Stepono Dariaus anūkas: „Iš Dariaus ir Girėno galime pasimokyti begalinės meilės savo Tėvynei“

Meilės Lietuvai tema Stepono Dariaus anūko Skirmunto Maštaro namuose gvildenama ne vien valstybinių švenčių proga.

Skirmuntas Muštaras.<br>M.Siruso nuotr.
Skirmuntas Muštaras.<br>M.Siruso nuotr.
Skirmuntas Muštaras.<br>M.Siruso nuotr.
Skirmuntas Muštaras.<br>M.Siruso nuotr.
Skirmuntas Muštaras.<br>M.Siruso nuotr.
Skirmuntas Muštaras.<br>M.Siruso nuotr.
Skirmuntas Muštaras.<br>M.Siruso nuotr.
Skirmuntas Muštaras.<br>M.Siruso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 14, 2019, 11:27 AM

Garsiausio Lietuvos aviatoriaus anūkas, jau drauge su savo vaikaisi ir anūkais, pareigą Tėvynei laiko kasdienybe.

O įkvėpimo ir tvirtybės pasisemti visada pavyksta ne tik iš legendinio žygdarbio istorijos, bet ir visai Lietuvai paliktame Dariaus ir Girėno testamente įrašytų žodžių.

„...Jaunoji Lietuva! Tavo dvasios įkvėpti, mes stengiamės tą pasirinktą uždavinį įvykdyti. Mūsų pasirinkimas tegu sustiprina Tavo dvasią ir pasitikėjimą savo jėgomis ir gabumais.

Bet jei Neptūnas ar galingas audrų Perkūnas ir mums bus rūstus – pastos mums kelią į Jaunąją Lietuvą ir pašauktų Lituanicą pas save,– tada Tu, Jaunoji Lietuva, turėsi iš naujo ryžtis, aukotis ir pasirengti naujam žygiui (...) „ – taip savo testamente prieš lemtingąjį skrydį rašė S.Darius ir S.Girėnas Lietuvai.

Ir po daugiau negu 85 metų Lietuva vis dar pelnytai didžiuojasi šiais dviem vizionieriais.

Pasak Skirmunto Maštaro, Dariaus ir Girėno žygis šiandien vis dar aktualus savo dvasia – šie du lakūnai, nepaisant milžiniško skepticizmo, rodyto jų sumanymui abejose Atlanto pusėse, visgi sugebėjo visam pasauliui įrodyti, kad neįmanoma tiesiog neegzistuoja.

Tačiau ne mažiau svarbus išlieka testamente Dariaus ir Girėno paliktas atsakomybės perdavimas stengtis, ryžtis ir aukotis dėl Lietuvos, skirtas visiems Lietuvos žmonėms.

„Laikmetis dabar yra sunkokas. Lietuviai vyksta į užsienį – jiems nelengva ir ne iš gero gyvenimo jie ten važiuoja. Ko galėtume pasimokyti iš Dariaus ir Girėno istorijos?

Kuo ji mums brangi? Aš manau, vienintelis atsakymas – tai judviejų abiejų begalinė meilės savo Tėvynei.

Noras išgarsinti Tėvynės vardą pasaulyje ir noras, kad kažkas sektų juos.

Savo testamente Darius ir Girėnas rašė, kad jeigu jiems nepavyktų, gal kiti tai darys. Kiti žmonės tą sėkmingai ir daro“, – sakė S.Dariaus anūkas S.Maštaras.

„Lituanicos“ legenda 21 amžiuje atgimsta miuziklo forma, kuriame ne mažiau už istorinius faktus visada svarbi buvo jausminė, draminė žmonių likimų linija ir kuri neabejotinai palies žiūrovų širdis.

Todėl į ją nukreiptas didžiausias miuziklo kūrybinės trupės dėmesys.

Aktorių meistriškumo, originalios muzikos ir jautraus libreto sintezė atskleis net 25 istorijos dalyvių personažus, meilės vingius, patriotizmo svarbą tiek atskirų žmonių, tiek visos tautos gyvenime.

„Apie tokius žmones, kaip S.Darius, reikėtų pasakoti vaikams prieš miegą. Tikrai!

Kas dieną, vis labiau gilindamasis į savo kuriamo personažo asmenybę, jaučiuosi vis labiau ir labiau priblokštas tų jo charakterio savybių, kurioms, trumpai minit skrydį per Atlantą, paprastai nelieka laiko ir vietos.

Tikiuosi, miuzikle „Lituanica“ mums pavyks atskleisti visas gražiausias šios istorijos puses, o mūsų kuriami herojai žiūrovų akyse bus ne tik Lietuvos didvyriais, bet taps asmenybėmis, vertomis vietos kiekvieno iš mūsų širdyse“, – sakė Vaidas Baumila atliksiantis S.Dariaus vaidmenį miuzikle.

Miuzikle vaidmenis kuria scenos profesionalai: Vaidas Baumila, Monika Pundziūtė-Monique, Jokūbas Bareikis, Vidas Bareikis, Rafailas Karpis, Lina Rastokaitė, Miglė Pivoriūnaitė, Povilas Meškėla ir kiti.

50 aktorių ir šokėjų trupė scenoje vilkės 4-ojo dešimtmečio stiliaus drabužius, atkurtus siekiant išsaugoti istorinio laikotarpio dvasią.

Miuziklo kostiumų dailininkė, lietuviško identiteto kūrėja Ieva Ševiakovaitė sukurs net 140 autentiškų kostiumų šiam miuziklui.

Šiame pastatyme skambės 30 originalių, specialiai miuziklui „LITUANICA“ sukurtų muzikos kūrinių, itin turtingų stilistine prasme: siekiant atkurti tarpukario Lietuvos, o taip ir ir JAV dvasią, miuzikle skamba tautinės lietuviškos muzikos melodijos, 4-ojo dešimtmečio Kauną primenantys D.Dolskio estrados motyvai, taip pat amerikietiško lindyhopo bei svingo ritmai. Neapsieita ir be šiuolaikinės XXI a. muzikos fragmentų.

Valstybės atkūrimo dienos proga į miuziklas „Lituanica“ dovanoja 16 proc. nuolaidą bilietams į pasirodymus Šiauliuose, Klaipėdoje, Vilniuje ir Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.