Netrukus lietuviai išvys tai, ko Europa dar niekada nematė: Vilniuje ieškos ir šaknų

Rugsėjo 21 d. Vingio parke fejerverkų festivalyje „Vilniaus fejerija 2019“ konkursinėje programoje pirmą kartą dalyvaus komanda iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kuri rungsis su Senojo žemyno atstovais – Čekija ir Portugalija. „Rozzi Pyyrotechnics“ komanda iš Jungtinių Amerikos Valstijų su pirotechnika dirba visą gyvenimą ir nekantrauja dėl pirmojo savo pasirodymo Europoje.

 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 12, 2019, 8:12 PM

– Kaip sekasi ruoštis festivaliui ir sekti programos planą?

– Sekasi gerai, kaip tik dabar žiūriu sąrašą ką galiu naudoti ir kas man tinka, ir žiūriu nuotraukas dizainui. Turiu programą su kuria galiu išbandyti pirotechninius gaminius, tai stabiliai dirbam.

– Ar jau išsirinkote muziką savo pasirodymui?

– Šiek tiek jau parinkau. Man asmeniškai labiau prie širdies rokenrolo tematika, bet nežinau ar žmonės Lietuvoje tai mėgsta.

– Ar jums yra kada nors tekę daryti šou Europoje?

– Tai bus ne pirmas kartas bus Europoje, ne per daug dažnai ten būnu, bet yra tekę dirbti Italijoje ir Prancūzijoje. Jeigu pamatau ką nors įdomesnio kartais bandau prisidėti prie festivalių. Visada smagu pakeliauti.

– Kokius fejerverkus mėgsta tipiniai amerikiečiai?

– Kaip ir daugumai žmonių juos labiausiai traukia gražios šviesos ir greitas veiksmas. Nemanau, kad jiems labai patinka intensyvūs garsai. Čia labiau mūsų Itališkas bruožas, tad dažniausiai mano darbai tokie ir būna.

– Kaip manote, ar amerikiečiai turi savo specifinę fejerverkų kultūrą ir ar ji skiriasi nuo kitų šalių?

– Manau kad taip. Kiek buvau kitose šalyse jiems labiau patinka įdomus dizainai ir pasiruošimas. O Jungtinėse Valstijose žmonėms patinka kuo didesni, kuo stipresni ir kuo labiau pašėlę fejerverkai. Daug energijos, nesvarbu kokia proga. Kartais jiems tiesiog norisi pašaudyti ir tai juos džiugina. Mūsų fejerverkų kultūra iš esmės labiau sudaryta aplink Nepriklausomybės dieną nei Naujuosius Metus. Kai visa šalis leidžia fejerverkus be sustojimo. Kitose šalyse taip pat yra šventės kurios yra puošiamos pirotechnika, bet čia tai lyg įrašyta į mūsų istoriją. Man atrodo, vienas iš Amerikos įkūrėjų rašė jog tą dieną reikia vainikuoti fejerverkais.

– Mūsų Lietuvos žiūrovams dar neteko susidurti su amerikietiška pirotechnika. Koks jausmas pasidalinti dalimi savo kultūros?

– Jausmas puikus, mėgstu važinėti po įvairias šalis ir bus labai įdomu nuvažiuoti į Lietuvą. Manau labiausiai koncentruosiuosi Amerikos kultūrą išreikšti per muziką. Tikiuosi Lietuvos žiūrovams tai patiks.

– Kas labiausiai domina jūsų kelionėje į Lietuvą?

– Mane labiausiai domina pamatyti Vilniaus miestą ir pačią šalį. Mano žmonos tėvas gimė Vilniuje ir tai buvo viena iš priežasčių kodėl aš taip susidomėjau čia atvykti. Mes labai mažai apie visa tai žinome, bet aš pasakiau: „Ei juk jis ten gimė, gal reikėtu ta proga pasidomėti!“. Ieškosiu kapo ar tolimų giminių, kas gali žinoti. Kai iš pradžių sužinojau, kad dirbsiu festivalyje tai iš karto pasiūliau jai važiuoti kartu. Ji galėtų apsižvalgyti, gal ką nors ir atrasti. Mes žiūrėjom į senas jos šeimos nuotraukas ir ten buvo Vilniaus žemėlapių. Užrašai buvo lenkiški, kadangi daug kas keitėsi praeitame amžiuje, tad jos tėtis buvo lenkas, gimęs Vilniuje. Gal jai pavyktu čia daugiau ką išsiaiškinti.

– Jūsų šeima turi gilias šaknis pirotechnikos versle, galėtumėte gal apie tai plačiau papasakoti?

– Žinoma, aš su fejerverkais dirbu visą savo gyvenimą, mano senelis buvo Italas ir jo tėvas pradėjo šį šeimos amatą. XX amžiaus pradžioje atvykę į Ameriką jie pradėjo čia gaminti fejerverkus. Mes daugelį metų turėjom fejerverkų fabriką, dirbom su profesionaliais, proginiais ir paprastais fejerverkais. Tačiau laikai keičiasi ir fejerverkų industrija ne išimtis. Dažnai pasitelkiama kompiuterių pagalba dizainui ir šaudymui, viskas daug kitaip negu būdavo. Bet toks gyvenimas labai įdomus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu