Iš JAV su medaliu grįžęs Jurgis Brūzga: „Tokios staigmenos nesitikėjau“

„Tokios staigmenos nesitikėjau“, – juokėsi dainininkas Jurgis Brūzga, iš koncertų Jungtinėse Valstijose parsivežęs brangią dovaną.

Jurgis Brūzga iš JAV grįžo su medaliu. 
Jurgis Brūzga iš JAV grįžo su medaliu. 
Filadelfijoje J.Brūzga dainavo JAV kariškiams ir Amerikos lietuviams.
Filadelfijoje J.Brūzga dainavo JAV kariškiams ir Amerikos lietuviams.
Jurgis Brūzga JAV. 
Jurgis Brūzga JAV. 
Jurgis Brūzga JAV. 
Jurgis Brūzga JAV. 
Jurgis Brūzga JAV. 
Jurgis Brūzga JAV. 
Jurgis Brūzga JAV. 
Jurgis Brūzga JAV. 
Jurgis Brūzga JAV. 
Jurgis Brūzga JAV. 
Jurgis Brūzga JAV. 
Jurgis Brūzga JAV. 
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2018-06-23 09:34

Populiarus atlikėjas, šįmet buvęs vienu realiausių pretendentų atstovauti Lietuvai „Eurovizijoje“, dešimt dienų viešėjo už Atlanto.

33-ejų dainininkas tris koncertus surengė su Lietuvos Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendu, kuriame dainuoja jau ne vienus metus.

Jurgis su bendražygiais koncertavo ir Amerikos lietuviams, ir JAV kariškiams – minint Lietuvos kariuomenės ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos bendradarbiavimo 25-metį.

Nesigaili tapęs kariškiu

Kai prieš aštuonerius metus J.Brūzga nuėjo tarnauti savanoriu Lietuvos kariuomenėje, daug kas stebėjosi tokiu iš TV ekranų gerai žinomo atlikėjo sprendimu.

Pats dainininkas, nors iš pradžių ir nebuvo lengva pritapti prie griežtos kariškos tvarkos, savo pasirinkimu džiaugiasi.

Šiuo metu jis – Lietuvos kariuomenės seržantas specialistas.

J.Brūzga koncertuoja su Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendu, dainuoja džiazą ir populiariąją muziką.

Į kariuomenę jis ėjo, kai šalyje dar nebuvo kilęs naujas patriotizmo vajus, nebuvo grąžinta šauktinių sistema.

„Man kariuomenė tikrai daug davė. Išmokau drausmės, kuri menininkams gal mažiau būdinga, atsikelti anksti ryte nebėra problema. Džiaugiuosi, kad pasukau šiuo keliu“, – sakė atlikėjas.

Dainavo ir lietuviams

Kartu su bigbendu Jurgis ne sykį koncertavo užsienyje – pavyzdžiui, Rumunijoje ir Afganistane.

Šį kartą už Atlanto bigbendas surengė du koncertus JAV lietuviams – Filadelfijoje ir Baltimorėje.

„Priėmė labai gražiai, ypač vyresni žmonės, – mačiau jų akyse ašaras, kai skambėjo dainos apie Lietuvą.

Jie kalba su ryškiu akcentu, bet meilės Lietuvai – labai daug. Tai išties sujaudino“, – pasakojo Jurgis.

Lietuviams Jurgis dainavo gerai žinomus patriotinius kūrinius – nuo Ievos Narkutės „Raudoni vakarai“ iki Marijono Mikutavičiaus „Ar mylit ją jūs?“.

„Įtraukiau ir porą savo dainų. Bet, žinoma, labiausiai ten visiems norėjosi išgirsti dainų apie Lietuvą, tai natūralu“, – šypsojosi J.Brūzga.

Vieną dainą lietuviškai jis atliko ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos karinėje bazėje, tačiau amerikiečiams daugiausia dainavo pasaulinius popmuzikos hitus – nuo Bruno Marso iki „Earth, Wind & Fire“ dainų.

Išskirtinis padėkos ženklas

Amerikiečiai lietuvius priėmė kaip geriausius draugus – beje, porą dainų kartu atliko ir jų karinis orkestras.

