Scenos įžymybės Valdovų rūmuose pristatė milijono vertą miuziklą

Antradienio rytą sostinės Valdovų rūmuose buvo oficialiai pristatytas ambicingas scenos kūrinys – miuziklas „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“, kuris gruodį bus rodomas didžiausiose Lietuvos arenose.

(Iš kairės) K.Skambinė, M.Jankavičius, A.Cholina.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
(Iš kairės) K.Skambinė, M.Jankavičius, A.Cholina.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Oct 7, 2014, 1:42 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 7:06 AM

Legendinė Lietuvos istorija atgims naujame kūrinyje, kurio muziką parašė kompozitorius Kipras Mašanauskas, libretą – Romas Lileikis.

Pagrindiniai vaidmenys teks žinomiems popmuzikos atlikėjams. Žygimantą Augustą vaidins Mantas Jankavičius, Barborą Radvilaitę – Karina Skambinė.

Miuzikle taip pat dainuos Jeronimas Milius, Sigutė Stonytė, Tadas Juodsnukis, Kostas Smoriginas, Rafailas Karpis, „Liūdnų slibinų“ vokalistas Dominykas Vaitiekūnas ir kiti žinomi artistai.

Valdovų rūmuose atskleisti įspūdingi miuziklo kūrėjų užmojai. Pavyzdžiui, vien kostiumų, kuriamų dizainerio Juozo Statkevičiaus, scenoje bus apie 200. Spektaklyje dalyvauja 32 šokėjai, 10 aktorių, dirbs 100 aptarnaujančių darbuotojų.

Simfoninio orkestro ir roko grupės atliekama muzika skambės iš specialiai daromų įrašų, visų atlikėjų balsai – gyvai. Naujo miuziklo biudžetas – per milijoną litų.

„Prieš metus paskambino Mantas Jankavičius, jis ir atsinešė idėją – reikia visiškai naujo lietuviško miuziklo.

Idėja jame pavaizduoti Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės istoriją yra Romo Lileikio.

Ėmiausi šio darbo nedvejodamas – atsisakiau visų kitų pasiūlymų“, - sakė kompozitorius K.Mašanauskas.

Nupasakoti spektaklio muzikos jis nepanoro, bet užsiminė, kad į skambesį bus įpinti ir šešioliktojo amžiaus instrumentai, atspindintys epochą, kurioje vyko šiame miuzikle rodomi įvykiai.

„Atrodytų, ši istorija ne kartą pasakota, bet ji tikrai neišsemta. Apie siužetą nekalbėsiu, pamatysite atėję į arenas. Man rūpėjo, kad tai būtų ne tik pramoga, bet ir turiningas dalykas“, - sakė R.Lileikis.

Spektaklio režisierė ir choreografė Anželika Cholina neslėpė, kad dvejojo dėl šio pasiūlymo, bet buvo įtikinta, kai pamatė, kokie kiti menininkai prie jo prisideda.

„Artistai gaus didelį krūvį, bet kitaip ir negalima – paprastai statyti spektaklį būtų neįdomu.

Labai džiaugiuosi, kad surinkti tokie skirtingi ir gabūs menininkai. Beje, vaizdas scenoje atspindės siužeto laikotarpį. Artistų su džinsais tikrai nepamatysite“, - sakė A.Cholina.

J.Milius prisipažino, kad iš pradžių į pasiūlymą irgi reagavo skeptiškai.

„Taip jau atsitiko, kad miuziklai Lietuvoje vis prastėja, statomi greitai ir pigiai. Tačiau įsitikinau, kad čia viskas bus kitaip. Statytojų požiūris į darbą tikrai džiugina“, - sakė J.Milius.

Jo, T.Juodsnukio ir M.Jankavičiaus repeticijoje suvaidinta scena buvo parodyta spaudos konferencijos dalyviams – akivaizdu, kad artistams netruks ir muzikinių, ir choreografijos iššūkių.

„Jaučiasi, kad viską kuriame iš naujo. Kai vaidini Romeo ar Kvazimodą, gali remtis jau sukurtais tipažais, o čia reikia viską sugalvoti patiems. „YouTube“ Žygimanto Augusto nepažiūrėsi.

Kodėl atlieku šį vaidmenį? Aš nusprendžiau suvaidinti visus istorinius Lietuvos personažus – buvo Tadas Blinda, dabar – Žygimantas Augustas, paskui bus Antanas Smetona“, - juokavo Mantas.

Gruodžio 12 dieną miuziklas bus parodytas Klaipėdos „Švyturio“, gruodžio 19 d. - Vilniaus „Siemens“, gruodžio 27 d. - Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Po šių premjerų jis tikriausiai nebus numarintas – tikimasi vėliau miuziklą rodyti kitose, galbūt mažesnėse salėse.

Žiūrovų laukia ne tik nauja muzika, bet ir įspūdinga scenografija, ekranai, kuriuose, kaip roko koncertuose, bus galima stebėti miuziklo scenas.

Viena taisyklė, kurią miuziklo kūrėjai aiškiai paskelbė antradienį – visi, kurie bandys mobiliaisiais telefonais filmuoti šį reginį, iš salių bus išprašyti be įspėjimo.

Ištrauka iš miuziklo repeticijos:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.