Armėnija atsisako dalyvavimo „Eurovizijoje“

Armėnija pasitraukė iš 2021 metų „Eurovizijos“ dainų konkurso dėl politinės krizės, apėmusios šalį po pernai įvykusio karo su Azerbaidžanu, penktadienį pranešė visuomeninis transliuotojas.

 2019-ųjų šalies pasirodymas konkurse.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 2019-ųjų šalies pasirodymas konkurse.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2021, 2:13 PM, atnaujinta Mar 5, 2021, 7:29 PM

Krizė įsiplieskė premjerui Nikolui Pašinianui lapkritį sutikus su taikos sutartimi, užbaigusia šešias savaites trukusias kautynes dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, bet perleidusia kai kurių teritorijų kontrolę Azerbaidžanui.

Pastarosiomis savaitėmis tūkstančiai žmonių protestavo gatvėse, reikalaudami, kad N. Pašinianas atsistatydintų dėl sutarties, daugelio laikomos pažeminusia Armėniją.

Penktadienį Armėnijos visuomeninis transliuotojas pareiškė, kad dėl besitęsiančios politinės sumaišties šalis nedalyvaus šių metų „Eurovizijoje“, gegužę vyksiančioje Nyderlanduose.

„Pastarieji įvykiai, laiko stygius ir kitos objektyvios aplinkybės nesuderinamos su tinkamu atstovavimu Armėnijai šiame dainų konkurse“, – sakoma pranešime.

Armėnija ir anksčiau patirdavo trinties su „Eurovizija“ dėl padėties Kalnų Karabache – regione, kuriame gyventojų daugumą sudaro armėnai, atsikračiusiame Azerbaidžano kontrolės per kruviną karą praeito amžiaus paskutinio dešimtmečio pradžioje.

„Eurovizijos“ organizatoriai 2016 metais pasmerkė armėnų atstovę Ivetą Mukučian, kai ši pademonstravo Karabacho vėliavą.

2012 metais Armėnija boikotavo dainų konkursą, kai jį organizavo Azerbaidžanas.

Nors daugelis kritikų peikia „Euroviziją“ kaip kičą, šis renginys anksčiau taip pat tapdavo politinių ginčų taikiniu.

Sakartvelas 2009 metais pasitraukė iš konkurso, kai buvo atmesta jo daina, kurioje buvo užuominų apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Ankstesniais metais tarp abiejų šalių buvo kilęs trumpas karas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.