Geriausia jauna Lietuvos grupe tapo vilniečiai „Kite Art“

Sekmadienio vakarą baigėsi visą vasarą Vilniaus menų fabriko „Loftas“ kieme vykęs „LRT Opus“ konkursas. Vertinami komisijos, keliuose jo etapuose rungėsi jauni Lietuvos muzikos atlikėjai ir grupės. Finale susirungė kelių koncertų barjerus įveikusios penkios labai skirtingų žanrų grupės.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Aug 31, 2014, 10:21 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 2:01 PM

„Norinčių dalyvauti konkurse buvo daugiau nei šimtas. Iš jų pagal įrašus atrinkome keliasdešimt geriausių, kurie vasarą čia ir susirungė. Pats klausiausi visų konkursui paduotų įrašų. Galiu drąsiai pasakyti – su lietuviška muzika reikalai yra geri“, - finalo vakarą sakė „Lofto“ šeimininkas Viktoras Diawara.

Ankstesniuose etapuose dalyvius buvo stengiamasi suskirstyti pagal žanrus – vieną vakarą grūmėsi roko, kitą – hiphopo atlikėjai ir taip toliau.

Kai kurie jau gana gerai žinomi atlikėjai neįveikė pusfinalio barjero. Pavyzdžiui, į finalą nepateko albumą jau išleidusi, vaizdo klipą sukūrusi, du sykius „Eurovizijos“ atrankoje jėgas mėginusi grupė „Multiks“.

Jei vertintume tik muzikos stilių, finalo dalyviai tarpusavyje beveik neturėjo nieko bendra. Dėl pergalės konkurse rungėsi „indie“ rokeriai „Kite Art“, dainuojantys mimai „Neteisėtai padaryti“, metalistai „Illegalism“, roko grupė „Ellse“ ir linksmas pučiamųjų orkestrėlis „Mood Sellers“.

Visi šįkart pasistengė pelnyti kuo daugiau komisijos simpatijų. Tik per plauką į finalą patekę kauniečiai „Ellse“, sprendžiant iš muzikos, galėtų būti nesantuokiniai „Nirvana“ ir „Muse“ muzikantų pusbroliai. Energingo roko 20 minučių dozę „įkalę“ vaikinai šlovino „Loftą“, kuriame groja jau trečią sykį per savaitę, ir stebėjosi, kad į renginį susirinko tiek daug žmonių.

„Mood Sellers“ pagrojo ir čigoniškų ritmų – linksmai, trankiai, nors galvoje vis sukosi klausimas, kas galėtų išklausyti valandą tokios programos. Tarsi suprasdami, kad reikėtų įvairovės, muzikantai paskutiniam kūriniui į sceną pasikvietė vokalistę.

Mimai „Neteisėtai padaryti“ - kažkas per vidurį tarp „Liūdnų slibinų“ ir „Suicide DJs“. Debiutinį albumą „Skandalas“ šįmet išleidę, tamsų humorą propaguojantys vyrai „Lofte“ šaudė fejerverkus ir konfeti, dainavo apie pornoaktorių ir kaimynę Vandą. Juokinga? Kartais taip, kartais ne. „Jie tikrai patobulėjo“, - sakė po metų pertraukos grupės koncertą išgirdęs „LRT Opus“ vadovas Darius Užkuraitis.

Kriokiantis „Illegalism“ vokalistas publiką vis bandė kalbinti angliškai, mojavo didžiule kaukole ir atitiko visas su metalu siejamas klišes. Nepaisant to, grupės pasirodymas „Lofto“ publiką tikrai „užvežė“ - pasigirdo kalbos, kad „Illegalism“ gali sukurti staigmeną ir laimėti visą konkursą.

Paskutiniai scenoje – sostinės grupė „Kite Art“, keleto grupės narių tautybę pažymėję ir viena lenkiškai atlikta daina. Vienas ryškiausių šių metų „LRT Opus“ konkurso atradimų – puikiai „susigrojusi“ „indie“ roko grupė, melancholiją derinanti su energija ir rodanti puikų vakarietiško muzikos konteksto išmanymą.

Komisijos nuomonė vieninga – labiausiai nugalėtojų vardo, vaizdo klipo filmavimo, dainos profesionalaus įrašo „Skamp“ studijoje, pasirodymo festivalyje „Loftas Fest“ ir transliavimo LRT eteryje nusipelnė būtent grupė „Kite Art“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.