Vaikų „Eurovizijos“ dalyvis užaugo: ką dabar veikia atlikėjas Nojus Bartaška?

„Išėjau puikią gyvenimo mokyklą“, – šyptelėjo buvęs Lietuvos atstovas vaikų „Eurovizijoje“ Nojus Bartaška, apie kurį kelerius metus nieko nebuvo girdėti.

Mokslai užsienyje N.Bartašką įkvėpė nepataikauti ir kurti dainas lietuviškai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Mokslai užsienyje N.Bartašką įkvėpė nepataikauti ir kurti dainas lietuviškai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Grįžęs į Lietuvą, Nojus kasdien eina pasivaikščioti į mišką.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Grįžęs į Lietuvą, Nojus kasdien eina pasivaikščioti į mišką.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 13, 2018, 11:13 AM

Barto slapyvardžiu pasivadinęs moksleivis prieš aštuonerius metus Minske sudainavo kūrinį „Oki doki“ ir vaikų „Eurovizijoje“ užėmė šeštąją vietą.

Vėliau jis išleido albumą, dalyvavo keliuose populiariuose TV šou ir išnyko iš muzikos klausytojų akiračio.

Trejus metus užsienyje praleidęs 21 metų vaikinas dabar vaikšto gimtojo Kauno gatvėmis ir po truputį brandina naujus kūrybos planus.

Nukrito rožiniai akiniai

Gegužę dainininkas gavo bakalauro diplomą – po trejų studijų metų baigė Centrinio Lankašyro universitetą Didžiosios Britanijos mieste Prestone.

Muzikos prodiusavimą ir kompoziciją ten studijavęs lietuvis iš užsienio grįžo su dvejopais įspūdžiais.

„Ar patiko mokytis? O sakyti tiesą? Viena vertus, turbūt niekada gyvenime tiek laiko neteko sėdėti tokiose gerose, brangiose įrašų studijose.

O jei kalbėtume apie patį mokslą – buvo ir privalumų, ir trūkumų. Tačiau juk viskas priklauso nuo paties studento. Buvo mokslo draugų, kurie trejus metus beveik nieko neveikė, tik paskutiniais mėnesiais susigriebė.

Aš visus trejus metus nuolat ieškojau, eksperimentavau. Nuo visiško popso perėjau prie roko, alternatyviosios, elektroninės muzikos.

Nors šalia buvo žmonių, kurie visą laiką vystė tuos pačius keturis akordus, – man tai atrodė kiek pasenę“, – juokėsi Nojus.

Mokantis lietuviui teko semtis darbo studijoje paslapčių iš ryškių muzikos pasaulio veikėjų – pavyzdžiui, populiariosios britų grupės „Coldplay“ prodiuserio, kuris studentams vedė meistriškumo pamokas.

Tačiau ne mažiau kaunietis džiaugėsi gyvenimo pamokomis – išvykus į svetimą šalį jam teko pačiam savimi rūpintis.

„Tai buvo geras spyris į užpakalį. Trejus metus dirbau pakistaniečių restorane padavėju, tada į vadybininkus buvau pakeltas.

Nukrito rožiniai akiniai. Prieš išvykdamas augau saugioje, geroje aplinkoje. Man viskas buvo padėta ant lėkštutės. O ten teko nusiimti tuos šarvus ir viską pradėti iš naujo.

Kai išvyksti į svetimą šalį, pasijunti, kad esi niekas. Ir tai – geriausias dalykas, koks man galėjo nutikti“, – pasakojo Nojus.

„Eurovizijos“ nepamiršo

Tiesa, išvengti prisiminimų apie vaikų „Euroviziją“ nepavyko ir Didžiojoje Britanijoje – Nojaus pasirodymo įrašą internete surado jo dėstytojai.

„Visi pasijuokėme, ir tiek. Iš tiesų dabar jau smagu prisiminti, kad mano vaikystėje buvo tokia akimirka.

Neslėpsiu – mane ji ilgai trikdė. Juk ta daina neturi nieko bendra su tuo, ko klausausi ar kuriu dabar. Tas pasirodymas nebuvo ruoštas vien mano. Būdamas vaikas aš negalėjau daryti tam tikrų sprendimų.

