Pirmyn, Ieva! Šešios priežastys tikėti lietuvės sėkme „Eurovizijoje“

Patekusi į „Eurovizijos“ finalą Ieva Zasimauskaitė jau pritildė skeptikus. Šeštadienio vakarą konkurso finale Lisabonoje ji pamėgins tai padaryti dar sykį.

I.Zasimauskaitė šįvakar „Eurovizijos“ scenoje pasirodys ketvirta.<br>„Scanpix“ nuotr.
I.Zasimauskaitė šįvakar „Eurovizijos“ scenoje pasirodys ketvirta.<br>„Scanpix“ nuotr.
 I.Zasimauskaitė Lisabonoje.<br> R.Zilnio nuotr.
 I.Zasimauskaitė Lisabonoje.<br> R.Zilnio nuotr.
 I.Zasimauskaitė Lisabonoje.<br> R.Zilnio nuotr.
 I.Zasimauskaitė Lisabonoje.<br> R.Zilnio nuotr.
 I.Zasimauskaitė Lisabonoje.<br> R.Zilnio nuotr.
 I.Zasimauskaitė Lisabonoje.<br> R.Zilnio nuotr.
I.Zasimauskaitės dvasinis mokytojas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
I.Zasimauskaitės dvasinis mokytojas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

specialiai lrytas.lt, Lisabona

May 12, 2018, 8:06 PM, atnaujinta May 12, 2018, 10:25 PM

Per liūdna, per rami, per švelni, paskęs „Eurovizijos“ margumyne. Prieš šių metų Lietuvos pasirodymą „Eurovizijoje“ I.Zasimauskaitės atliekama daina „When We’re Old“ buvo internete apiberta epitetais, kurie neleido abejoti, – Lietuva iš šio pasirodymo pernelyg daug nesitiki.

Vakar jau buvo kitaip. Po pirmojo pusfinalio, kuriame Ieva žengė į finalą, pasaulio lažybų kontoros ją iškėlė tarp didžiausių konkurso favoritų.

Prognozės nuolat keičiasi – pakilusi į penktąją vietą lažybininkų lentelėje vėliau Ieva kilo iki trečios, vakar po pietų nukrito į šeštąją, tada vėl, lyg amerikietiškuose kalneliuose, šokinėjo aukštyn žemyn.

Prognozuotojai neretai klysta, tačiau esmės tai nekeičia – Ieva „Eurovizijoje“ laikoma rimta pretendente patekti į geriausiųjų dešimtuką. Tai – daug daugiau, nei pranašauta daugumai ankstesnių metų Lietuvos „eurovizininkų“.

Kur jos sėkmės priežastis? Prieš lemiamą I.Zasimauskaitės kovą „Lietuvos rytas“ pažvelgė į kelis veiksnius, galinčius šeštadienį lietuvę aukštai kilstelėti „Eurovizijos“ lentelėje.

Jautrumas. „Po pusfinalio naktį aš skaičiau komentarus po savo pasirodymo įrašu internete.

Skaičiau ir verkiau – kokie 80 procentų komentuotojų rašė, kad ir jie apsiverkė.

Pasakojo labai jautrias istorijas. Pavyzdžiui, vienas vyras iš Australijos parašė, kad jo žmona serga vėžiu, tad jie tikriausiai nesulauks laimingos senatvės kartu, kaip dainuojama mano dainoje.

Kaip nesusijaudinti, kai tai skaitai?“ – kalbėjo I.Zasimauskaitė.

„Imkit mano balsą ir nusisukit – aš verkiu“, „aš tik pjaustau svogūnus, dievaži, man tik dėl to rieda ašaros“, „žiūriu penktą kartą ir vėl verkiu“, – tai tik dalis iš daugelio komentarų iš viso pasaulio, kurių sulaukė I.Zasimauskaitės pasirodymas pusfinalyje.

Nuoširdumu ir šiluma spinduliuojantis lietuvės veidas, jautriai ir švelniai dainuojami žodžiai, nuginkluojanti šypsena. Ir emocijos, kurios keliauja tiesiai į širdį.

Kai pergalė prognozuojama spalvingai, energingai, seksualumu trykštančiai Kipro dainininkei Eleni Foureirai, lietuvė scenoje atrodo kaip pati ryškiausia jos priešingybė – rami ir kukli. Būtent šis kontrastas, „Eurovizijos“ specialistų nuomone, irgi gali prisidėti prie lietuvės sėkmės, nes bus daugybė žiūrovų, kuriems perspausti ir perdėtai ryškūs numeriai atrodys nepatrauklūs ir varginantys.

Kai Ieva uždainuoja: „Nebijau pasenti, jei galiu laikyti tavo ranką“, minios europiečių gali galvoti apie tūkstančius dalykų – nuo santykių su mylimu žmogumi iki prisiminimų apie jau išėjusius artimuosius arba nelaimingą meilę.

Tai gali paskatinti apsiverkti iš liūdesio ar džiaugsmo. Bet kone visi bent sykį yra jautę jausmus, apie kuriuos yra ši daina.

