Vilniaus areną drebino roko pamaldos su legendiniais „Aerosmith“

Vakaras, kurio roko gerbėjai laukė ne vieną mėnesį, atėjo. Trečiadienį Vilniaus „Siemens“ arenoje koncertą surengė „Aerosmith“ - viena žymiausių JAV roko grupių, 44-aisiais karjeros metais pagaliau užsukusi ir į Lietuvą. Čia ją pasitiko apie 9 tūkstančius gerbėjų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

May 21, 2014, 10:51 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:10 PM

259 litai – tiek koncerto dieną kainavo pigiausias bilietas į „Aerosmith“ koncertą. Kitaip tariant – vien smalsumo, kad eitum į šį renginį, tikrai nepakanka. Reikia būti šiokiu tokiu grupės gerbėju – „Aerosmith“ pasirodymas tapo viena brangiausių muzikinių pramogų Lietuvoje per pastaruosius keletą metų.

„Tiek skambučių su prašymais padovanoti kvietimą ar suteikti nuolaidą jau seniai nebuvo“, - likus kelioms savaitėms iki renginio, atviravo ir patys koncerto rengėjai. Sklandė kalbos, kad dar prieš porą savaičių parduotų bilietų skaičius nebuvo toks, kokio tikėtasi.

Tačiau tada reikalus gerokai išjudino patys „Aerosmith“, į Vilnių atvykę pirmadienio popietę. Grupės lyderis Stevenas Tyleris tapo vaikščiojančia renginio reklama.

Draugiškas, mielai autografus dalijantis ir nuotraukoms su gerbėjais pozuojantis 66-erių rokeris porą dienų dominavo Lietuvos žiniasklaidoje, taip vis primindamas apie artėjantį koncertą. Jau nekalbant apie simpatijas, kurias sukėlė savo paprastu elgesiu. Kiti už prabangių viešbučio numerių durų Lietuvoje dažniausiai besislepiantys, akmeniniais veidais nuo gerbėjų nusisukantys ir „nuo dėmesio pervargę“ artistai galėtų pasimokyti.

Dėmesio bangą, kurią sukėlė S.Tyleris, taikliai apibūdino dizaineris Aleksandras Pogrebnojus ir dainininkas Andrius Mamontovas. Pirmasis pastebėjo, jog Vilniuje tikriausiai greitai neliks žmonių, kurie nenusifotografavo su „Aerosmith“ dainininku. Antrasis prisipažino šiąnakt sapnavęs S.Tylerį, nors paprastai nepažįstami žmonės jo sapnuose nesilanko.

Rezultatas – laisvų vietų arenoje trečiadienį buvo nedaug.

Pasirodymą kiek po aštuntos vakaro pradėjo „apšildytojai“ - Lietuvos roko veteranus „Antį“ net kiek keista matyti tokiame vaidmenyje. Trumpas, bet efektingas pasirodymas – o paskutinė skambėjusi daina „Zombiai“ apskritai buvo sutikta taip, lyg grotų pagrindinės vakaro žvaigždės.

„Aerosmith“ pasirodymo teko palaukti – į sceną amerikiečiai žengė tik po devintos vakaro. Bet laukimas neprailgo – didžiuliame ekrane žiūrovams vis buvo įjungiama tiesioginė transliacija iš užkulisių. S.Tyleris juokais smaugė savo asistentę, linksmai vaipėsi, o tada dėmesio centre atsidūrė žiūrovai – publika buvo „kaitinama“ iš arti filmuojamų gerbėjų, susigrūdusių prie pat scenos, vaizdais. Stebėtinai daug jaunų veidų – akivaizdu, kad „Aerosmith“ rokenrolo dvasia artima ne tik muzikantų bendraamžiams.

„Tai – viena mėgstamiausių grupių. Bet jos koncerte esu pirmą kartą. Dainą "Cryin'" repetavau visą vakarą“, - braudamasi prie scenos, juokėsi S.Tyleriui į dukras amžiumi tinkanti dainininkė Erica Jennings.

Galiausiai į sceną išėjusi grupė šou pradėjo solidžiai – didžiuliame ekrane sušmėžavo nuotraukos iš įvairių „Aerosmith“ laikotarpių, S.Tyleris ir gitaristas Joe Perry į salę nusidriekusiu ilgu podiumu išlėkė prie pat žiūrovų ir šou pradėjo daina „Toys In The Attic“.

Spalvoto audeklo gabalais mikrofono stovą apkarstęs, energingai lakstantis, nuogą pilvą demonstruojantis, akinius į salę svaidantis ir vandeniu publiką laistantis S.Tyleris – tai jau roko klasiką tapęs „Aerosmith“ koncerto vaizdelis, kurį prieš porą dešimtmečių Lietuvoje pamatyti daug kas tik svajojo. Žiūrovai garsiai ošė nuo pirmos dainos. Išdžiūvę it mumijos, bet vis dar galingi – „toksiškais dvyniais“ kadaise pravardžiuoti S.Tyleris ir J.Perry nuo pirmų akimirkų rodė, kad dar turi tonas parako.

Po poros pirmųjų dainų S.Tyleris pasiuntė linkėjimus Vilniaus merui Artūrui Zuokui, kurio namuose vakarojo pirmadienį. „Nenorėkit, kad atvaryčiau tanką“, - linksmąją mero kovos su nelegaliai pastatytomis mašinomis akciją prisiminė dainininkas.

Hitų ilgai laukti irgi nereikėjo - „Love In An Elevator“ pasigirdo jau pačioje koncerto pradžioje, dar po poros dainų atėjo laikas ir vienam didžiausių „Aerosmith“ hitų „Cryin'“, po kurio sekė ir ne mažiau žinoma daina „Jaded“. Žiūrovai greitai įrodė, kad dainų tekstus moka atmintinai. 

