Albumo apžvalga. „Vilkduja“ „Cosmogonia“

„Vilkduja“ - Lietuvos pogrindžio muzikos veikėjo Povilo Vaitkevičiaus (kuris yra ir kito įdomaus projekto „Oorchach“ siela) fantazijos vaisius.

 Albumo viršelis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Albumo viršelis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-01 17:21, atnaujinta 2018-10-01 17:30

 

Kartais – vieno žmogaus projektas, kartais – kelių žmonių grupė. Muzikinis reiškinys, braidantis po elektroninės muzikos ir niūraus triphopo slėnius, sėjantis nerimo ir melancholijos sėklas. Jau keletą albumų išleidusi grupė, koncertuojanti specifiniuose, alternatyvios muzikos festivaliuose ir klubuose, savo naujausią darbą išleido vinilo plokštelėje, kurią turėtų išgraibstyti kolekcininkai.

 

„Cosmogonia“ – tamsus ir eklektiškas darbas, kurio nuotaika – dažniausiai šalta ir agresyvi („Randu sidabrą“, „Laukiniai“), nors kartais jame pasigirsta ir, pavyzdžiui, akustinės gitaros garsai („Nepamelavai“) ar švelniau skambantys sintezatoriai („Tuštuma pilnėja“). Bet tik kartais.

 

Karštligišką, kai kuriuose epizoduose – absurdu persmelktą poeziją P.Vaitkevičius čia deklamuoja, išrėkia ir net iškosėja, regis, ant salo išversdamas visą savo širdies ir plaučių turinį. Tai muzika, kuri kartais verčia jaustis nejaukiai, dažnai hipnotizuoja ir priverčia keliauti į juodas pasąmonės kerteles. „Vilkduja“ – lyg muzikinis narkotikas, kuris trikdo, kartais gal net erzina, bet nuo kurio labai sunku atsitraukti. Gal todėl, kad tai skamba visiškai kitaip, nei 999 iš 1000 Lietuvos grupių, kurias esate girdėję.

 

Kita vertus, tuo pačiu tai – muzika, kuri gali patikti ir tiems, kurie mėgsta Lietuvos alternatyvos bepročius „Ir visa tai kas yra gražu yra gražu“, ir tiems, kurie svaigsta nuo kiek paprasčiau skambančio „Solo Ansamblio“, ir tiems, kurie meldžiasi JAV triukšmo filosofams „Swans“ (pavyzdžiui, kūrinys „Netobula“).

 

Bet tada, kai jau atrodo, jog „išlukštenai“ „Vilkdujos“ esmę, ji trinkteli kūrinį „Ave, Caesar“, kuris yra beveik repas – su plokštelių traškesiu ir hiphopui būdingais garsais. „Paširdžiuos vis miškas ošia“, – viename kūrinių skambanti eilutė galėtų būti šio albumo esminė frazė. Paslaptinga, keista, įdomu, sunkiai apibūdinama. Vienas ryškiausių Lietuvos muzikinės alternatyvos leidinių šįmet – be jokios abejonės.

 

Įvertinimas – 9 iš 10.

 

Kūrinys „Tuštuma pilnėja“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.