Leonas Somovas ir KAIA – apie pasirodymą „Granatos Live“, darbą kartu ir užkulisius

Rugpjūčio 2–4 dienomis Lietuvos liaudies buities muziejuje įvyks laukiamiausias festivalis „Granatos Live“. Prieš jį lrytas.lt studijoje lankėsi čia koncertuosiantys atlikėjai Leonas Somovas ir Kamilė Tumelytė, geriau žinoma kaip KAIA.

 Leonas Somovas ir KAIA.
 Leonas Somovas ir KAIA.
KAIA.<br>L.Kavaliauskaitės-Bernotės nuotr.
KAIA.<br>L.Kavaliauskaitės-Bernotės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 16, 2019, 5:33 PM, atnaujinta Jul 17, 2019, 1:30 PM

– Kaip prasidėjo jūsų bendradarbiavimas ir draugystė muzikos srityje? – atlikėjų paklausė tiesioginės transliacijos vedėja Genė Dobrovolskytė.

Leonas Somovas: Kamilę pažįstu labai daug metų. Anksčiau pažinojau, bet nebuvome draugai. Gali būti, kad pažįstami esame dešimt metų, bet artimiau susipažinome prieš dvejus metus. Po tos pažinties pradėjome daryti bendrus darbus, kartu sukūrėme ne vieną kūrinį. Tikrai labai džiaugiuosi tais darbais, man labai gera pažinti Kamilę ir tikiu, kad tie darbai gyvuos ilgai.

– KAIA, anksčiau koncertavai su Selu, įvairiomis grupėmis. Dabar esi solo atlikėja. Kada įvyko tas lūžis?

– Iš tikrųjų to lūžio kaip ir nebuvo. Visada dariau ir tai, ir tai. Tik tiek, kad tam tikru laiku jau visiškai nusprendžiau, kad aš, kaip kūrėja, pirmiausia padarau savo dalį ir tada ją atsinešu į projektą. Bet visada buvo taip, kad aš ir grupėse dainuodavau, ir ką nors savo darydavau. Net ir tuo laiku, kai buvau grupės SEL narė.

– Per interviu visada pabrėži, kad esi nepriklausoma atlikėja. Tai galbūt čia jums abiem klausimas: ką reiškia būti nepriklausomu atlikėju? Ar tai sunkiau, ar lengviau?

KAIA: Laisvė. (Juokiasi.) Aš nepabrėžiu šio dalyko, bet sulaukiu labai daug klausimų, kas užsiima mano vadyba. Turiu daug žmonių, kurie man padeda, bet iš esmės tai taip, neturiu vadybininko, leidybos kompanijos.

O atsakant į klausimą, ar tai yra sunkiau, ar lengviau Lietuvos situacijoje, tai ganėtinai naudinga pačiam gebėti ir turėti tam tikrus įgūdžius save reklamuoti. Bet tai kelia tam tikrus iššūkius, nes turi kiekvieną kartą užsiimti ne tik kūrybos procesu ir net jam nepasibaigus turi galvoti apie tai, kaip parodyti visą darbą, kurį padarei. Tai yra visiškai kita sritis, į kurią taip pat reikia pasigilinti.

– Visai neseniai išleidai solini albumą „Press To ATO“. Leonai, esi prisidėjęs prie jo kūrybos?

– Esu prisidėjęs dvasiškai ir morališkai.

– Rugpjūčio 2 dieną kartu pasirodysite festivalyje „Granatos Live“. Ar festivalyje išgirsime KAIOS dainų iš solinio albumo?

Leonas: Manau, kad mes pasitarsime. Padarysime tokias atskiras dalis – galbūt Kamilė parodys savo solo kūrinių ir kartu parodysime savo bendrų darbų. Ir aš taip pat pagrosiu kūrinių, kurie dar nėra išleisti, – man juos smagu groti.

– Turite kūrinį su Justinu Jaručiu. Jis irgi pasirodys šiame festivalyje. Ar galima tikėtis, kad jis irgi užlips ant scenos kartu su jumis?

Leonas: Dar apie tai nekalbėjome, bet jeigu sutaps laikas, tai aišku, kad būtų smagu. Jei ne, tai pasistatysime didelę Justino iškabą. (Juokiasi.)

– Kalbant apie „Granatas“, KAIA, tau, kaip solinei atlikėjai, čia bus pirmas kartas, o tau, Leonai, jau nebe pirmas.

Leonas: Ne, tai ne pirmas kartas. Bet toks pasirodymas, kokį ruošiame, kažkuria prasme yra pirmas arba retesnis atvejis. Šiek tiek kitokia programa. Bus tikrai gerai.

– Koks jausmas groti „Granatose“ – gal pastebėjote, kad ten žmonės kažkaip kitaip klausosi?

Leonas: Geras jausmas, kai žmonės klausosi, kai jų yra daug ir jie į tave reaguoja. Kai yra abipusis ryšys su publika. Tada pats geriausias momentas.

– Kaip jums sekasi dirbti kartu?

Leonas: labai lengva, viskas vyksta draugiškai.

– Ko išmokė jūsų darbas kartu?

