15 dalykų, kurių nežinojote apie futbolo stadionų himną „Seven Nation Army“

Niekas nesiginčytų, kad Jacko White‘o koncertas „Siemens arenoje“ bus vienas svarbiausių šių metų muzikos įvykių Lietuvoje.

 Jackas White'as.<br> AP nuotr.
 Jackas White'as.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2018, 11:36 AM, atnaujinta Jul 11, 2018, 11:48 AM

 

Gyva roko legenda toks pats drąsus, klausomas ir įvertintas milijonų. Vis dėlto vienas jo kūrinys populiaresnis už jį patį.

 

„Seven Nation Army“ melodiją paniūniuoti galime kiekvienas. Ypač dabar, kai ji skamba prieš kiekvienas Pasaulio futbolo čempionato varžybas. Netgi juokaujama, kad dramatiškame ir netikėtumų kupiname čempionate tai vienintelis stabilus dalykas.

Šią savaitę Jackas White‘as šventė savo 43-iąjį gimtadienį. O jo žymiausiam kūriniui neseniai suėjo 15 metų. Ta proga – 15 įdomiausių faktų apie muzikos istorija tapusią septynių natų melodiją.

 

1. „Seven Nation Army“ yra neoficialus futbolo pasaulio himnas. Dabar Rusiją drebinančiame Pasaulio čempionate dainos melodija skamba kaskart žaidėjams išeinant į aikštelę. Ją girdi bene 3 milijardai televizijos transliacijų žiūrovų.

 

Daugybė bokso, ledo ritulio, krepšinio, amerikietiškų imtynių, beisbolo ir „Formulės 1“ klubų šią dainą taip pat naudoja prieš ar per varžybas.

 

Pirmiausia ši White‘o kompozicija suskambėjo 2006 m. Pasaulio čempionate Italijoje. Ir staigiai išplito visoje Europoje ir Amerikoje. Ypač didžiulio populiarumo susilaukė Italijoje, kur ji žinoma kaip „The Po Po Po Song“. Futbolininkai Alessandro Del Piero ir Marco Materazzi netgi atliko šią dainą su nemirtingais veteranais „The Rolling Stones“, kai šie koncertavo Milane.

 

2. „Seven Nation Army“ koverius yra sukūrę labai skirtingi atlikėjai. Nuo „Metallicos“ iki Kate Nash, nuo „Audioslave“ iki Kelly Clarkson, nuo „The Flaming Lips“ iki „Maroon 5“. O kur dar gausybė šios dainos semplų panaudojimų – nuo šokių muzikos iki hiphopo. Žymusis motyvas panaudotas netgi Irano grupės „Black Cats“ dainoje „Boro“. Ji skambėjo ir animaciniame seriale „Simpsonai“. 

3. Šis Jacko White‘o kūrinys yra tapęs ir protesto daina. Jis garsiai skambėjo Arabų pavasario metu. 2011 m. jis grotas ir skanduotas mitinguose prieš Egipto diktatorių H.Mubaraką. Egiptiečių žurnalistė Mona Elthahawy sakė: „Kaskart išgirdusi pirmąsias dainos eilutes – I’m gonna fight them off, a seven nation army couldn’t hold me back – iškart prisimenu to laiko Egiptą. Nieko panašaus nebuvau mačius. Tikrai niekas negalėjo jų sulaikyti. Mubarakas uždraudė internetą, uždarė geležinkelius, uždarė kone visą šalį, bet jie vis tiek visi susirinko.“ 

 

4. Ši daina buvo pirmasis ketvirto dueto „The White Stripes“ albumo „Elephant“ singlas. Jis pasirodė 2003 m. ir dabar vadinamas vienu reikšmingiausių to dešimtmečio albumų. „Seven Nation Army“ šoko į pirmąsias vietas alternatyvios muzikos topuose Amerikoje ir Europoje (ypač Vokietijoje). „Grammy“ apdovanojimuose ji pelnytai paskelbta geriausia roko daina. Vėliau tokie žurnalai kaip „Rolling Stone“, „NME“, „Consequence of Sound“, „Pitchfork“ ir „Q“ ją įtraukė tarp geriausių dešimtmečio ar net visų laikų kūrinių.

