„Eurovizijos“ laimėtojas Salvadoras Sobralis surengs koncertą Lietuvoje

Prieš metus Salvadoras Sobralis pakerėjo europiečių širdis ir laimėjo „Eurovizijos“ konkursą. Šiemet jo atliekama muzika galės pasidžiaugti ir lietuviai.

 Salvadoras Sobralis.<br>„Scanpix“/AFP nuor.
 Salvadoras Sobralis.<br>„Scanpix“/AFP nuor.
S.Sobralis ir C.Veloso šių metų „Eurovizijos“ finale.<br>„Scanpix/Reuters“ nuotr.
S.Sobralis ir C.Veloso šių metų „Eurovizijos“ finale.<br>„Scanpix/Reuters“ nuotr.
S.Sobralis po pergalės praėjusių metų „Eurovizijoje“.<br>„Scanpix/Imago“ nuotr.
S.Sobralis po pergalės praėjusių metų „Eurovizijoje“.<br>„Scanpix/Imago“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 2, 2018, 6:52 AM

Kai pernai Kijeve portugalų dainininkas rankose laikė „Eurovizijos“ trofėjų, jo pergalė buvo vadinama sensacinga.

Švelnią, lyrišką sesers parašytą dainą „Amar pelos dois“ didžiausiame Europos dainų konkurse atlikęs vyras neturėjo jokių ypatingų ginklų ar scenos efektų – tik jautrią dainą ir Europą sujaudinusią istoriją.

Konkurso finale 758 balus pelnęs S.Sobralis didžiausią įmanomą įvertinimą – 12 balų – gavo ir iš Lietuvos žiūrovų bei komisijos.

Šį rudenį 28-erių portugalas pirmąsyk dainuos Lietuvoje – lapkričio 30-ąją festivalio „Kaunas Jazz“ kvietimu su savo grupe surengs koncertą Vilniaus salėje „Compensa“.

Pelnė netikėtą pergalę

„Muzika – ne fejerverkai. Muzika – jausmas“, – pelnęs pergalę „Eurovizijoje“ ištarė S.Sobralis.

Keistu žvilgsniu ir judesiais, nuoširdumu ir gražiu balsu Europą pakerėjęs portugalas tada kiek netikėtai tapo tikru „Eurovizijos“ chuliganu.

Jis nesivėlė į mandagybes ir atvirai kritikavo konkurse skambančias dainas.

„Gyvename pasaulyje, kuriame daug muzikos, esančios tarsi greitasis maistas. Tegul laimi muzika, kuri turi prasmę“, – kalbėjo S.Sobralis.

Tokie jo žodžiai neliko neišgirsti – juos aštriai sukritikavo keli jo „euroviziniai“ konkurentai, tačiau dainininkui tai, regis, mažai rūpėjo.

Skelbiant rezultatus jis atrodė ramus, o paaiškėjus, kad tapo laimėtoju ir pirmą kartą iškovojo Portugalijai pergalę, pasukiojo pirštą prie smilkinio.

„Ka tai reiškė? Pamaniau, kad mano pergalė – beprotybė. Beprotybė man atrodo ir turėti keturis apsaugininkus, kurie mane „Eurovizijoje“ lydėdavo į persirengimo kambarį“, – juokėsi S.Sobralis.

Šiais metais „Eurovizijos“ finale skambėjo daugybė baladžių – neabejojama, jog tai buvo S.Sobralio pergalės įtaka.

Pergalingas S.Sobralio pasirodymas:

Į sceną – po operacijos

Daugeliui klausytojų portugalas tapo simboliu – įrodymu, kad „Euroviziją“ galima laimėti paprastu, melodingu kūriniu, neapsinuoginant, nesiverčiant kūlio ir neprovokuojant.

Tačiau skeptikai sakė, jog pritraukti dėmesio S.Sobraliui padėjo ir nekasdienė jo gyvenimo istorija.

Portugalų dainininkas – bene pirmasis „Eurovizijoje“, kuriam buvo leista nedalyvauti konkurso repeticijose, o kone iki paskutinės akimirkos apskritai nebuvo aišku, ar jis galės išeiti į sceną.

Tik likus savaitei iki renginio gydytojai leido jam keliauti į Kijevą. Tuomet pasaulis ir sužinojo apie rimtas S.Sobralio sveikatos problemas.

Pats dainininkas jų nekomentavo, bet greitai tapo aišku, jog jam būtina širdies persodinimo operacija.

