Albumo apžvalga. Saulius Petreikis ir „World Orchestra“ „Pasaulis sveikina Lietuvą"

S.Petreikis – keliomis dešimtimis instrumentų grojantis muzikantas ir kūrėjas, pametęs galvą dėl pasaulio tautų folkloro ir derinantis jį su šiuolaikišku skambesiu.

Saulius Petreikis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Petreikis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2018, 6:53 PM, atnaujinta Dec 28, 2018, 6:59 PM

Stebėtinai produktyvus – kone kasmet išleidžiantis po kelis albumus, grojantis su nemažai kitų žinomų Lietuvos muzikantų (neseniai muzikavo ir su Andriumi Mamontovu), negana to, praeityje su grupe „Saulės broliai“ bandęs patekti į „Euroviziją“.

Žodžiu, daugiabriaunis talentas, kuriam muzikos vis negana. Šįmet jis išleido du albumus. Viename jų, „Negirdėta Lietuva“, skamba trumpi kūriniai, atskleidžiantys lietuvių liaudies instrumentų žavesį. Ta proga įkurta ir interneto svetainė, kurioje galima apie instrumentus sužinoti daugiau ir net pasimokyti jais groti.

Tačiau platesnei auditorijai tikriausiai įdomesnis albumas „Pasaulis sveikina Lietuvą“ – koncerto, kuris šių metų pradžioje įvyko Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje, įrašas. Su specialiomis trimatėmis vaizdo projekcijomis (internete galima rasti ir koncerto vaizdo įrašą) Saulius ir kone dvidešimt jo suburtų muzikantų atliko muziką, kuri skamba lyg kelionė per pasaulį, nuo Irano iki Argentinos.

Idėja - įvairių pasaulio kraštų atlikėjai sveikina Lietuvą šimtmečio proga, pristatydami savo šalių folkloro garsais persmelktus kūrinius. Didžiąją dalį kūrinių parašė Saulius kartu su savo broliu, šiame koncerte taip pat grojusiu Donatu Petreikiu, tačiau, pavyzdžiui, Erica Jennings čia dainuoja airių liaudies dainą, o danų vokalistė Sofie Niebuhr McQueen – kūrinį, kadaise pretendavusį tapti Danijos himnu.

Albumas kerintis ir įvairus – nuo keltų folkloru dvelkiančios raudos, atliekamos pučiamaisiais instrumentais („Lament For Kerry Fishermen“) iki mistiškų, į Kiniją nukeliančių garsų („Hulusi lopšinė“), džiazo („I Danmark Er Jeg Fodt“) net tango („Piel Canela“) atspalvių ir Balkanų vestuves primenančių linksmybių („Duende“).

Sumanymas – gana sudėtingas, bet albumas – labai melodingas ir lengvai klausomas. Mažiau rėksmingas nei kiti šimtmečiui skirti projektai, ne taip smarkiai išreklamuotas, bet brandus ir vertingas pasveikinimas mūsų šaliai.

Įvertinimas – 9 iš 10.

Viso koncerto įrašas:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.