Gatvės muzikos diena - be Andriaus Mamontovo: „Renginiu dabar rūpinasi mano dukra“

Gatvės muzikos dienoje (GMD) šį šeštadienį neišvysite Andriaus Mamontovo. Bet šią šventę sugalvojęs dainininkas ramus – ji pasiseks ir be jo priežiūros.

Savo sumanytą Gatvės muzikos dieną A.Mamontovas praleis – vyks į Islandiją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Savo sumanytą Gatvės muzikos dieną A.Mamontovas praleis – vyks į Islandiją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2018, 11:39 AM, atnaujinta May 20, 2018, 10:59 AM

Nuo 2007-ųjų kasmet trečiąjį gegužės šeštadienį vykstančią šventę sumanęs dainininkas A.Mamontovas užvakar koncertavo Liuksemburge.

„Įdomus sutapimas – tą dieną, kai sukako 21 metai nuo paskutinio grupės „Foje“ koncerto. „Laužo šviesą“ teko būtinai įtraukti į programą“, – juokėsi Andrius.

Šeštadienį, kai GMD į Lietuvos miestų gatves išves šimtus muzikantų, A.Mamontovas sėdės lėktuve. Dainininkas keliaus į Islandiją, kur sekmadienį jo laukia „Kitokie pasikalbėjimai“ su Justinu Jankevičiumi ir akustinis koncertas vietos lietuviams.

Renginį perdavė dukrai

„Tai – tik antras sykis, kai praleisiu GMD, kartą per šį renginį buvau Gruzijoje, kur irgi grojo gatvės muzikantai.

Galbūt ir Reikjavike padaužysiu du akmenis vieną į kitą ar eisiu groti į gatvę. Bet jei rimtai – esu ramus, šventė – gerose rankose, ją jau antrus metus koordinuoja mano dukra Viktorija.

Toks ir buvo sumanymas – norisi pritraukti jaunų žmonių, kurie šią šventę rengtų ir pasiūlytų naujų idėjų“, – kalbėjo A.Mamontovas.

Šįmet GMD vyks daugiau negu 20 Lietuvos miestų, tačiau tai – dar ne viskas. Pirmą sykį šventės istorijoje į gatves šįmet groti išeis ir muzikantai Taline ir Rygoje.

Be to, jau kelerius metus prie GMD jungiasi Ukraina – ten šis renginys sulaukė didelio susidomėjimo, keli ukrainiečių muzikantai atvyks pagroti ir į Vilnių.

Pagerbs V.Kernagio atminimą

Prasidėjusi kaip tiesiog proga muzikantams išeiti į gatves ir pradžiuginti miestiečius, šventė pastaraisiais metais įgijo naujų spalvų. Pernai pasiteisino idėja prie programos prijungti „gatvės maistą“ – koncertų besiklausantys miestiečiai galės skanauti iš maisto furgonų siūlomų patiekalų.

„Bus „gatvės menų“, po miestą važinės dailininkų išpaišytas autobusas. Dar pavyko susitarti su „Lietuvos geležinkeliais“ – užsiregistravę muzikantai galės važinėti nemokamai ir per vieną dieną pagroti keliuose miestuose.

Be to, šiemet GMD sutampa su Vytauto Kernagio gimtadieniu – jam būtų sukakę 67 metai. Ta proga vienas sostinės skverų bus pavadintas jo vardu, jame visą dieną gros bardai“, – pasakojo A.Mamontovas.

Jis pasidžiaugė, kad GMD jau ne pirmą sykį susilies su Muziejų naktimi – visą dieną muzikos klausęsi žmonės po to galės muziejuose mėgautis parodomis bei specialiais renginiais.

„Kone visa para pripildyta renginių ir pramogų, kurios nemokamos visiems atėjusiems. Yra kuo pasidžiaugti“, – šypsojosi A.Mamontovas.

Jis įsitikinęs, kad ateis diena, kai GMD apskritai nebereikės organizuoti – ji vyks savaime.

„Yra biurokratinių dalykų, reikia pasirūpinti leidimais groti, bet iš esmės į šį renginį jau nereikia nieko vilioti, muzikantai ir klausytojai žino, kas tai yra, nekantriai šios dienos laukia. Esu dėl to laimingas“, – kalbėjo GMD įkūrėjas.

Gyvena Vokietijos sostinėje

Lietuvoje A.Mamontovas šiuo metu retas svečias – jis jau du mėnesius gyvena Berlyne, kur muzikos mokslus kremta jo sūnus.

Vokietijoje jis stebėjo ir savaitgalį vykusį „Eurovizijos“ finalą – renginyje kartu su Hamburgo lietuviais.

„Žiūrėjau viena akimi, man įdomiausia dalis, kai skelbiami balsai. Bet šiaip renginio idėja geniali – visas pasaulis žiūri ir balsuoja už nežinomus dainininkus.

Jeigu klausiate apie Ievos Zasimauskaitės pasirodymą, jis buvo puikus, esu visiškai juo patenkintas ir laimingas. Diskutuojantiems dėl rezultatų noriu priminti, kad Europa prisimena tiktai pirmąją vietą, visa kita – nesvarbu“, – sakė A.Mamontovas.

Į Lietuvą jis ketina grįžti vasaros pradžioje – liepos viduryje sostinėje surengs išskirtinį koncertą, kuriame žinomo savo albumo „Šiaurės naktis. Pusė penkių“ dainas atliks su orkestru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?