2015 metų muzikos renginių kalendoriuje – garsenybių vardai

2015-aisiais melomanai vėl turės progų pasimėgauti garsių užsienio atlikėjų muzika. Koncertų rengėjai užsimena, kad šiais metais Lietuvą gali aplankyti netgi daugiau pirmojo ryškumo įžymybių negu pernai. Bilietai į koncertus nei brangs, nei pigs, tačiau koncertų rinkoje daug optimizmo. Lietuvoje jau yra pakankamai publikos, kuri pasiruošusi už garsaus atlikėjo koncertą sumokėti vakarietišką kainą ir nedelsia iki paskutinės minutės.

Visi bilietai į britų atlikėjo R.Williamso koncertą parduoti per keletą dienų.<br>„Scanpix“/AFP nuotr.
Visi bilietai į britų atlikėjo R.Williamso koncertą parduoti per keletą dienų.<br>„Scanpix“/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jan 16, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:30 PM

Skirtingai nei prieš keletą metų, į Lietuvą jau galima kviesti brangias žvaigždes, skirtas ne tik vyresnei, bet ir paauglių ar studentiško amžiaus publikai, – pinigų bilietams ji suranda.

Tokiais bruožais dabartinę užsienio žvaigždžių koncertų rinką „Lietuvos rytui“ apibūdino jas į Lietuvą kviečiantys verslininkai.

Ryškiausias – R.Williamsas

Vienas ryškus koncertas 2015-aisiais jau įvyko – praėjusį sekmadienį pilnutėlėje Kauno „Žalgirio“ arenoje dainavo italų tenoras Andrea Bocelli.

Kiti atlikėjai laukia savo eilės. Kol kas ryškiausias jau paskelbtas 2015-ųjų svečias Lietuvoje – balandžio 5-ąją Kaune dainuosiantis britų atlikėjas Robbie Williamsas.

Septyniolikos Britų muzikos apdovanojimų laureatas, „Angels“, „Feel“ ir dešimtis kitų hitų įrašęs atlikėjas, kurio 4 koncertai iš eilės pernai vyko sausakimšoje Londono arenoje „02“, o metais anksčiau – didžiausiuose Europos stadionuose. Dar prieš penkerius šešerius metus apie tokių žvaigždžių vizitus mažai kas drįso svajoti.

Tiesa, į šį koncertą pateksite nebent sumokėję perpardavinėtojams. Rudenį pasirodę bilietai buvo išgraibstyti per kelias dienas. Bilietų į Rygoje vyksiantį Robbie koncertą dar yra.

Pinigų turi ir jaunimas

Išskirtinę vietą koncertų kalendoriuje užima britų atlikėjas Edas Sheeranas – jis Vilniaus „Siemens“ arenoje koncertuos vasario 15-ąją.

Pasirodymas išskirtinis dar ir tuo, kad 23 metų E.Sheeranas yra jaunosios kartos žvaigždė. Be to, į Lietuvą atvykstanti populiarumo viršūnėje.

Reikia įrodymų? Jo diskas „X“ pretenduoja laimėti Metų albumo prizą „Grammy“ ceremonijoje, pernai būtent Edo muzikos buvo dažniausiai klausomasi interneto platformoje „Spotify“, o vasarą jis surengs net tris koncertus legendiniame Londono Vemblio stadione.

„Jau dabar aišku, kad „Siemens“ arena bus pilnutėlė. Pataikėme jį pasikviesti pačiu laiku.

2005-aisiais arenose karaliavo vyresni atlikėjai, o dabar reikalai keičiasi. Jaunimas randa pinigų savo mėgstamų atlikėjų koncertams. Galbūt ne savo pinigų, galbūt gauna iš tėvų, bet koks skirtumas?

