Kirtis Baltarusijai: „Eurovizijos“ durys gali būti užvertos

„Euroviziją“ Baltarusijoje transliavusi stotis BTRC nuo šiol nebeturės tokios teisės. Minske įsikūręs transliuotojas pašalintas iš Europos transliuotojų sąjungos (EBU), todėl nebeturės galimybės teikti transliavimo paslaugų bei dalyvauti dainų konkurse, rašo Wiwibloggs.com.

 A.Lukašenka ir 2019 metų Baltarusijos atstovai „Eurovizijoje“.<br> Lrytas.lt koliažas.
 A.Lukašenka ir 2019 metų Baltarusijos atstovai „Eurovizijoje“.<br> Lrytas.lt koliažas.
2019 metų Baltarusijos atstovai „Eurovizijoje“.<br> Scanpix/ AP nuotr.
2019 metų Baltarusijos atstovai „Eurovizijoje“.<br> Scanpix/ AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 1, 2021, 5:38 PM

Tikėtina, jog Baltarusijos neišvysime ne tik kitąmet Italijoje vyksiančioje „Eurovizijoje“. Spėjama, kad prisijungti prie kitų šio dainų konkurso dalyvių Baltarusijai gali būti draudžiama ir ateityje. Jai taip pat neleista dalyvauti ir vaikų „Eurovizijoje“, kurioje ji dalyvauja kasmet nuo 2003 m.

Birželio 30 dieną nepriklausoma Baltarusijos radijo stotis „Euroradio“ pranešė, jog EBU susirinkime buvo diskutuojama apie BTRC ateitį transliuotojų sąjungoje ir nuspręsta, kad nuo liepos 1 d. BTRC nebegalės teikti transliavimo paslaugų. Į jas įeina naujienų ir muzikos turinio keitimasis, teisė transliuoti EBU sporto ir muzikos renginius, teisinės ir techninės ekspertizės ir interesų apsaugos paslaugos.

Tai pirmas toks atvejis, kada šalis „Eurovizijoje“ nedalyvaus, nes buvo pašalinta iš EBU.

Tačiau, nors ir staigus, bet šis sprendimas nebuvo netikėtas.

Jau pavasarį EBU taryba neleido Baltarusijos atstovui dalyvauti konkurse, nes pasirodymo įrašas neatitiko konkurso taisyklių – buvo skleidžiama politinė žinia. Buvo duotas antras šansas, todėl pasirodymą buvo galima pakeisti, bet „Eurovizijos“ organizatoriai nesulaukė taisykles atitinkančio įrašo.

O vėliau po pasaulinę žiniasklaidą supurčiusių įvykių Baltarusijoje pasirodė EBU pranešimas apie laikinai nutraukiamą BTRC narystę transliuotojų sąjungoje.

„EBU atidžiai stebėjo žiniasklaidos laisvės slopinimą Baltarusijoje ir prašė BTRC, EBU narės, laikytis pagrindinių vertybių – saviraiškos laisvės, nepriklausomybės ir atsakingumo“, – teigiama transliuotojų sąjungos atstovų paviešintame pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.