„Poliarizuoti stiklai” išleidžia vinilo plokštelę: „Tai tik įžanga didelei legendai”

Lietuvos roko scenos veteranas, grupės „Poliarizuoti stiklai” lyderis Šarūnas Mačiulis atvirauja – jų muzikos konvejeris nesustoja.

Šarūnas Mačiulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šarūnas Mačiulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-10 17:58, atnaujinta 2018-09-10 18:06

Jau trisdešimt antrus metus skaičiuojanti grupė toliau aktyviai koncertuoja, neseniai baigė įrašinėti naują albumą, o rugsėjo 16-ąją, renginio „Vilnius International Vinyl Fest 2018” metu, pristatys geriausių grupės dainų vinilinę plokštelę.

Pastaroji yra speciali duoklė jų muzikos gerbėjams. 

„Parašėme tik įžangą didelei legendai ir kuriame ją toliau, – šypsosi atlikėjas. – Svarbiausia, kad ir jaunimui tai įdomu. Tai labai džiugina.”

Kalbėdamas apie vinilines plokšteles Š.Mačiulis iškart prisimena vaikystę. Jaunystės laikus pamenantis atlikėjas pasakoja, kad yra sudaužęs ne vieną ir ne dvi plokšteles.

„Mano vaikystėje vinilo plokštelės buvo vienintelis prieinamas muzikos dalykas, nes tuo metu tik atsiradinėjo magnetofonai. Oi, kiek jų sulaužiau netyčia, o gal ir tyčia, bandydamas pažiūrėti, kaip jos ten lankstosi”, – juokiasi dainininkas.

Anot atlikėjo, vinilinės plokštelės yra tarsi savotiška knyga, kuri turi savo viršelį ir turinį.

„Skiriasi tik tiek, kad knygą reikia perskaityti, o plokštelę reikia išklausyti. Kaip ir knygos yra įdomios, labai patinkančios, tai taip ir plokštelės yra tokios, kurių gali klausyti ir klausyti, „perskaityti” vis iš naujo ir iš naujo, o kitas tiesiog praklausei ir pamiršai, arba net nenori žiūrėti į jų pusę”, – pasakoja Š.Mačiulis.

„Poliarizuotų stiklų” lyderis vinilinių plokštelių klausymąsi lygina su ritualu ir yra įsitikinęs, kad patefonu klausoma muzika įgauna išskirtinį skambesį. 

„Tas traškėjimas suteikia savotiško žavesio, palyginus su kompaktiniais diskais ar kompiuteriniais formatais, klausomais „YouTube”. Kai klausai kompakto, tai yra sausas klausymas. Vinilas yra skanesnis”, – aiškina atlikėjas.

Dažnam vinilinėmis plokštelėmis susidomėjusiam žmogui gali pasirodyti, kad jų kaina yra per didelė, tačiau Š.Mačiulio manymu, viskas yra paprastai paaiškinama. Pasak jo, vinilo gamyba yra gana sudėtingas procesas, kuris net ir šiais laikais reikalauja specialių resursų: „Kompaktus galima spjaudyti vieną po kito, o su vinilo plokštelėmis kiekvieną reikia kaip brangakmenį apdirbti, kaip kokiam juvelyrui. Kiekviena plokštelė to reikalauja. Kiekviena.”

Š.Mačiulio teigimu, tai gali iš dalies paaiškinti ir staigų vinilinių plokštelių atgimimą, nes muzikos klausymosi centre atsiduria žmogus: „Aplink mus labai daug išmaniųjų technologijų ir žmogus tampa tarsi nebereikalingas, o su vinilais jis ir vėl pasijunta žmogumi, kuris gali uždėti adatėlę, pakeisti plokštelę.”

Tuo tarpu atlikėjai, rankose laikantys savo albumus, Š.Mačiulio manymu, pasijaučia lyg tėvai. Albumas – nesvarbu, ar kompaktinė, ar vinilinė plokštelė – yra tarsi kūdikis, geras užbrėžtas etapo brūkšnys ir pradžia naujiems kūrybiniams bandymams.

„Jau kaip ir, atrodytų, paskutinė plokštelė, kam čia jų daugiau reikia. Bet net ir dabar, žinau, kad nauja plokštelė įrašyta, o jau kokios trys naujos dainos kirba galvoje. Todėl konvejeris nesustoja”, – apie nesibaigančius kūrybinius polėkius užsimena atlikėjas.

Susitikti su bendraminčiais, kolekcininkais ir vinilinių plokštelių prekybininkais bei pirmiesiems išvysti bei išgirsti naują grupės ,,Poliarizuoti stiklai” geriausių dainų vinilą bus galima rugsėjo 16-ąją, sekmadienį, muzikos mylėtojų šventėje „Vilnius International Vinyl Fest 2018“ Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus terasoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.