Ieva Narkutė: „Meilės taisyklėje telpa ir grožis, ir siaubas“

Ievos Narkutės autorinė programa „Visos meilės taisyklės“ spalį paskutinį kartą bus parodyta Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose. Paskutiniam kartui dainininkė pažadėjo rasti porą labai specialių meilės taisyklių, kurios palengvintų atsisveikinimą. Juk su tuo, ką įsimyli, išsiskirti visuomet sunku. Ir nesvarbu, ar tai būtų mylimas žmogus, ar širdį palietęs koncertas.

 Ieva Narkutė.<br> M.Vytėno nuotr.
 Ieva Narkutė.<br> M.Vytėno nuotr.
 Ieva Narkutė.<br> M.Vytėno nuotr.
 Ieva Narkutė.<br> M.Vytėno nuotr.
 Ieva Narkutė.<br> M.Vytėno nuotr.
 Ieva Narkutė.<br> M.Vytėno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-10-09 11:33

Apie meilės taisykles kalbamės su I. Narkute:

– Ieva, kaip manai, kodėl ši programa tapo tokia artima žmonėms?

– Kiekvienas mūsų yra išgyvenęs laimingą arba nelaimingą, o dažniausiai – abi meilės rūšis. Kiekvienas bent kartą skyrėsi su mylimuoju ir puikiai žino, kaip tai nelengva išgyventi, net jei skyrybos vyko darželio laikais. Kiekvienas sukūręs šeimą ir jaukiai joje pagyvenęs, vieną dieną sunerimsta, kad kažkas lyg ir nebe taip, kaip anksčiau, ir kaip tą „anksčiau“ susigrąžinti?

– Prisimink prašau pradžią, kaip gimė taisyklių idėja? Ar sunku buvo ją paversti kūnu?

– Man dažnai užtenka vienos frazės, aplink kurią kaip apie uragano akį susisuka ir susiverpia begalė kitų idėjų. Daug skirtingų minčių galima sujungti, jei turi tinkamus klijus, tą pirminę frazę, tą raktą. Taip ir su šita programa – kai galvon atėjo pavadinimas „Visos meilės taisyklės“, tapo visiškai aišku, apie ką koncertas bus.

– Atrodo, idėja paprasta, bet ir originali, nė vienas dainininkas nieko panašaus nedaro, ar čia padėjo tavo psichologės diplomas, ar įgimta iškalba pagelbėjo?

– Mano koncertai – kitokie. Juose visada gauni daugiau nei muzika ir dainos. Noriu su šiuo formatu supažindinti kuo daugiau žmonių, nes tikiu, kad didžioji dalis atėjusių nelieka abejingi mano kalboms. Dainose žmogus atpažįsta save intuityviau, o žodinė taisyklė jau surašo galvoj viską juodu ant balto, kad ir protas priimtų.

– Per metus taisyklių programa kito, vienos taisyklės numirė, kitos gimė. Kurios taisyklės išliko pagrindinės?

– Lieka tos, kurios ateina iš mano pačios asmeninės patirties, ir tos, kuriose telpa abu dviejų žmonių buvimo kartu aspektai – ir grožis, ir siaubas.

– Kokios įdomiausios klausytojų reakcijos į šią programą sulaukei?

– Po vieno koncerto atėjo pora, kuri sakė, kad visą vakarą juokėsi. Kai paklausiau, gal nors dainos įnešė kažkiek dramos, jie atsakė, kad ne. Tokios reakcijos dar niekad nebuvau sulaukus.

– Kuri taisyklė tau pati mylimiausia? Svarbiausia?

– Visos jos mylimos. Visos prisijaukintos. Po visom pasirašyčiau krauju.

– Juokais vadini programą dainuojamosios psichoterapijos seansu, bet gal ji išties turi gydomųjų savybių ir padeda žmonėms lengviau susitvarkyti su užplūdusiais jausmais?

– Aišku, kad turi. Aišku, kad padeda. Apie jausmus kalbėti nedrąsu, bet būtina. Todėl mano koncertai – psichikos higienos palaikymo projektas.

– Gal sulaukei prašymų traukti iš stalčiaus psichologės diplomą ir pradėti rimtai konsultuoti žmones?

– Ar gali būt dar rimtesnė konsultacija, negu pakonsultuot 500 žmonių per dvi valandas? Baikit, nemanau...

Masinis konsultacijos seansas „Visos meilės taisyklės“ paskutinį kartą vyks: spalio 24 dieną – Kaune, „Girstučio“ kultūros centre, 26 d. – Šiauliuose, koncertų salėje „Saulė“, 29 d. – Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.