Vienas trūkumas finale – tokio pobūdžio dainų bus nemažai. Ispanai Amaia ir Alfredas, vakar prognozių lentelėse Ievą pralenkęs airis Ryanas O’Shaughnessy, prancūzai „Madame Monsieur“, vokietis Michaelis Schulte – visi jie taiko į tą pačią jautrią auditoriją ir yra ne mažiau lyriški.

Ar Ievai pavyks išsiskirti, juolab dainuojant pačioje finalo pradžioje, ketvirtai? Gali būti visaip, bet niekas iš jos nebeatims dėmesio ir simpatijų, kurių ji sulaukė pusfinalyje.

Pasirodymas. „Visiškai nekreipėme dėmesio į šią dainą, bet kai pamatėme, kaip Ieva ją atlieka scenoje, viskas apvirto aukštyn kojom“, – tai komentaras, kurį iš „Eurovizijoje“ dirbančių žurnalistų per šias dienas teko girdėti kelias dešimtis kartų.

Režisierės Rasos Micachienės sudėliotą pasirodymą su prieblanda, joje išnyrančiomis filmuotomis figūromis ir Ievos vyru ant tiltelio netgi ir „Eurovizijos“ oficiali interneto svetainė pavadino „tobulu“ ir nepriekaištingu.

Ramybę ir jaukumą „Eurovizijos“ finale bandys demonstruoti ir daugiau atlikėjų, bet užkulisiuose sutariama – Ievos pasirodymas iš daugelio kitų išsiskiria subtilumu, geru skoniu ir yra vienas tų, kuriuose geriausiai dera daina ir vaizdas scenoje.

Netgi nepaisant to, kad jis pažeidžia kelias nerašytas konkurso taisykles – stereotipus, jog sėdėti scenoje ir į sceną kviestis mylimus žmones – nelabai sėkmingas sprendimas, galintis priversti dalį žiūrovų nusisukti.

Daina. Kompozitoriaus Vytauto Bikaus parašyta daina „When We’re Old“, kaip kalbama „Eurovizijos“ užkulisiuose, atitinka pernykščio laimėtojo Salvadoro Sobralio triumfo akimirką tartus žodžius: „Muzika – tai ne fejerverkai, muzika – jausmas.“

Komplimentai šiam kūriniui per šias porą dienų atskriejo iš poros įtakingų Portugalijos asmenybių.

Populiari šios šalies atlikėja Aurea Portugalijos TV eteryje išskyrė Ievos dainą kaip labiausiai patikusių iš visų, šįmet jau skambėjusių „Eurovizijoje“.

Maža to, būtent Ievos dainą kaip mėgstamiausią interneto transliacijos metu paminėjo net ir šių metų Portugalijos atstovė „Eurovizijoje“ Claudia Pascoal.

Skeptikai bamba, kad po Džamalos ir S.Sobralio pergalių „Eurovizijai“ jau pakaks lėtų dainų, gal todėl pergalė šįmet prognozuojama ugningai kiprietės Eleni Foureiros dainai.

Tačiau akivaizdu – Europoje netrūksta, o gal ir daugėja konkurso žiūrovų, kurie pirmenybę suteikia muzikai ir emocijai, o ne scenos efektams.

Tikėjimas. Krišnos sekėją I.Zasimauskaitę į „Euroviziją“ išlydėjo jos dvasinis mokytojas – iš JAV į Lietuvą palinkėti sėkmės atvykęs Sankarshanas das Adhikari.

Prieš konkursą jis išplatino pranešimą, raginantį Krišnos sekėjus visame pasaulyje palaikyti ir balsuoti už lietuvę Yashodamayi (dvasinis Ievos vardas), taip jai padedant skleisti tikėjimo ir meilės žinią.

Šio gerai tarp Krišnos sekėjų žinomo mokytojo žinutė plačiai pasklido socialiniuose tinkluose, sulaukė daugybės pasidalijimų. Tikėtina, kad Ievos bendraminčiai Europoje nepagailėjo savo balso pusfinalyje, taip pasielgs ir finale.

Tačiau net atmetus galimą krišnaitų palaikymą, akivaizdu, kad dvasiniai dalykai labai svarbūs ir pačios Ievos kelyje į „Euroviziją“.

Po sėkmingo pusfinalio ji džiaugėsi ramybe, kurią jai prieš pasirodymą suteikė dvasinio mokytojo skambutis.

„Jis sakė – noriu, kad laimėtum pirmąją vietą. Tačiau suprask, kad viskas – Viešpaties rankose“, – sakė I.Zasimauskaitė.

Likus kelioms dienoms iki „Eurovizijos“ į Portugaliją iš Lietuvos atvyko Krišnos sekėjų, su jais Ieva medituoja, lankosi šventyklose, kalba mantras. Ir neslepia, jog tai labai padeda susikaupti.

Ramybė. Kiekvieną savo viešnagės Portugalijoje dieną Ieva atrodo švytinti. Kartais atrodo, kad susigraudinimas pasirodymo metu yra vienintelė akimirka, kai ji šiek tiek praranda savitvardą.