Anšlagai Lanos Del Rey ir „OneRepublic“ koncertuose Vilniuje parodė, kad Lietuvos jaunimas žavisi tais pačiais atlikėjais, kuriais žavisi ir bendraamžiai Vakaruose“, – įsitikinęs E.Sheeraną pakvietusios agentūros „Medusa Concert“ vadovas Remigijus Knabikas.

Nuo roko iki „Eurovizijos“

Kaip ir E.Sheeranas bei R.Williamsas, į Lietuvą šįmet pirmą kartą atvyks kanadiečių roko grupė „Nickelback“, praėjusiame dešimtmetyje išgarsėjusi hitu „How You Remind Me“.

„Tai, kas vyksta dėl šios grupės, maloniai nustebino. Iki spalio 14-ąją Kaune vyksiančio koncerto – devyni mėnesiai, o jau dabar parduota daugiau nei pusė bilietų“, – sakė grupę pakvietusios agentūros „Live Nation Lietuva“ atstovas Deividas Afarjancas.

Tarp didžiausių į Lietuvą šįmet pakviestų žvaigždžių yra ir Kanados dainininkas Bryanas Adamsas, kovo 27-ąją dainuosiantis „Žalgirio“ arenoje, bei gegužės 17-ąją Vilniaus „Siemens“ arenoje koncertuosiantys britų rokeriai „DefLeppard“.

Šiuo atveju koncertų rengėjai eina patikrintu keliu – B.Adamsas Lietuvoje koncertuos ketvirtą, „Def Leppard“ – trečią kartą. Tiesa, B.Adamsas pirmą kartą lankysis Kaune.

Visus ankstesnius kartus šiems atlikėjams netrūko žiūrovų, todėl sprendimas kviesti juos dar sykį – logiškas. „Bilietai į B.Adamso koncertą tiesiog šluojami“, – patikino R.Knabikas.

Pirmą kartą Lietuvoje koncertuos „Eurovizijos“ laimėtoja švedė Loreen.

Hitas „Euphoria“, su kuriuo prieš trejus metus ji triumfavo šiame konkurse, išlieka viena ryškiausių jame skambėjusių dainų.

Tiesa, ankstesni „Eurovizijos“ laimėtojų koncertai Lietuvoje nebuvo itin sėkmingi – anšlago nesulaukė nei „Lordi“, nei Alexanderis Rybakas. Galbūt „Žalgirio“ arenoje Loreen balandžio 24-ąją pasiseks labiau.

Naujoje salėje tuščia nebus

Didžiausių arenų reikia ne visiems užsienio atlikėjams. Vilniuje neseniai atidaryta „Compensa“ salė jau šiek tiek išjudino koncertinį gyvenimą.

2–3 tūkstančiams žiūrovų skirtoje erdvėje vasario 25-ąją koncertuos kultinis Balkanų režisierius Emiras Kusturica, į Lietuvą trečią kartą atvykstantis su grupe „No Smoking Orchestra“. Karšti pietietiški ritmai ir pankiška energija – garantuoti.

Kitą dieną ten pat dainuos Macy Gray – išskirtinio balso amerikietė, prieš keliolika metų išgarsėjusi hitu „I Try“.

Kovo 7-ąją „Compensa“ salė pasveikins Yanną Tierseną – prancūzų kompozitorių ir instrumentininką, labiausiai pagarsėjusį muzika filmams „Amelija iš Monmartro“ ir „Sudie, Leninai!“. Šis koncertas – irgi vienas tų, į kuriuos bilietai graibstomi greičiau, nei tikėtasi.

Balandžio 10-ąją ten pat koncertuos britų šokių muzikos žvaigždė Example’as – šį koncertą irgi galima priskirti prie tų, kuriuose laukiama jaunesnių žiūrovų.

Bus įdomių nišinės muzikos renginių. Pavyzdžiui, vasario 15-ąją Vilniaus menų fabrike „Loftas“ pasirodys žymūs JAV didžėjai DJ Shadow ir Cut Chemist, o balandį vyksiantis festivalis „Kaunas Jazz“ atveš visą būrį džiazo žvaigždžių – nuo „Grammy“ laimėtojo Gregory Porterio iki grupės „Naturally 7“.

