Prieš „Euroviziją“ Izraelyje – įtampa: mitinguoja restoranai, didėja kainos ir nepatenkinta Madonna

Izraelis intensyviai rengiasi gegužės 14–18 dienomis Tel Avive vyksiančiam „Eurovizijos“ dainų konkursui. Tačiau ne viskas vyksta taip sklandžiai, kaip norėtų renginio organizatoriai.

„Eurovizijos“ konkurse Tel Avive žadamas ir Madonnos pasirodymas.<br>AFP /„Scanpix“ nuotr.
„Eurovizijos“ konkurse Tel Avive žadamas ir Madonnos pasirodymas.<br>AFP /„Scanpix“ nuotr.
Prancūzijos atstovas B.Hassani (nuotr.) turi antrininką televizijos seriale.<br>Fifou (EBU) nuotr.
Prancūzijos atstovas B.Hassani (nuotr.) turi antrininką televizijos seriale.<br>Fifou (EBU) nuotr.
Grupė „Hatari“ iš Islandijos ketina pasinaudoti savo pasirodymu, kad pasauliui papasakotų apie žmogaus teisių pažeidimus Izraelyje.<br>I.D.Einars (EBU) nuotr.
Grupė „Hatari“ iš Islandijos ketina pasinaudoti savo pasirodymu, kad pasauliui papasakotų apie žmogaus teisių pažeidimus Izraelyje.<br>I.D.Einars (EBU) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 11, 2019, 7:33 PM, atnaujinta Apr 29, 2019, 11:07 AM

Iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad po Ukrainos apsikvailinimo aistros dėl „Eurovizijos“ nurims. (Ši šalis šiais metais konkurse nedalyvaus, nes atrankos laimėtoja Maruv atsisakė pasirašyti sutartį, kuri, be kita ko, įpareigotų neturėti kontaktų su Rusija.)

Bet pasigilinus į Izraelio žiniasklaidą išryškėja, kad tiek keblumų ir santykių aiškinimosi seniai neteko regėti.

Gali likti be maisto

Konkurso rengėjai žada linksmybes nuo aušros iki aušros, tačiau šiuo metu iškilęs pavojus likti su žaidimais, bet be duonos.

Šimtai kavinių ir restoranų vienu balsu grasina festivalio dienomis nedirbti, nepaisydami rimtų nuostolių ir iš alkanų žiūrovų negauto pelno.

Taip jie protestuoja prieš naujas Izraelio finansų ministerijos ir mokesčių tarnybos rinkliavas – sprendimą apmokestinti padavėjų arbatpinigius.

Be to, papildomai teks mokėti už įdarbintus migrantus.

Maišto momentas, be abejo, pasirinktas vykusiai – valdžia bus priversta sėsti prie derybų stalo, kad tūkstančiai konkurso svečių neliktų be humuso ir falafelių.

Pasigedo apsaugos

Kovo 31 d. Izraelio TV kompanija „Kan“, kuri transliuos konkursą, kreipėsi į Vidaus saugumo ministeriją ir pareikalavo atnaujinti įrenginių ir statybos darbų patikrą vietose, kuriose vyks „Eurovizija 2019“.

Izraelio žiniasklaida rašo, kad esmė – pinigai: vyriausybė tiesiog neskiria lėšų ir neprisiima atsakomybės, kad užtikrintų tarptautinio renginio saugumą, nors ir žadėjo.

„Eurovizijos“ vadovai nusiuntė premjerui laišką, kuriame įspėjo, kad padėtis kelia grėsmę konkursui. Visi tikisi, kad susitarimas bus pasiektas ir pinigų saugumui atsiras.

Mažumos įsižeidė

Prancūzija pasiunčia į „Euroviziją“ musulmoną, vadinantį save gėjumi. Jį persekioja įtūžę džihadistai, o „Mossad“ jį įtaria ryšiais su teroristine grupuote. Tai trumpas Izraelio TV serialo „12 balų“ siužetas.

Likimo ironija, kad šis scenarijus iš esmės atkartoja gyvenimą – šiemet Prancūzijai konkurse išties atstovaus LGBT bendruomenės narys Bilalis Hassani.

Serialas „12 balų“ turėjo pasirodyti ekranuose prieš pat „Euroviziją“, tačiau Prancūzijos „vaivorykštinis“ pasaulis įsižeidė ir pavadino tai provokacija.

Europos transliuotojų sąjunga (EBU) nusprendė, kad serialo rodymas konkurso metu gali turėti „esminių padarinių saugumui ir politikai“, todėl jo rodymas atidėtas po konkurso.

Kainos – rekordinės

Aktyvieji „Eurovizijos“ gerbėjai ir žurnalistai jau įprato, kad tenka permokėti už nakvynę šalyje, kurioje vyksta konkursas.

Tačiau Izraelis šia prasme pirmauja visoje planetoje. Net vietos žiniasklaida pateikia pribloškiamus skaičius: kambarių kainos konkurso dienomis daugelyje viešbučių pakils 90 procentų.

Nepasiturintiems gerbėjams iš pradžių ketinta įrengti palapinių miestelį su visais patogumais netoli konkurso vietos, bet galiausiai šios idėjos atsisakyta saugumo sumetimais.

Be to, jau beveik išparduoti bilietai. Jų kainos irgi rekordinės – siekia kelis šimtus eurų.

Politika beldžiasi į duris

Įdomiai klostosi reikalai dėl Madonnos. Kanados ir Izraelio verslininkas Sylvanas Adamsas sumokėjo žvaigždei apie pusantro milijono dolerių, kad ji pasirodytų konkurse kaip kviestinė žvaigždė. Dainininkė jau kraunasi daiktus ir rengia savo programą.

Panašu, kad artistė nutarė per konkursą pristatyti naują dainą.

Galima suprasti – tokia tiršta erdvė premjerai!

Bet šou prodiuseriai, susipažinę su kompozicija, rado joje politinę potekstę – dainoje kalbama apie JAV politiką, o tai prieštarauja konkurso nuostatoms, ir pareikalavo ją išmesti iš programos.

Madonna pasišiaušė ir pagrasino atšaukti pasirodymą, jeigu jai diktuos sąlygas. Kol kas neaišku, kaip bus.

O štai Rogeris Watersas, visam pasauliui žinomas kaip vienas pagrindinių grupės „Pink Floyd“ narių, bandė priversti Portugalijos atstovą Conaną Osirisą boikotuoti konkursą.

Kodėl būtent jį, R.Watersas nepaaiškino, bet savo paskyroje socialiniame tinkle paragino Conaną „stoti petys į petį su savo broliais ir seserimis Palestinoje ir atsisakyti pasirodyti Tel Avive auditorijai, kuri nemėgsta kitataučių.“

Portugalo atsakymo R.Watersas kol kas nesulaukė. Tačiau jis tikisi, kad tarp 42 finalininkų vis dėlto atsiras bent vienas kovotojas už palestiniečių teises.

Beje, jis gali nesijaudinti: grupė „Hatari“ iš Islandijos atvirai skelbia pasinaudosianti savo pasirodymu „Eurovizijoje“, kad visam pasauliui papasakotų apie žmogaus teisių pažeidimus Izraelyje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.