Albumo apžvalga. „G & G Sindikatas“ „99“

Ankstesnis „G & G Sindikato“ studijoje įrašytų dainų albumas „Revoliucijos garso takelis“ pasirodė prieš ketverius metus. Lyg ir ne taip jau seniai, bet per tą laiką grupėje neliko reperio Pusho, pridygo dešimtys jaunų hiphopo atlikėjų, „sindikato” mohikanams į nugarą kvėpuoti pradėjo smarkiai išpopuliarėjęs duetas Lilas ir Innomine.

„G &amp; G Sindikatas“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„G &amp; G Sindikatas“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2018, 4:37 PM, atnaujinta Jul 29, 2018, 4:43 PM

Tad šis albumas daugiau nei 20 metų grojančios grupės karjeroje – itin svarbus. Dar ir todėl, kad ankstesnis jos darbas atrodė kiek ištęstas, niūrokas ir kartais šaudantis tuščiais šoviniais. Atrodo, tai suprato ir patys „G & G Sindikato” vyrai, naujojo albumo pristatymui surengę koncertus dviejose didžiausiose Lietuvos arenose.

Todėl „99“ yra visiškai kitoks albumas nei „Revoliucijos garso takelis“. Pirmiausia – trumpesnis (tik dešimt kūrinių, kas hiphopo standartais yra neįprastai nedaug, nes užsivedę reperiai dažnai prieiliuoja tiek, kad netelpa į kompaktinę plokštelę).

„Norėjome, kad nebūtų nė vienos dainos, kurią norėtųsi išmesti. Kad visos jos gerai skambėtų koncertuose“, – prieš išleisdami albumą, pasakojo reperiai.

Jiems pavyko. „99“ yra greičiausiai įsimenantis, galbūt lengviausiai klausomas grupės albumas per visą karjerą. Su kalnu humoro ir kietų ritmų, sutvertų drebinti dideles scenas. Visi žinote tas „sindikato“ dainas, kur kiek melancholiškai ir herojiškai pasakojama, koks sudėtingas yra gyvenimas ir kaip reikia nepasiduoti sunkumams? Tokių čia yra tik dvi – „Mano gyvenimo blog'as“ ir „Saugokit šviesą“. Visa kita – arba smagiai agresyvu (Emilio Vėlyvio filme „Zero III“ skambėjusi „Tiems, kurie nieko nebijo“, feisbuko nuomonių lyderius ir politikus į miltus sutrinanti „Tu ne karalius“), arba linksma ir net juokinga.

Pavyzdžiui, dainose „99 amžinai“ ar „Linksi galvą“ net sunku ieškoti kokios gilesnės prasmės – jos skirtos taškytis koncertuose, o „Grišiu vėlai“ su linksmu motyvu „lyg iš animacinio filmo“ net balansuoja ant parodijos ribos.

Kūrinys, kurio labiausiai norėsis klausytis dešimt kartų, yra „Misteris Alkotesteris“ – išsišaipantis iš kontrasto tarp nykios kasdienybės biure ir svajonių apie rokenrolinį gyvenimo būdą (patys grupės nariai pasakoja, kad dainą įkvėpė reperio Kasteto nuotykiai).

Įdomiausia, kad net iškepę bene labiausiai „popsinį“ savo įrašą, „G & G Sindikatas” nenugrybavo į banalybes – aranžuotės skamba šviežiai ir efektingai, be to, ši grupė ir toliau išlieka vienintelė Lietuvoje, į savo tekstus sugebanti įterpti tokius žodžius kaip „amfora“.

Įžengusi į trečią karjeros dešimtmetį, ši grupė lieka tokia pat aktuali, įdomi ir reikalinga, kaip ir prieš madaug 18 metų, kai įskėlė Lietuvos repo muzikos atgimimo kibirkštį.

Įvertinimas – 9 iš 10.

Daina „Misteris Alkotesteris“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.