Yra koncertų, dėl kurių ore pakibo klaustukai. Vokietijos žvaigždė Nneka pati paskelbė, kad balandį koncertuos Vilniuje, tačiau dėl jos pasirodymo koncertų rengėjai net nėra iki galo susitarę.

Apie muziką žino daugiau

Tai toli gražu ne visos užsienio žvaigždės, kurios šiais metais koncertuos Lietuvoje. Tačiau skelbti jų vardų, kol nepasirašytos sutartys, koncertų rengėjai negali. Dar ir todėl, kad dėl kai kurių atlikėjų tarp jų verda konkurencinė kova.

„Mūsų tikslas – 4–6 didelių užsienio žvaigždžių koncertai arenose. Manau, šiais metais pavyks jį įgyvendinti“, – sakė D.Afarjancas.

Anot jo, per metus smarkiai pasikeitė bilietų pirkėjų elgesys. Visi bilietai parduoti į R.Williamso, A.Bocelli, pernai Kaune koncertavusio Enrique Iglesio ir kitų artistų koncertus.

„Žmonės nebelaukia, perka bilietus iškart. Anksčiau didelė dalis bilietų buvo išperkama per paskutines porą savaičių. Dabar to pagyvėjimo nebebūna. Žmonės apsisprendžia iš anksto, neperka impulsyviai. Tai – šiokia tokia anomalija“, – sakė D.Afarjancas.

R.Knabikas pasidžiaugė, kad publika, ypač – jauna, vis labiau domisi muzika.

„Prisidėjo ir muzikos transliavimo paslaugų „Spotify“ ir „Deezer“ atsiradimas Lietuvoje. Žmonės klausosi daugiau muzikos, atranda naujų atlikėjų.

Prieš keletą metų kai kurie radijo laidų vedėjai nežinojo, kas yra „Muse“, o tai buvo viena populiariausių pasaulio grupių. Dabar tai jau neįsivaizduojama. Galima drąsiai kviesti jaunas žvaigždes, jei tik jos įperkamos. O anksčiau buvo galima vežti tik veteranus“, – paaiškino koncertų rengėjas.

Rusiškų koncertų šiais metais vėl daugėja

Ukrainos įvykių metu kiek pristabdytas Rusijos popžvaigždžių traukinys į Lietuvą vėl juda visu greičiu.

„Kurį laiką jų koncertų buvo sumažėję ir dėl politinių priežasčių, ir dėl koncertų rengėjų susirūpinimo savo įvaizdžiu. Bet akivaizdu, kad ši rinkos niša bus užpildyta. Lietuvoje yra pakankamai publikos, kuriai reikia tokios muzikos, bilietai perkami puikiai. Tiesą sakant, šiuo metu rusiškų koncertų Lietuvoje rengiama net daugiau nei anksčiau“, – „Lietuvos rytui“ sakė vienas koncertų rengėjas, norėjęs likti neįvardytas.

Gegužę Vilniuje ir Klaipėdoje koncertuos dainininkė MakSim, vasarį sostinėje bus surengtas kompozitoriaus Igorio Krutojaus kūrybos vakaras su Filipu Kirkorovu, Nikolajumi Baskovu, Alsu ir kitomis žvaigždėmis, keliuose miestuose vyks Staso Michailovo, „Ruki vverch“, Grigorijaus Lepso koncertai.

Kovą Vilniuje ir Klaipėdoje dainuos rusiškų šansonų žvaigždė Michailas Šufutinskis ir dainininkas Stasas Pjecha, gegužę į Vilnių ruošiasi atvykti dainininkė Jelena Vaenga. Koncertus Lietuvoje taip pat planuoja „Nočnyje snaipery“, „Bi-2“, „Piknik“ ir kiti Rusijos atlikėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.