Atsiradus donoro širdžiai operacija buvo atlikta praėjusių metų gruodį – likus keliems mėnesiams iki jos, S.Sobralis atšaukė visus koncertus ir prabilo, jog jam būtina „atsiduoti į medikų rankas“.

Gydytojų teigimu, operacija pavyko puikiai, o vienintelis jų patarimas S.Sobraliui – vengti greito gyvenimo ritmo.

Praėjusį mėnesį įvyko S.Sobralio sugrįžimas į sceną – „Eurovizijos“ konkurso scenoje jis pristatė naują kūrinį, o pernai pergalę pelniusią dainą „Amar pelos dois“ atliko kartu su Brazilijos muzikos legenda, kompozitoriumi ir dainininku Caetano Veloso.

Kiek anksčiau – balandžio pabaigoje – S.Sobralį ir jo seserį Luisą Sobral priėmė Portugalijos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa ir įteikė jiems ordiną už nuopelnus valstybei.

Į sceną Lisabonoje gegužę žengęs S.Sobralis atrodė guvesnis ir linksmesnis nei prieš metus.

Be to, po atliktos operacijos jis gali planuoti daugiau koncertų ir kelionių – po „Eurovizijos“ iki operacijos savo pasirodymus jis rengė tik Portugalijoje.

S.Sobralio pasirodymas šių metų „Eurovizijoje“:

Mokėsi ir psichologijos

Penkiomis kalbomis kalbantis, džiazo klasiką Chetą Bakerį savo įkvėpėju vadinantis S.Sobralis išgarsėjo prieš porą metų, bet dainuoti pradėjo kur kas anksčiau.

Dar būdamas dešimties jis dalyvavo muzikiniame talentų šou, kurį transliavo televizija, vėliau studijavo psichologiją, gyveno Ispanijoje, dainuodavo baruose.

Metęs psichologijos studijas S.Sobralis 2015-aisiais baigė muzikos mokslus, pasuko į džiazui artimą muziką ir pradėjo koncertuoti klubuose ir festivaliuose.

2016-aisiais išleistas jo debiutinis albumas „Excuse Me“ pateko į populiariausiųjų dešimtuką Portugalijoje, tačiau tikrąją šlovę atnešė pergalė „Eurovizijoje“, kurią jo šalis laimėjo tik 49-uoju bandymu.

„Tai – geriausias įvairovės įrodymas. Viskas, ko norėjau, – kurti muziką ir dainuoti, žmonės tai pamatė, pajuto.

Visi tik ir moko, kad, norint gauti balsų „Eurovizijoje“, reikia dainuoti angliškai. Bet man niekada nerūpėjo gauti balsų“, – laimėjęs tikino S.Sobralis. Portugalijoje jis buvo pasitiktas kaip nacionalinis didvyris.

S.Sobralio koncerto ištrauka:

Kritikavo šių metų nugalėtoją

Užgriuvęs populiarumas nepakeitė jo įpročių – S.Sobralis nelabai mėgsta viešumo, retai duoda interviu ir į jam tenkantį dėmesį žvelgia su švelnia ironija.

Be to, nesiruošia būti pernelyg diplomatiškas. Prieš pat šių metų „Eurovizijos“ finalą kilo skandalas dėl jo interviu, kuriame jis sukritikavo šį konkursą.

Anot S.Sobralio, „Eurovizija“ po jo pergalės nė kiek nepasikeitė, joje toliau dominuoja banalios dainos, o konkursą galiausiai laimėjusi Izraelio atlikėjos Nettos daina „Toy“ yra „siaubinga“.

„Eurovizijos“ gerbėjai pasipiktino, tačiau portugalai tik juokdamiesi gūžčiojo pečiais – šioje šalyje S.Sobralis mėgstamas dar ir už savo tiesumą bei gana kandų humoro jausmą.

„Kai tik atsirado galimybė pakviesti S.Sobralį į Baltijos šalis, negalėjome praleisti tokios progos. Jo pasirodymas tikrai taps švente visiems, kurie mėgsta romantišką, subtilią, meistriškai atliekamą muziką.

Visiems, kurie S.Sobralį pažįsta tik iš „Eurovizijos“, verta pasiklausyti jo įrašų – jis puikiai dainuoja džiazą“, – sakė „Kaunas Jazz“ meno vadovė Indrė Jučaitė.

S.Sobralis festivalio rudens programoje pakeis dėl pasikeitusių planų neatvyksiantį JAV muzikantą Stanley Clarke’ą – ar pastarojo bosisto pasirodymas bus perkeltas vėlesniam laikui, paaiškės artimiausiu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.