Tvirtumas ir susitelkimas, kokiu „Eurovizijoje“ galėjo pasigirti retas Lietuvos atstovas – net sudėtingiausiose situacijose, kai repeticijų metu buvo nesklandumų su įgarsinimu, ji nesutriko ir dainą atliko be klaidų.

Ieva atrodo susitelkusi į svarbiausius dalykus – per dvi savaites Lisabonoje tik kartą buvo išvykusi į „eurovizinį“ vakarėlį, kuriame buvo pakviesta dainuoti.

Vakare ji eina miegoti dešimtą valandą ir atrodo visiškai nesiblaškanti dėl smulkmenų.

Kita vertus, už tai ji gali būti dėkinga ir komandai, kuri – viena gausiausių Lietuvos „eurovizinėje“ istorijoje. Su Ieva atvyko režisierė, grimo specialistė, dainos kompozitorius, televizinio pasirodymo režisierius, šią savaitę jos aplinką papildė šeima ir artimieji.

„Man nereikia niekuo rūpintis. Man reikia tiktai padainuoti. Daugybė žmonių stengiasi, kad galėčiau jaustis patogiai ir nesiblaškyti. Pasirodymas – visos komandos nuopelnas“, – kuklinosi Ieva.

Lažybos ir skaičiai. Ieva stengiasi nesureikšminti palankių lažybininkų prognozių – ir yra visiškai teisi, nes jos sukuria papildomą psichologinį spaudimą, be to, dažnai „Eurovizijoje“ nepasitvirtina.

Tačiau tai, jog lietuvė minima tarp favoritų, tikrai nekenkia mūsų šalies pasirodymui ir galimybėms užimti aukštą vietą finale.

Kai I.Zasimauskaitė po pirmojo pusfinalio sensacingai įsiveržė į favoritų penketuką (dar pora dienų anksčiau buvo prognozuojama, kad ji nepateks į dvidešimtuką), tai įkvėpė nemažai antraščių užsienio interneto portaluose.

Artėjant finalui Europos žiniasklaida daugybėje straipsnių mini, kas yra realiausi pretendentai laimėti „Euroviziją“.

Dėl lažybininkų prognozių tarp jų minima ir Lietuva.

Tai verčia atidžiau į mūsų šalies pasirodymą pažvelgti ir konkurso gerbėjus, ir komentatorius, ir tuos, kurie Austrijoje, Didžiojoje Britanijoje ar San Marine tik prieš pat finalą pirmąsyk paskaitys kokį nors straipsnį apie „Euroviziją“.

Nekenkia ir tai, kad pagal peržiūrų skaičių populiariose interneto platformose lietuvės pasirodymo pusfinalyje įrašas – vienas populiariausių.

Regis, atkreipti dėmesį lietuvei jau pavyko. Dabar lieka laukti, ar Europos žiūrovai ir vertinimo komisijų nariai finale neliks abejingi jautriam Ievos pasirodymui.

Tačiau net jei įspūdingos prognozės neišsipildys – I.Zasimauskaitė jau nusipelnė komplimentų. Vien už kelias jaudulio ir džiaugsmo kupinas dienas ir suteiktą tikėjimą, jog Lietuva gali po ilgos pertraukos ryškiau sužibėti „Eurovizijoje“.

Iki šiol aukščiausia Lietuvos užimta vieta „Eurovizijoje“ – 2006aisiais grupės „LT United“ iškovota šeštoji.

„Tikiu, kad Lietuva šįmet parodys geriausią rezultatą per visą savo dalyvavimo istoriją“, – vakar pasakė „eurovizininkų“ renginio Amsterdame „Eurovision In Concert“ rengėjas Rene Romkesas.

Ar tokios prognozės išsipildys, Lietuva sužinos vėlų šio šeštadienio vakarą.

Kaip surikiuoti finalo dalyviai?

Po pusfinalio burtai lėmė, kad I.Zasimauskaitė pasirodys pirmojoje finalo dalyje.

Galutinę pasirodymų eigą sudėliojo konkurso režisieriai, kurie nutarė, kad lietuvė pasirodys ketvirta.

Tai iškart šiek tiek sumažino jos galimybes lažybų lentelėse – manoma, kad dainuoti pradžioje nėra gerai, nes iki ilgo finalo pabaigos, kai ateina metas balsuoti, žiūrovai primiršta pradžioje rodytus pasirodymus.

Tačiau Ieva dėl to nesuko galvos: „Gal ir gerai. Trumpiau reikės jaudintis užkulisiuose prieš dainuojant.“

„Eurovizijos“ finalo pasirodymų eilės tvarka: 1. Ukraina. 2. Ispanija. 3. Slovėnija. 4. Lietuva. 5. Austrija. 6. Estija. 7. Norvegija. 8. Portugalija. 9. Didžioji Britanija. 10. Serbija. 11. Vokietija. 12. Albanija. 13. Prancūzija. 14. Čekija. 15. Danija. 16. Australija. 17. Suomija. 18. Bulgarija. 19. Moldova. 20. Švedija. 21. Vengrija 22. Izraelis. 23. Olandija. 24. Airija. 25. Kipras. 26. Italija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.