Albumo apžvalga. „Coldplay“ „Ghost Stories“

Nerašyta taisyklė – gražiausi popmuzikos albumai sukuriami tada, kai muzikantai patiria sukrėtimų. Dvasinę traumą sukeliantys išsiskyrimai įkvėpė dešimtis nuostabių muzikos įrašų. Britų grupės „Coldplay“ dainininkas Chrisas Martinas šį albumą kūrė, byrant jo santuokai su aktore Gwyneth Paltrow. Todėl „Ghost Stories“, logiškai mąstant, turėjo būti skausmingų išgyvenimų dienoraštis.

Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jul 10, 2014, 8:29 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:57 AM

Tik štai problema – „Coldplay“ lyderis juk ir šiaip beveik visada dainuodavo taip, tarsi jam kažką skaudėtų. Tad ne itin kas ir pasikeitė. Na, gerai, šįkart čia nėra tokių stadionams skirtų himnų kaip „Paradise“ ar „Viva La Vida“ (kiek priartėja tik „A Sky Full Of Stars" su kone Davidą Guettą primenančiu intarpu). Bet nėra ir nieko itin dramatiško – ta pati švelni melancholija, kuri „Coldplay“ naudojasi nuo pat pirmojo savo albumo „Parachutes“.

Nepasakysi, kad tai visai neįdomu. Pavyzdžiui, albumą reklamavusi daina „Magic“ yra kūrinys, iš esmės neturintis priedainio, ryškia bosine linija ir pačia struktūra rodantis „Coldplay“ norą sugrįžti arčiau alternatyvios muzikos. Kūrinys „Midnight“ apskritai neprimena nieko, ką iki šiol yra įrašę „Coldplay“. Elektroninė meditacija su garso efektais iškraipytu Ch.Martino balsu – kas galėjo to tikėtis?

Muzikos skambesiui nieko neprikiši – švelnūs sintezatorių potėpiai, išradingi garsų piešiniai išduoda, kad net keturi albumo prodiuseriai (tarp jų – ir Adele skambesio architektas) savo gautus pinigus tikrai deramai „atidirbo“. Per geras ausines albumas skamba tiesiog fantastiškai. Peršasi mintis, kad maždaug tokią muziką grotų islandai „Sigur Ros“, jei turėtų labai ryškų polinkį į „popsą“.

Ir vis dėlto šios muzikos poveikį menkina pernelyg didelis banalybių procentas tekstuose. „Viskas, ką žinau – taip tave myliu, kad net skauda“, - kūrinyje „Ink“ dainuoja Ch.Martinas ir nuo to tikrai šiek tiek pykina. Dainoje „Oceans“ gitarą brązginantis Chrisas po nosimi murma kažką apie tai, kad yra „pasiruošęs pokyčiams“ ir „yra vienišas šiame pasaulyje“ - pati daina sukonstruota švelniai ir delikačiai, bet vėl visą pojūtį nužudo eilės.

Kai liūdesį savo kūryboje pamažu pradėjo keisti į euforiją, „Coldplay“ pradėjo groti stadionuose ir rimtai konkuruoti su U2. Su tokiu albumu, koks yra „Ghost Stories“, jie to nebūtų pasiekę – tai labiau įrašas toms minutėms, kai norisi išsilaižyti žaizdas (o juk kiekvienam tokių pasitaiko). Nieko ypatingai naujo – šįkart „Coldplay“ tiesiog šiek tiek patobulino formulę, su kuria pradėjo. Gerbėjams patiks, rečiau grupės besiklausantiems – tikriausiai irgi, bet nepaneigsi – „Coldplay“ ir toliau tiesiog sėdi savo patogumo zonoje.

Įvertinimas – 8 iš 10.

Grupės klipas „A Sky Full Of Stars":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.