„Ryšiai su Lietuvos kariuomene – labai geri ir tvirti, kartu paminėti bendradarbiavimo 25-mečio vyko didelė delegacija, joje – ir pratybose dalyvaujantys kariai.

Apsilankyti amerikiečių bazėje man, kaip kariškiui, buvo labai įspūdinga. Bazė milžiniška, malūnsparniai virš galvos visą dieną skraido.

Buvo proga apžiūrėti ir techniką, pasėdėti lėktuve, kuris naikintuvams pildo degalus. Puiki diena“, – džiaugėsi J.Brūzga.

Įspūdį jam dar labiau sustiprino netikėtas pagarbos ženklas – amerikiečių generolas jam įteikė medalį už pagirtiną tarnybą.

Tokį apdovanojimą gavo tik keli maždaug 80 žmonių delegacijos nariai.

„Kalbėjausi su JAV kareiviais – jie sakė, jog medalį ten galima gauti įvairiomis progomis, net ir už tai, kad per metus tarnybos nieko neprisidirbai.

Bet sakė, kad šis – kitoks, jis kur kas vertingesnis ir reikšmingesnis. Jis teikiamas už tai, kad viršijai lūkesčius ir padarei daugiau, nei iš tavęs tikimasi. Pagal taisykles nuo šiol privaloma segėti ženklelį, liudijantį, kad turiu tokį medalį.

Juokauju, kad per septynerius metus tarnybos Lietuvos kariuomenėje medalio nesu gavęs, o Amerikoje pakako praleisti dešimt dienų. O jei rimtai, jaučiuosi labai pagerbtas“, – sakė J.Brūzga.

Nustebino ir maistas

Jungtinėse Valstijose dainininkas lankėsi antrą sykį – būdamas šešiolikos, viešėjo Naujajame Orleane, kur dalyvavo vokalistų konkurse.

Daug laiko dairytis po miestus šįkart Jurgis neturėjo, tačiau Filadelfijoje aplankė keletą muziejų.

„Tas miestas labai svarbus JAV istorijai. Ten buvo pasirašyta JAV nepriklausomybės deklaracija ir sukurta šalies konstitucija.

Galima sakyti, kad tai – valstybės lopšys. Būtų keista nepamatyti su tais svarbiais įvykiais susijusių vietų“, – pasakojo Jurgis.

JAV jis spėjo apsilankyti ir šokolado fabrike, bet dar įdomiau dainininkui atrodė stebėti amerikiečių kasdienybę.

Iš dešimties dienų kelionės jis grįžo su dvejopais įspūdžiais.

„Visada sakau: jei nori palyginti šalis, geriausias rodiklis yra tai, kaip žmonės gyvena kaime.

Kaimas, kurį pamačiau ten, – tvarkingi namai su golfo laukais aplink. Idealiai atrodo, tvarkosi taip, kad neįtikėtina. Mūsų kaimai, lyginant su jų, – tragedija.

Didmiesčių centrai irgi labai gražūs, tvarkingi, su fontanais, dangoraižiais, parkais, muziejais ir visa kita. Bet paėjus toliau nuo centro vaizdas visiškai keičiasi“, – stebėjosi Jurgis.

Iki šiol jis manė, kad apleisti rajonai su sankryžose ant laiptelių sėdinčiomis ir agresyviai į praeivius žiūrinčiomis gaujomis yra kriminalinių filmų kūrėjų fantazijos vaisius.

„Ten pamačiau, kad taip yra iš tiesų. Nugrybauk toliau nuo centro ir netyčia atsidursi rajone, iš kurio gali ir negrįžti. Mačiau vietų, kuriose buvo tiesiog baisu.

Mus įspėjo, kad ne visur verta eiti, bet netikėjau. Dabar jau tikiu“, – sakė dainininkas.

Kitas jį JAV nustebinęs dalykas – produktai maisto parduotuvėse.

„Kad degalinėje galėtum nusipirkti išvirtą, nuluptą ir net supakuotą kiaušinį – to dar nebuvau matęs.

Nustebino ir pakuotės. Nuo pieno iki dribsnių – jos trigubai didesnės nei Lietuvoje. Toks įspūdis, kad amerikiečiai į parduotuvę eina tiktai kartą per mėnesį“, – juokėsi Jurgis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.