Albumo apžvalga. „Timid Kooky“ „Tanzen“

Šios trijulės muzika skamba taip, lyg per pilnatį Labanoro girioje jie būtų suradę iki tol niekam nežinomą augalą, kurį kadaise per apeigas rūkė pagonys, ir suvartoję nežmonišką jo kiekį.

„Timid Kooky“.<br> I.Avižinio nuotr.
„Timid Kooky“.<br> I.Avižinio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2018, 5:01 PM, atnaujinta Nov 4, 2018, 5:09 PM

Pernai įvairiuose jaunų atlikėjų konkursuose sužibėję lietuviai patraukė su „Biplan“, Jurga, „Antikvariniais Kašpirovskio dantimis“ ir kitais atlikėjais dirbančios agentūros M.P.3 dėmesį, tad gana greitai gavo progą išleisti savo pirmąjį albumą – taip pat ir vinilo plokštelėje.

Albumo viršelyje muzikantai įsiamžino nuogi, bet tai - bene mažiausiai provokuojantis dalykas, susijęs su „Timid Kooky“. Kur kas labiau stebinanti yra grupės muzika – „Timid Kooky“ rašo septynių minučių trukmės dainas su absurdiškais tekstais, klaidžiojančias kažkur tarp metalo ir psichodelinio roko.

Albumą pradedantis kūrinys „Divina“ pakvimpa britų stadionų užkariautojų „Muse“ skambesiu, „Bliss“ – kone ankstyvąja legendinės grupės „Pink Floyd“ kūryba, o paklausius „It Is Deluxe“ kyla noras „Timid Kooky“ pavadinimą rašyti ne šalia rokerių, o šalia Lietuvos džiazo ekscentrikų „Sheep Got Waxed“.

Dainų žodžiai (dažnai – atliekami choru) – atskira tema. „Kelis kartus klausiausi dainos „Šmagas“, ir tik tada supratau, kad ji – lietuvių kalba“, – kartą pasakojo grupės „ba.“ lyderis Benas Aleksandravičius.

Niekada negali būti tikras, kad teisingai supratai „Timid Kooky“ žodžius, bet, atrodo, dainoje „Granny“ jie dainuoja, kad „močiutė – tikrai ne sadistė“. Pakaks pasakyti, kad tekstai – taip toli nutolę nuo lietuviškų popmuzikos tradicijų, kiek tik įmanoma.  

Trankus ir energingas, keistenybių kupinas įrašas, kurio klausydamasis nesupranti – šie vaikinai visa tai daro rimtai ar vis dėlto šaiposi iš klausytojų. Bet tai ir esmė – ši pankiška beprotybė keistai įtraukia, norisi prie jos sugrįžti dar ir dar sykį. Kita vertus, kraujas ne vanduo – grupės nario Tomo Simniškio tėvas yra legendinių sostinės alternatyvininkų „Ir visa tai kas yra gražu yra gražu“ bosistas, tad smagu matyti, kad šeimos tradicijos tęsiamos.

Ir ne, tai tikrai nėra muzika, kuri kada nors skambės Palangos „Laukinių vakarų salūne“ ar bus populiariausių radijo stočių eteryje. Bet alternatyvios muzikos scenoje „Timid Kooky“ yra vienas ryškiausių atradimų per pastaruosius kelerius metus.

Įvertinimas - 8 iš 10.

Titulinė albumo daina „Tanzen“:

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.