Debiutinį albumą išleidusi grupė „OKATA“: „Tai tik pradžia“

Vos prieš metus susikūrusi grupė „OKATA“ džiaugiasi nuveiktais darbais: išleistas debiutinis albumas „Noras“, surengti pasirodymai Lietuvos ir užsienio festivaliuose, šiuo metu rengiamas trečiasis vaizdo klipas.

Grupė Okata. <br> M. Repeckos nuotr. 
Grupė Okata. <br> M. Repeckos nuotr. 
Grupė Okata. <br> M. Repeckos nuotr. 
Grupė Okata. <br> M. Repeckos nuotr. 
Grupė Okata. <br> M. Repeckos nuotr. 
Grupė Okata. <br> M. Repeckos nuotr. 
Grupė Okata. <br> M. Repeckos nuotr. 
Grupė Okata. <br> M. Repeckos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 8, 2018, 2:30 PM

Albumą jau galima išgirsti visose muzikinėse platformose, o apie jo kūrimą, idėjas bei ateities planus pasakoja grupės nariai Kotryna Stasikėlė, Kristina Mažeikaitė, Justė Kraujelytė ir Žygimantas Gudelis (GON).

Koks jausmas išleidus debiutinį albumą?

Kotryna: Jausmas išties jaudinantis! Albumas „Noras“ – gražus, muzikalus „taškas“ užbaigiantis vieną OKATOS muzikinį etapą ir puikus paskatinimas kurti toliau. Laikant albumą rankose tikrai kyla slaptas ir tylus pasididžiavimas.

Kristina: Supratome, jog įprasminome daugybę dalykų: pradedant savo veikla, kūryba, baigiant lietuviškojo paveldo išsaugojimu. Norime šiuo jausmu pasidalinti ir su klausytojais.

Justė: Kiekvienam kuriančiam muzikantui išleisti albumą yra be galo svarbu. Tai vienas svarbiausių tikslų, padedančių įamžinti tam tikrą gyvenimo etapą. Galiu drąsiai sakyti, kad be galo džiaugiamės, kad tai padarėme.

Žygimantas: Su šiuo albumu nustatėme kokybinę kartelę, kuri ateityje turi kilti tik į viršų.

Su kokiais iššūkiais susidūrėte kuriant ir atrenkant dainas į albumą?

Justė: Į albumą atrinktos kuo įvairesnės dainos, kuriančios visapusiško albumo įspūdį. Diskutavome, nes turėjome daugiau dainų, bet pasilikome galimybę jas toliau tobulinti. Kiekviena albumo daina turi savo istoriją, nuotaiką, savo kelią nuo pradinės idėjos iki galutinės versijos.

Kotryna: Vieni kūriniai beveik nepakito nuo pradinio varianto, prie kitų dirbome iki tol, kol idėja, mintis, tekstas, muzika bei emocija tapo išbaigtomis ir viena kitą papildančiomis. Nusprendus kurti EP albumą, prireikė metų, kad koncertuodami pajustume, kurioms dainoms klausytojai simpatizuoja labiau, kurie kūriniai geriausiai skamba koncertuose ir yra tinkami įrašams.

Kristina: „OKATA“ komandai didžiąją dalį darbų apskritai pavyksta padaryti organiškai. Net kai atrodo, jog kažkas yra sunkiai įgyvendinama, mums visuomet gimsta patys netikėčiausi ir geriausi sprendimo būdai!

Žygimantas: Didžiausias iššūkis teko albumo suvedimo darbus atlikusiam grupės garso režisieriui Jurgiui Stasikėliui, kuriam esame dėkingi už tikslų pajautimą bei profesionalumą. Taip pat didelis ačiū albumo masteringo meistrui Normantui Ulevičiui. Džiaugiamės turėdami galimybę dirbti su kiečiausiais. Tai mus skatina stengtis dar labiau!

Kokiam klausytojui yra skirtas debiutinis albumas „Noras“?

Justė: Albumas turėtų patikti elektroninės bei folk muzikos mylėtojams, kuriems svarbi garso ir vaizdo estetika, muzikos keliama emocija. Mūsų kūriniai skatina įsiklausyti ir pasinerti į save, analizuoti savo pojūčius ir mintis, kurias sukelia ritmas, melodija bei vokalinės linijos.

Kristina: Norisi, kad albumą atrastų žmonės, kuriems mūsų muzika padėtų priartėti prie savųjų šaknų ir identiteto suvokimo. Liaudies dainų tekstai turi didelį krūvį, juose telpa labai daug įvaizdžių ir gyvenimo išminties.

Žygimantas: Esame pirmieji sujungę folklorą, elektroniką ir beatbox‘ą, todėl albumas skirtas ieškantiems kažko negirdėto ir originalaus, taip pat mėgstantiems muzikinius eksperimentus.

Kotryna: Na, čia kolegos labai rimtai. Jei trumpai – labiausiai albumą skiriame tiems, kas turi „noro“ išgirsti Lietuvą kitaip.

Kaip kilo tamsaus albumo dizaino idėja?

Justė: Manau, kad tai dera su muzika, kurią kuriame. Minimalizmas, grynumas, jokių perteklinių detalių. Juodoje yra visų spalvų ir atspalvių, tai suteikia ir tam tikros paslapties. Mano nuomone, albumo viršelis atrodo solidus. Paėmus albumą į rankas smalsu paklausyti, kas jo viduje.

Kotryna: Sako spalvos dažnai blaško. Praėjusių metų etape buvome labiau susikoncentravę į kūrinių skambesio spalvas, o vizualios grupės spalvos liko juoda-balta. Tad visas dėmesys į penkias albumo dainas.

Ar visi kūriniai turės vaizdo klipus?

Kotryna: Prieš metus startavome su „Ne bet kokia aš mergelė buvau“ gyvos versijos nufilmavimu, tačiau pirmuoju profesionaliu vaizdo klipu laikome kūrinį „Dagilėlis“. Pastarasis KlipVid konkursuose pateko tarp trijų geriausių debiutantų kategorijoje. Vasarą pristatėme dainos „Lopšinė“ vaizdo klipą.

Justė: Iš tiesų, artimiausiuose planuose – dainos „Nei vėjai pučia“ vaizdo klipas, kurį planuojame pristatyti dar šiais metais.

Žygimantas: Keturios dainos iš penkių turės vaizdo klipus. Kaip debiutiam darbui – tai pakankamai solidus vaizdinės medžiagos kiekis.

Kokie grupės ateities planai?

Justė: Artimiausi ateities planai – vaizdo klipo išleidimas bei naujos programos kūrimas. Ketiname prisiliesti ne tik prie lietuviškos, bet prie kitų šalių liaudies muzikos.

Kristina: Pastaruoju metu esame įsitraukę į intensyvų muzikinį procesą, ieškome tekstų, autentiškų liaudies dainų, garsų bei nuotaikų.

Kotryna: Tikrai taip. Esame kūrybinėse paieškose ir tuo mėgaujamės. Planuojame koncertus, apie kuriuos jau greit sužinosite!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: LB komentarai apie ekonomikos raidą ir naujausias prognozes