Leonas: Daugeliu atveju mūsų nuomonės sutampa. Man didelis malonumas dirbti su Kamile.

KAIA: Man labai smagu dirbti su Leonu, nes mes visada ieškome bendro taško. Pas mus irgi atsiranda nuomonių skirtumų, bet mes kažkokiu būdu sugebame viską surinkti į vietą arba pasidaryti pertrauką ir priimti sprendimą. Kitas dalykas, kuris labai smagus dirbant su Leonu, – visus dalykus galime daryti žaibišku greičiu. Daug to spontaniškumo pas mus yra.

Leonas: Mes su Kamile turime daug metų patirties, abu žinome, ką norime daryti su muzika, ir galbūt dėl to viskas darosi kur kas lengviau.

– Galbūt „Granatų“ scenoje galima tikėtis spontaniško pasirodymo?

Leonas: Man asmeniškai labai patinka spontaniškumas. Tos akimirkos būna tikros. Nereikia nieko pergalvoti.

–  Kokie jūsų planai po pasirodymo? Liksite klausytis kitų atlikėjų, o galbūt važiuosite namo?

KAIA: Aš labai norėčiau likti klausytis kitų atlikėjų. Norėčiau išgirsi vienos mėgstamiausių savo grupės „Years & Years“ pasirodymą. Yra ir lietuvių atlikėjų, kurių nesu mačiusi ir girdėjusi gyvai. Manau, tikrai turėsime tam progą ir laiko.

Leonas: Atvažiavus į festivalį iškart važiuoti namo būtų kažkaip liūdna. Mes pasilinksminsime – kokie dar „namo“? (Juokiasi.)

– O tu, Leonai, ką nori išgirsti festivalyje?

– Man dar reikėtų artimiau susipažinti su programa, bet tikrai pasiliksiu ilgiau. Aš norėčiau pasiklausyti visų atlikėjų.

– Pasirodys ir elektroninės šokių muzikos atlikėjas Dynoro – viena paslaptingiausių Lietuvos žvaigždžių.

KAIA: Bus tikrai įdomu, nes jo niekas niekur nemato, ir dabar bus proga.

Leonas: Aš vis stebiu vieną kitą renginį ir jo vardą matau vis dažniau. Man smalsu išvysti, kaip jis groja scenoje.

– Tikrai smalsu. O kaip atrodo festivalio užkulisiai?

Leonas: Kiek man yra tekę dalyvauti „Granatų“ festivalyje, užkulisiuose viskas būna tikrai labai gerai paruošta, atlikėjais pasirūpinta, jie visi gerbiami.

– Kuo, jūsų manymu, šis festivalis yra išskirtinis?

Leonas: Manau, kad tai vienas didžiausių, gal net didžiausias festivalis Lietuvoje. Tokiam festivalyje pasirodyti yra didelė garbė.

KAIA: Man patinka, kad „Granatos“ labai gražiai strateguojamos, man patinka, kaip viskas apipavidalinama, reklamuojama, kokius atlikėjus kviečiamasi. Kiekvienais metais ta programa labai turtinga ir labai įvairi.

Man, ne kaip atlikėjai, bet kaip klausytojai, tie niuansai labai patinka.

– Ką patartumėte festivaliautojams pasiimti į „Granatas“?

KAIA: Aš patarčiau pasiimti apsaugos nuo erkių.

Leonas: O aš patarčiau pasiimti skėtį, botus. Bet svarbiausia – pasiimti nuotaiką.

– Vakar paskaitinėjau kmentarus po KAIOS dainomis ir pamačiau, kad daug kas tave lygina su Jazuu ir Dua Lipa.

– Pradėkim nuo užsienio. Dua Lipa – viena gražiausių moterų, tai ačiū. O Jazzu yra labai nuostabi atlikėja, tai irgi dėkoju tiems, kurie su ja lygina.

– Leonai, ilgai dirbai su Juste, o dabar KAIĄ su ja lygina.

– Manau, kad kiekvienas žmogus lygina su tuo atlikėju, kurio jis klausosi. Gerai. Vakar dienos šviesą išvydo tavo ir Jurijaus Veklenko daina „Sapnuose“, ir vėlgi tavo sąrašuose labai daug lietuvių atlikėjų.

– Kokie dar projektai laukia?

– Kitą savaitę turėtų pasirodyti nauja daina, kurią labai seniai norėjau išleisti. Ji buvo ir yra man labai brangi. Laukiau to momento.

Vis dirbu prie savo albumo. Dainų yra daug. Būna, kad kartais įstringi kūrybiniame procese, nori ką nors vis taisyti. Reikia sugebėti paleisti.

Nepamirškite, kad portale lrytas.lt vyksta konkursas „Mano festivalio stiliukas!“ Siųskite savo gražiausią festivalio stiliuko nuotrauką, balsuokite ir laimėkite prizus! Dalyvauti galite užėję čia. Dalyvis, kurio nuotrauka sulauks daugiausia balsų, laimės kvietimą dviem asmenims į festivalį „Granatos LIVE“ su nakvyne specialiame lrytas.lt kempinge prie baseinų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.