5. „The New Yorker“ nuomone, šis gitaros rifas yra antra geriausiai žinoma popmuzikos frazė istorijoje – po „The Rolling Stones“ dainos „Satisfaction“. Iš tiesų „Seven Nation Army“ – labai paprasta daina. Tas pats būgnų ir gitaros ritmas kartojasi per visą dainą. Bet paprasta nereiškia prasta. Šiuo atveju priešingai – ji tiesiog geniali ir niekada nenusibos.  

6. Jackas White‘as šį savo perlą saugojo filmui apie Džeimsą Bondą – jei jam būtų pasiūlyta sukurti dainą garso takeliui. Vis dėlto pasiūlymo tuo metu jis nesulaukė. Tiesa, vėliau bondiados kūrėjai klaidą ištaisė. 2008 m. filme „Quantum of Solace“ skamba White‘o ir Alicios Keys daina „Another Way to Die“.

 

7. Dainos pavadinimo kilmė – netikėta. Tiesiog vaikystėje Jackas taip klaidingai tardavo religinės labdaros organizacijos „Salvation Army“ pavadinimą. „Seven Nation Army“ tebuvo darbinis dainos pavadinimas. Jis atsirado dar prieš parašant žodžius. Dainos tekstas pasakoja apie išgarsėjusį vaikiną, kuris grįžta į gimtąjį miestą, o ten visi apie jį skleidžia gandus. Jackas yra sakęs, kad tai daina apie jį ir Megę bei problemas, kurių jie patyrė išgarsėję. 

8. Daugelis mano, kad garsųjį motyvą atlieka bosinė gitara. Tačiau „The White Stripes“ bosinės gitaros nenaudojo. Rifą Jackas atliko su pusiau akustine 6 dešimtmečio oktava pažeminta Kay‘aus Hollowbody gitara. Ją Jackui padovanojo brolis už pagalbą gabenant šaldytuvą.

 

9. Legendinį gitaros rifą sudaro vos septynios grėsmingos, karingos natos. Jos skamba ir per posmą, ir per priedainį. Ši daina – išskirtinė tuo, kad jai skambant žmonės dainuoja ne žodžius, o skanduoja pačią melodiją.

10. Šios dainos vaizdo klipe matomi juodi, balti ir raudoni trikampiai susiję su Jacko meile mistiniam skaičiui 3. Trikampių judėjimo greitis keičiasi priklausomai nuo dainos ritmo.

 

11. Jackas šią gitaros frazę sukūrė repetuodamas prieš koncertą Melburne. Štai kaip jis pats tai prisimena: „Leidyklos „Third Man Records“ darbuotojas buvo su mumis gastrolėse. Aš kelis kartus grojau tą rifą jam ir Meg, bet jis nepadarė jiems įspūdžio. Jie sakė tiesiog: „Visai nieko.“

12. Festivalyje „Glastonbury“ pernai ši daina įgijo neįprastą reikšmę. Leiboristų partijos lyderio Jeremy Corbyno vardas buvo skanduojamas prie scenų, kuriose jis kalbėjo, tyliojoje diskotekoje ir eilėse prie tualetų. Ir skanduojamas ne šiaip sau, o pagal „Seven Nation Army“ melodiją. 

 

13. Nei JAV, nei Didžiosios Britanijos leidybinės kompanijos nenorėjo, kad „Seven Nation Army“ būtų pirmasis albumo singlas. Jie siūlė rinktis „There’s No Home For You Here“. Tikrai keistas pasirinkimas. Visgi nugalėjo Jacko White‘o atkaklumas.

 

14. Žurnalas „Paste“ šią dainą vadina „paskutine didžia Amerikos liaudies daina“. Iš tiesų „Seven Nation Army“ gali pretenduoti į tokį statusą, nes daugelis gali ją paniūniuoti net ir nežinodami, kas jos autorius. O gitaros rifas skamba taip atpažįstamai, lyg būtų sukurtas keliais amžiais anksčiau. Pats Jackas sako, kad didžiuojasi būdamas šios dainos dalimi ir ją visada atlieka gyvai savo koncertuose. 

15. Jackas White‘as koncertuose elgiasi neprognozuojamai ir neturi stabilaus dainų sąrašo. Tačiau šia daina jis vis dar užbaigia savo koncertus. Tad ją tikrai išgirsime ir Vilniuje.

 

Jacko White‘o viešnagę Vilniuje pristato muzikos agentūra „8 Days A Week”. Metų roko įvykis įvyks spalio 4 d. Vilniaus „Siemens arenoje”. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.