Praturtės festivalio „Akacijų alėja“ muziejus

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas sakė, jog jau keturioliktus metus festivalis garsina Kulautuvą, o kartu ir Kauno rajoną.

V.Stakėno teigimu, festivalyje ,,Akacijų alėja" netruks geros muzikos, nuotaikos ir šventinės atributikos.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Stakėno teigimu, festivalyje ,,Akacijų alėja" netruks geros muzikos, nuotaikos ir šventinės atributikos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jul 7, 2014, 3:48 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:22 AM

Kruopščiai atrinkti eksponatai pasakoja įdomiausias istorijas ne tik apie žinomų atlikėjų muzikinę veiklą, laisvalaikį, gyvenimo būdą, bet ir apie lietuviškos muzikos (nuo šių metų ne tik) bei muzikantų praeitį.

V.Stakėno teigimu, vienas įdomiausių eksponatų – jubiliejiniai marškinėliai „25 let Mašine Vremeni“.

„1994 metų birželio 25 dieną Maskvoje buvo minimas grupės „Mašina Vremeni“ 25 metų veiklos sukaktis. Ji buvo pažymėta koncertu, kuris tęsėsi 9 valandas. Koncerto klausėsi 350 tūkst. žiūrovų.

Ta proga buvo pagaminti riboto tiražo marškinėliai, kuriuos mūsų muziejui dovanos į „Akacijų alėją“ šįmet atvyksiantis legendinis grupės „Mašina Vremeni“ dainininkas Andrejus Makarevičius“, – pasakojo V.Stakėnas.

Dar tris eksponatus muziejui jau padovanojo „Keistuolių teatras“. Pirmasis – 1990 metais „Keistuolių teatro“ išleista plokštelė „Kitas kartas“, antrasis – 1999 metų gamybos putojančio vyno butelis.

„Kiek žinau, tai yra niekada neatidarytas „Keituolių teatro“ 10 metų jubiliejaus proga išleistas šampanas“, – šmaikštavo V.Stakėnas.

Trečiasis eksponatas – aktoriaus Andriaus Kaniavos kairės rankos pirštinė, kurią mūvėdamas 1997 – 1998 metais jis vaidino Don Kichotą iš Lamančos spektaklyje „Liūdnojo vaizdo riteris“. Dovanojo teigimu, ši pirštinė vienintelė žygių liudininkė į nemirtingąją šlovę.

Dar vienas eksponatas muziejus atsidurs po muzikanto Aido Giniočio pasirodymo „Akacijų alėjos“ scenoje. Atlikėjas nuo galvos žada nusiimti didelę, paprastai spalvingą skarelę, vadinamąją bandaną.

Po koncerto muziejų papildys ir šiųmetė festivalio atributika. Jos įsigyti galės visi ateinantį šeštadienį apsilankiusieji Kulautuvoje.

Be įprastų suvenyrų, šįmet bus galima įsigyti „Akacijų alėjos“ kvapą, medaus indelį ir gitaros formos meduolį“, – sakė V.Stakėnas.

Keturioliktajame bardų festivalyje – daugybė „Akacijų alėjos“ debiutantų. Tai – ne tik A.Makarevičius iš Rusijos, bet ir grupės „Antis“ lyderis, dainininkas, dainų autorius Algirdas Kaušpėdas. Jis bus be „Anties“, be gitaros, be pianino, bet su tokiu instrumentu, kuris, V.Stakėno teigimu, nustebins.

Scenoje pasirodys grupės „Bix“ lyderis, muzikantas, dainų autorius, Saulius Urbonavičius – Samas) dainų autorė ir atlikėja Bjelle (Raminta Naujanytė), profesionalių aktorių-mimų duetas „Neteisėtai padaryti“, aktorius, dainų autorius ir atlikėjas Ainis Storpirštis, styginių kvintetas, grojantis ir klasiką, ir savaip transkribuojantis muziką – nuo roko, džiazo iki dainuojamosios poezijos – „Intermezzo“.

„Festivalio debiutantu galima vadinti ir pirmąjį kitokio modelio profesionalų teatrą vaikams ir suaugusiesiems, sužavėjusį tėvus ir senelius, talentingų kūrėjų artelę Keistuolių teatrą. Tiesa, du jo lyderiai „Akacijų alėjoje“ dalyvavo kaip solistai vienišiai“, – sakė D.Urbaitienė.

Su festivalio debiutantais į sceną lips ir pats A.Stakėnas, kuris festivaliui ruošia naują programą.

Po septynerių metų į festivalį iš Airijos grįš gupės „Airija“ lyderis, dainų autorius ir atlikėjas Darius Mileris–Nojus.

Bardų festivalyje pasirodys ir etnokultūrologas, dainų autorius ir atlikėjas, vienas „Akacijų alėjos“ signatarų Algirdas Svidinskas su mokiniais.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas sakė, jog jau keturioliktus metus festivalis garsina Kulautuvą, o kartu ir Kauno rajoną.

,,Smagu, kad Kulautuva kasmet tampa bardų sostine ir šios muzikos mėgėjų traukos vieta. Žmonės į šią šventę renkasi šeimomis, atvyksta ne tik automobiliais, bet ir dviračiais, laivais, autobusais. Diena Kulautuvos pušyne klausantis muzikos daugeliui tampa švente", - įsitikinęs V.Makūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.