ne aš, o viena dizainerių komanda. Tokia jų savanoriška iniciatyva – gera ir reikalinga.

Pradėjome kalbėtis su ukrainiečiais, kurie rengė koncertus Maidano aikštėje. Šįmet jie koordinuos Gatvės muzikos dieną Ukrainoje. Ne tik Kijeve, bet ir Ivano Frankivske, Odesoje, Charkove, Lvove.

Buvo minčių ir apie renginius Donbaso regione, bet ten dabar – itin neramu, nelabai įmanoma gatvės muziką groti“, – sakė A.Mamontovas.

Prie gatvės muzikos šventės Ukrainoje prisidės šios šalies roko lyderis, neseniai Vilniuje grojusios grupės „Okean Elzy“ dainininkas Sviatoslavas Vakarčukas. Jis ir pats ketina groti gatvėje.

Lietuva į Ukrainos renginį siunčia nemenką muzikantų desantą – groti gatvėse vyksta grupės „Colours Of Bubbles“, „Dee & Kamy“, Jurgis Didžiulis, Edgaras Lubys, „Biplan“. Pastarieji į Ukrainą išvyko jau vakar, Kijeve pasirodys keliose TV laidose ir pareklamuos Gatvės muzikos dienos renginius. Mainais į Lietuvą pagroti atvyks keletas Ukrainos atlikėjų, daugiausia atliekančių folkloro muziką.

Šeštadienį į gatves groti išeis ir lietuviai keliose užsienio valstybėse. Pavyzdžiui, Kopenhagoje jie gros bohemiškomis tradicijomis pagarsėjusiame Kristianijos rajone.

„Labai tinkama vieta. Be to, Kristianija draugauja su Užupio respublika“, – užsiminė A.Mamontovas.

Šį šeštadienį Gatvės muzikos diena jau trečią sykį turėjo vykti ir Gruzijos sostinėje Tbilisyje, tačiau buvo nuspręsta ją perkelti į kitą savaitgalį.

Priežastys įdomios – šį savaitgalį Tbilisyje rengiamos gėjų eitynės.

„Pernai per jas buvo daug muštynių. Gatvės muzikos dienos rengėjai nusprendė šįmet to išvengti, todėl muzikantai ir gros po savaitės. Ten irgi bus lietuvių – Kazimieras Likša, grupė „Baltasis kiras“, – vardijo A.Mamontovas.

Birželį Gatvės muzikos diena įvyks ir Olandijos mieste Hagoje. Šio renginio atsiradimas nustebino patį A.Mamontovą.

„Tai buvo netikėtas sutapimas. Tą pačia dieną, kai pernai Lietuvoje vyko Gatvės muzikos diena, Olandijoje buvo surengta protesto akcija prieš Hagos valdžią, panorusią uždrausti groti gatvėse.

Valdininkų sprendimas buvo atšauktas, o olandus sužavėjo tai, kad palaikymą internete muzikantams reiškė daug mūsų renginio dalyvių.

Šįmet jie nusprendė perimti mūsų sumanymą. Tai – pirmas atvejis, kai iniciatyvos prisidėti ėmėsi patys užsieniečiai“, – pasakojo Andrius.

Kasmet dalyvių vis daugėja, tačiau A.Mamontovas sako, kad renginio taisyklės nesikeičia – groti gali kiekvienas užsiregistravęs, bet neturi būti jokio komercijos ar reklamos šešėlio.

Visai išvengti to nepavyks – pavyzdžiui, šįmet savo pasirodymų erdves renginyje turės TV šou „Lietuvos balsas“ ir festivalis „Granatos Live“.

„Yra rėmėjų, kurie sako – duosime pinigų, bet tegul visi dalyviai apsivelka marškinėlius su mūsų logotipu. Arba – visus grojančius pavaišinsime koše, bet pakabinsime savo plakatą. Tai mums netinka.

Žmogus, kuris tiesiog išeina iš namų, prisėda ir groja, neprivalo nieko reklamuoti.

Bet būtent jis sukuria šventę. Jam niekas už tai nemoka. Kartais rėmėjams sunku tai paaiškinti“, – neslėpė dainininkas.

Paklaustas apie Gatvės muzikos dienos atradimus, jis paminėjo pirmąjį albumą jau išleidusią grupę „Baltasis kiras“, kurią pats pirmą kartą išgirdo būtent šiame renginyje.

„Jie jau tikrai peržengė gatvės muzikos rėmus. Linksma, smagi grupė, kurią verta išgirsti visiems“, – sakė Andrius.

A.Mamontovas pats kol kas nėra surengęs pasirodymo Gatvės muzikos dienoje, tačiau kasmet renginio pabaigoje su visais norinčiais groja būgnais.

„Tiesiog nebūna kada. Reikia viską apžiūrėti, daug vaikščioti po miestą.

Gal kada nors pasiimsiu gitarą ir pagrosiu.

Beje, šiais metais bus įdomus sutapimas – šeštadienį sukaks 17 metų nuo paskutinio grupės „Foje“ koncerto“, – atkreipė dėmesį Andrius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.