Albumo apžvalga. „Mano juodoji sesuo“ „Svetimi“

Kai grupė „Mano juodoji sesuo“ šį rudenį išleido naują albumą, buvo nustebusių. Prieš 26 metus susibūrusi grupė paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje buvo gana plačiai žinoma, jos dainas neretai transliavo radijas.

 „Mano juodoji sesuo“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 „Mano juodoji sesuo“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-09 19:08, atnaujinta 2018-01-09 19:14

Tačiau pastaruosius kelerius metus atrodė, kad jos nebeliko - taip retai ji šmėžavo viešumoje. Šį diską pradedančios dainos „Tu seniai užmaršty“ pavadinimas beveik skamba kaip ironiškas pokštas apie patį grupės likimą.

Tačiau „Mano juodoji sesuo“ ne tik gyva, bet ir sugebėjo sukurti vieną įspūdingiausiai atrodančių Lietuvos muzikos leidinių šiais metais. Raudonos spalvos vinilo plokštelė „Svetimi“ išleista prabangiai - fantastiškas dizainas, puiki spauda, kartu pridedama kompaktinė plokštelė, bukletas su dainų tekstais, plakatas lipdukas ir sertifikatas, kuriame pažymėtas plokštelės numeris. Žodžiu, tikra kolekcininko svajonė.

Kadaise pradėję kaip gotikinio roko grupė, „Mano juodoji sesuo“ pasuko į tamsią elektroniką, „darkwave“ žanrą, kartais sukurdama ir popmuziką, kuri visai tiktų, pavyzdžiui, grupei „Lemon Joy“ (albume skambančios dainos „Kiek trunka viena sekundė“ ar „Rytoj“).

Sintezatorių šiame albume netrūksta - kartais „Mano juodoji sesuo“ primena vokiečių grupę „And One“ („Į save“), kartais - daugelį jų kartos muzikantų įkvėpusius britus „Depeche Mode“, kartais - rudenį Vilniuje grojusius slovėnus „Laibach“.

Žemas, manieringas, aistringas vokalisto Mindaugo Budniko balsas, depresyvi romantika dainų tekstuose, svajingi gitarų garsai - viskas čia pagal žanro taisykles.  Beveik norisi sakyti „senamadiška“, tačiau šis žanras neišeina iš mados - jis visada turi gerbėjų, besirengiančių juodai ir pasiilgusių melodingo liūdesio.

Apie prarastą sielą, baimę, melą ir nakties mintis dainuojanti „Mano juodoji sesuo“ net tada, kai ritmas pagreitėja („Info sraute“) kuria nuotaiką, kad tuoj nutiks kažkas negero.

Bet nereikia susidaryti įspūdžio, kad šis albumas niūrus - jame netrūksta dainų (pavyzdžiui, „Avelon“), pagal kurias norėsis šokti - tiesa, turbūt be šypsenos, o susikaupus.

Pavadinti šių kūrinių „alternatyva“ irgi neapsiverčia liežuvis - tiesą sakant, didelė šio albumo dalis yra graži elektroninė popmuzika. Kelsianti nostalgiją tiems, kurie panašių garsų klausėsi prieš ketvirtį amžiaus, tačiau neatstumsianti ir tų, kurie „Mano juodąją seserį“ išgirs pirmą sykį.

Įvertinimas - 8 iš 10.

Titulinės albumo dainos vaizdo klipas:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.