Bet dabar suprantu, kad tai buvo gražus gyvenimo etapas, kuris man suteikė galimybių augti, atvėrė įvairių kelių. Neįkainojama patirtis“, – svarstė Nojus, tapęs vienu paskutinių Lietuvos atstovų vaikų „Eurovizijoje“, mat nuo 2011-ųjų mūsų šalis šiame konkurse nebedalyvauja.

Tačiau minčių eiti į suaugusiųjų „Eurovizijos“ atranką jam nekyla.

„Ne, tiesiog tai – ne man. Per trejus metus, kuriuos praleidau užsienyje, „Eurovizijos“ nė sykio nemačiau ir net nesidomėjau ja“, – sakė dainininkas.

Nebenori niekam įtikti

Grįžęs į Lietuvą vakar Nojus internete pristatė dainą „Įkvėpk“ – dalį savo kursinio darbo, kuriame juntama ryški elektroninės muzikos įtaka.

„Man ši daina – lyg malda, atsigavimas, kūrybinis posūkis į šalį“, – pasakojo N.Bartaška.

Dainą jis pasirašė slapyvardžiu „No Use“ – angliškai jis reiškia „be naudos“, tačiau netaisyklingai tariant gali skambėti ir kaip Nojaus vardas.

Daug kūrybinių minčių turintis atlikėjas ateityje tikisi kurti skirtingų žanrų muziką – gal net keliais skirtingais slapyvardžiais.

„Nebebandau sukurti ko nors, kas patiks daugeliui. Darau, nes man patinka, o ne dėl to, kad ką nors įrodyčiau. Anksčiau būdavo kitaip.

Karjera? Manau, ji ateis bet kuriuo atveju. Nereikia draskytis, kad ją pasiekčiau. Šiame pasaulyje daug kas draskosi.

Galėčiau iškepti dešimt dainų per dieną, jas parduoti ir uždirbti pinigų, bet tai nesuteiks tokios laimės kaip viena daina, kuri kelis mėnesius skamba galvoje.

Klausydamasis lietuviškos muzikos matau, kad vis daugiau jaunų kūrėjų mąsto būtent taip – svarbiausia yra išliekamoji dainos vertė, o ne greitas populiarumas“, – kalbėjo į Lietuvą grįžęs atlikėjas.

Minčių likti Didžiojoje Britanijoje jam nekilo. Nojus šypsosi – prieš išvykdamas į užsienį rašė dainas tik anglų kalba, o pradėjęs gyventi užsienyje pradėjo rašyti tik lietuviškai.

„Grįžęs į Lietuvą kiekvieną vakarą einu į mišką pasivaikščioti. Manau, tai sako, kur man geriausia būti. Nežinia, kaip bus ateityje, bet dabar man atrodo, kad labiausiai norėčiau likti čia“, – atviravo Nojus.

Ketina užsidirbti užsienyje

Tiesa, prieš rimtai atsidėdamas muzikinei karjerai Nojus ketina ir vėl keliauti į užsienį, tik šįkart su kitokiu tikslu.

Kad galėtų ramiai užsiimti norima veikla, šiuo metu pas tėvus gyventi grįžęs vaikinas nori užsidirbti pinigų. Kad kuriant dainas nereikėtų sukti galvos dėl kasdienių išlaidų.

„Man pačiam pinigai – visiškai nesvarbu, bet pasaulis taip sudėliotas, pragyventi reikia.

Šiuo metu ir ilsiuosi, ir ieškau darbo. Visiškai bet kur, bet kurioje užsienio šalyje. Reikia kuriam laikui išvykti, užsidirbti, kad galėčiau sau padėti pamatus“, – kalbėjo dainininkas.

Kodėl to nebūtų galima padaryti Lietuvoje?

„Moku skaičiuoti, puikiai matau, kad užsienyje atlyginimai gerokai didesni negu Lietuvoje. Tiesiog yra šalių, kuriose užsidirbti galima kur kas greičiau.

Turiu darbo restorane patirties, dairydamasis darbų internete matau, kad darbuotojų daug kur užsienyje trūksta, galima gauti padorų atlyginimą.

Išvyksiu, padirbėsiu, o tuomet jau galėsiu imtis muzikos“, – šypsojosi dainininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.