Gerbėjams gedint, aiškėja naujos detalės apie D. Bowie mirtį

Pasaulio žiniasklaida antrą dieną kalba apie britų dainininko Davido Bowie mirtį, o gerbėjai randa vis naujų būdų pagerbti sekmadienį mirusį 69-erių roko muzikos genijų.

D.Bowie apie savo ligą prasitarė tik būreliui artimiausių žmonių.<br>AP nuotr.
D.Bowie apie savo ligą prasitarė tik būreliui artimiausių žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2016, 7:23 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 7:42 AM

Olandijos mieste Utrechte bažnyčios varpai skambino D.Bowie kūrinį, JAV zoologijos sode dainininko garbei pavadintas pingvinas, prie atlikėjo namų Niujorke ir į jo gimtojo Londono rajono Brikstono aikštę gerbėjai neša gėles, žvakes ir laiškus.

Interneto muzikos transliavimo paslauga „Spotify“ užfiksavo 3000 procentų padidėjusį D.Bowie dainų perklausų skaičių, o Londone esantis „BT Tower“ bokštas nušvito užrašu „Ilsėkis ramybėje, Davidai Bowie“.

Olandijos mieste Groningene, kurio muziejuje šiuo metu rodoma retrospektyvinė D.Bowie paroda „David Bowie is“, parduotų bilietų skaičius per vieną dieną išaugo dešimtis kartų.

Niujorke ketinama surengti didelį D.Bowie skirtą koncertą. Dainininko gerbėjai jį planavo ir anksčiau, tačiau dabar keisis koncerto tikslas – jis bus skirtas muzikos legendai atminti.

Aiškėja vis daugiau detalių apie paskutinius dvejus D.Bowie gyvenimo metus. Nors dainininko artimieji nurodė tik tai, jog dainininkas 18 mėnesių kovojo su vėžiu, su juo dirbę žmonės papasakojo daugiau.

Paslaptyje savo ligą laikęs britas apie sveikatos problemas prasitarė tik nedideliam būreliui žmonių.

Tarp jų – paskutinius du jo vaizdo klipus „Blackstar“ ir „Lazarus“ režisavusiam švedui Johanui Renckui. Beje, likus trims dienoms iki D.Bowie mirties pristatytame klipe „Lazarus“ rodomi vaizdai, dabar jau neabejojama, yra savotiškas dainininko atsisveikinimo laiškas.

Su daugybe muzikos žvaigždžių dirbęs J.Renckas papasakojo, jog D.Bowie pernai liepą jam prasitarė apie rimtą savo ligą.

Anot režisieriaus, jis dainininko apie tai daugiau neklausinėjo, tik šis nuolat numesdavo kraupokų juokelių apie mirtį.

„Šiąnakt sapnavau, kad sutikau tave. Pasakiau, jog maniau, kad tu mirei, o tu paklausei – kas taip sakė? Atsakiau, kad pasaulis. Tu pasakei – velniop pasaulį“, – tokį laišką dainininkui internete patalpino J.Renckas.

Ilgametis D.Bowie bičiulis, dar aštuntame dešimtmetyje su juo dirbęs garsus britų prodiuseris Brianas Eno atskleidė, jog praėjusią savaitę gavo paskutinį D.Bowie elektroninį laišką.

„Nenujaučiau apie jo ligą. Planavome dar padirbėti kartu“, – pasakojo B.Eno.

Vienas kitam adresuotus laiškus jie visada pasirašydavo juokingais slapyvardžiais – „Misteris pramogų verslas“ ir panašiai.

„Ačiū už gerus laikus, Brianai. Jie niekada nesupus“, – praėjusią savaitę parašė Davidas, šįkart laišką pasirašęs slapyvardžiu Dawn („aušra“).

„Tik dabar supratau, kad taip jis atsisveikino“, – krimtosi B.Eno.

Belgų režisierius Ivo Van Hove'as, su kuriuo D.Bowie sukūrė prieš mėnesį Niujorke pastatytą miuziklą „Lazarus“, sakė apie dainininko ligą sužinojęs prieš 15 mėnesių. Anot jo, Davidas sirgo kepenų vėžiu.

„Jis man tai pasakė, nes norėjo paaiškinti, kodėl negalės dalyvauti visose repeticijose.

Davidas rašė ir mirties patale. Mačiau kovojantį vyrą. Jis dirbo kaip liūtas ir nepasidavė. Labai tai gerbiu“, – Olandijos radijui sakė I.Van Hove'as.

Anot jo, gruodį „Lazarus“ premjeroje D.Bowie nesukėlė įtarimų.

„Laikraščiai rašė, kad jis puikiai atrodo. Bet vos išėjęs jis susmuko. Tada supratau, kad galbūt jį matau paskutinį sykį“, – sakė režisierius.

Pro smalsuolių akis nepraslydo paskutiniai D.Bowie veiksmai internete. Paskutinė gyvenime paskyra, kurią jis nusprendė sekti socialiniame tinkle „Twitter“, yra Dievo. Tai humoristinė paskyra, kurioje publikuojami įvairūs juokeliai.

Po D.Bowie mirties joje atsirado tokia žinutė: „Davidas Bowie – Dievas, kokiu aš visada norėjau būti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.