Energija trykštantis, žiūrovams vis ranką paspausti besitaikantis S.Tyleris atrodė tikras draugiškumo įsikūnijimas - ištiesęs ranką paėmė ir lietuvių atneštą gėlių puokštę, ir vienos merginos įteiktą popieriaus lapelį (ar jame buvo įrašytas telefono numeris, istorija nutyli).

"Vilniau, pasakysiu paslaptį. Noriu čia persikraustyti", - prabilo dainininkas. Koketavimas su publika, bet akimirką atrodė, kad šiuose žodžiuose yra ir nuoširdumo.

Po masinę ekstazę sukėlusių hitų „Livin' On The Edge“ ir „Rag Doll“ atėjo metas penkioms minutėms gitaristo J.Perry šlovės.   Gitaristas sudainavo bliuzą, ekrane įsižiebus Vilniaus pavadinimui ir per šias porą dienų nufilmuotiems vaizdams – J.Perry pasivaikščiojimui Rotušės aikštėje ir bičiuliškam susitikimui su gatvės muzikantui. S.Tyleris smaginosi, gitaristui pritardamas lūpine armonikėle.  

Džiaugsmą lietuviams keliančios dainos liejosi viena po kitos. Kūriniui „Crazy“ grupė ištesėjo savo pažadą – į sceną pakvietė lietuves „Vera Primavera“, kurias S.Tyleris miesto centre sutiko vakar. Su smuikininke ir akordeoniste tada uždainavęs vokalistas tai pakartojo „Siemens“ arenoje – paraginęs publiką karštai pasitikti saviškes. Žiūrovai taip ir padarė, o muzikantės Aurelija ir Simona sunkiai tramdė šypseną – pagroti su tikromis rokenrolo žvaigždėmis proga pasitaiko ne kasdien.  

Šimtai iškeltų mobiliųjų telefonų ir darnus priedainį traukiančių lietuvių choras palydėjo vieną populiariausių „Aerosmith“ dainų – baladę iš filmo „Armagedonas“ „I Don't Wanna Miss A Thing“.  

„Tai buvo mūsų „popsinė“ pusė, o dabar parodysime šį tą kitokio“, - pranešė S.Tyleris, pristatydamas dar keletą trankių kūrinių, tarp kurių buvo ir „The Beatles“ daina „Come Together“, ir energingasis hitas „Walk This Way“ (kurio versija kadaise buvo įrašyta ir su reperiais „Run DMC“).

Po šios dainos grupė atsisveikino, tačiau neilgam. Netrukus veteranai sugrįžo bisui - į sceną S.Tyleris išvažiavo oranžiniu dviračiu, kokiais pasinaudoti kasdien kviečiami vilniečiai. Lietuvoje neseniai rengtų pasaulio ledo ritulio čempionato varžybų šaliku pasipuošęs dainininkas papasakojo, kad viešėdamas Vilniuje ne kartą tokiu važinėjosi.

Sėdęs prie fortepijono, Stevenas sugrojo vieną gražiausių "Aerosmith" baladžių "Dream On". Pabaigai grupė pasiliko hitą "Sweet Emotion". Pasipylė konfeti lietus, J.Perry pažadėjo ateityje dar grįžti į Lietuvą, o S.Tyleris gerą minutę lankstėsi ir siuntė oro bučinius.

Beveik dvi valandas trukęs roko šou baigėsi pakiliai, prie suvenyrų kiosko nusidriekė eilė, o besiskirstančiųjų veidai išdavė - kiekvieną iš bilietui išleistų kelių šimtų litų amerikiečių rokeriai atidirbo su kaupu.

„Tokių šiais laikais jau nebegamina“, - taip dažnai kalbama apie Davidą Bowie, „The Rolling Stones“ ir kitas muziką tebekuriančias superžvaigždes, lyginant jas su kur kas kuklesniais jaunesnių atlikėjų sugebėjimais scenoje.

Į šį sąrašą galima drąsiai rašyti ir „Aerosmith“. Prikimęs S.Tylerio vokalas gal ir nebėra toks, kaip auksiniais grupės laikais. Tačiau tikros pašėlusio rokenrolo dvasios, sugebėjimo 100 procentų savo energiją iškrauti scenoje ir mėgavimosi kiekviena minute iš šių veteranų nesugebėjo išmušti nei ilgi svaiginimosi metai (kvaišalų grupės nariai atsisakė jau seniai), nei karjeros nuopuoliai devintajame dešimtmetyje, nei pagarsėję muzikantų konfliktai, dėl kurių Stevenas ne kartą vos nepasitraukė iš grupės.

  „Aerosmith“ nepagrojo „Amazing“, „Dude Looks Like A Lady“ ir dar keleto hitų, bet viso keturių dešimtmečių kūrybinio bagažo sukišti į dvi valandas neįmanoma. O ir po to tokio hitų koncentrato, kokiu lietuvius apipylė gaivališki amerikiečiai, skųstis būtų nuodėmė.

Šiandien jie - gyvi amerikiečių roko paminklai, į kuriuos tūkstančiai tikriausiai ateitų pasižiūrėti vien dėl šlovingos istorijos. Nepaisant to, jie vis dar sugeba gana nesudėtingomis priemonėmis (koncerto vaizdo efektai tikrai nebuvo išskirtiniai) sukurti įtraukiantį roko spektaklį. Ar pažintis su Lietuva turės antrą seriją po keleto metų? Bent jau tie, kurie trečiadienį buvo „Siemens“ arenoje, to tikrai norėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.