Albumo apžvalga. Ieva Narkutė „Kai muzika baigias“

Iki šiol paskutinis dainininkės I.Narkutės studijoje įrašytas albumas „Švelnesnis žvėris“ pasirodė 2014-aisiais. Nuo to laiko jos gyvenime kai kas pasikeitė – atlikėja ištekėjo, susilaukė dukters. Naujausias albumas „Kai muzika baigias“, jau pristatytas koncertais didžiausiuose Lietuvos miestuose, atspindi šiuos pokyčius.

Ieva Narkutė.<br>T.Bauro nuotr.
Ieva Narkutė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2019, 8:57 PM, atnaujinta Mar 12, 2019, 9:01 PM

Pirmiausia todėl, kad prieš ketverius metus ji dainavo iki skausmo melancholiškas ir skausmingas dainas apie sudužusius santykius. Dabar, nors pati save dėl to lengvai pašiepia, kuria švelnias dainas apie meilę, ne vieną jų paskirdama savo vyrui.

Be to, ankstesnius albumus įrašyti jai padėjo Stanislavas Stavickis-Stano, o naujajame kompozitorius ir prodiuseris prisidėjo tik prie vienos dainos – jį pakeitė Marijono Mikutavičiaus, Ievos Zasimauskaitės, Monique ir kitų atlikėjų bendražygis Vytautas Bikus.

Tiesa, tai iš esmės nepakeitė muzikos – I.Narkutė ir toliau dainuoja romantiškas, svajingas popdainas su lengvais dainuojamosios poezijos prieskoniais. Muziką, kurios geriausia klausytis sėdint, o ne stovint. Muziką, kurios pasiklausyti renkasi tie, kurie gana skeptiškai vertina didžiąją dalį Lietuvos popscenos – viena jau dėl puikių Ievos tekstų, kuriuose nėra „aš tave myliu, o tu manęs ne“ banalybių.

Ieva šiandien atrodo laiminga, ir dainose tai jaučiasi. Net apie liūdnus dalykus, atrodo, ji dainuoja šypsodamasi. Pora kūrinių („Vieną kartą tik“ ir „Taip turi būti“) akivaizdžiai parašytos sutuoktiniui. Apie ką yra daina „Dukrai“, išduoda pavadinimas – tai vienas jautriausių albumo kūrinių, kuriame nuogą Ievos balsą „aprengia“ tik fortepijono garsai.

Jaukumo ir džiaugsmo („Siaubas, kaip gražu“, „Vėl“) čia per akis, bet Ieva nebūtų Ieva, jei neįdėtų bent kelių progų paliūdėti (“1000 metų“, „Vandenynai vėsūs“). Malonumas ausims ir mankšta protui – prireiks kelių perklausų, kol išlukštensite visas jos eilių metaforas, nors ir tada negalėsite būti tikri, ar viską iššifravote teisingai.

Ir taip, „Švelnesnis žvėris“, kuriam komplimentų negailėjo ir Andrius Mamontovas, galbūt buvo giliau į širdį smeigiančių dainų rinkinys, tačiau Ievos dainos yra lyg dienoraštis – būtų keista, jei dabartiniame savo gyvenimo etape ji lietų ašarų upes.

Didžiausias siurprizas laukia pabaigoje – daina „Šviesos“, bumbsinti elektroniniu šokių muzikos ritmu. To Ievos kūryboje dar nebuvo. Jau ketvirtąjį albumą įrašiusi atlikėja ir toliau turi ūpo netikėtiems nuotykiams. Ir tai labai džiugina.

Įvertinimas – 8 iš 10.

Daina „Siaubas, kaip gražu“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.