Pirmą kartą Lietuvoje: „Europavox“ muzikos festivalis su „Euroviziją“ pernai sudrebinusiais ukrainiečiais priešakyje

Nauji muzikiniai talentai, skambūs atradimai, populiariausios ateities grupės iš visos Europos bei pagalba Ukrainai meniškiausiame sostinės Naujamiesčio kieme. Būtent taip, jau ateinantį savaitgalį, gegužės 20–21 dienomis, menų fabrike „Loftas“ pirmą sykį savarankiškai vyksiantį festivalį „Europavox“ apibūdina vienas jo organizatorių, muzikantas Viktoras Diawara. Šis renginys, pasak atlikėjo, praplės ir naujais garsais nudžiugins net ir labiausiai užkietėjusių melomanų akiratį bei suteiks galimybę paremti Ukrainą kiekvienam atėjusiam.

 Viktoras Diawara.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Viktoras Diawara.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
  Viktoras Diawara.<br>Asmeninio albumo nuotr.
  Viktoras Diawara.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 13, 2022, 6:10 PM

Pasirodys „Euroviziją“ sudrebinę ukrainiečiai

Ką, pasak V.Diawaros, kitą savaitgalį sostinės menų fabrike „Loftas“ vyksiančiame festivalyje išgirsti tiesiog privalu? „Nekantrauju išvysti ukrainiečius „Go_A“, kurie pernai, kai dar niekas negalėjo net įsivaizduoti, kokia sukrečianti pasirodys ateitis, „Eurovizijos“ dainų konkurso finale užėmė penktąją vietą. Jie garsėja savo sugebėjimu prikelti ir įpūsti elektroninio folk skambesio tradicinėms, iš lūpų į lūpas perduodamoms ukrainiečių pasakoms ir legendoms. Labai noriu išgirsti ir kaimynės latvės Elizos Legzdinos pasirodymą. Jos dainos jau yra skambėjusios BBC ONE eteryje. Ji savo hip-hopo stiliaus muzika bei itin drąsiais ir provokuojančiais dainų žodžiais sparčiai skinasi kelią į tarptautinės muzikos olimpą. Ir, žinoma, suomis Jessie Markin, kuris savo melodingu balsu bei svajingu atlikimu viduje paliečia kažką labai giliai ir užsilieka ilgam“, – savo atradimais dalijasi grupės „Afrodelic“ narys V.Diawara.

Visa menų fabriko „Loftas“ komanda nuo pat pirmųjų karo akimirkų įvairiausiais labdaringais renginiais ir paramos akcijomis palaiko rusų atakuojamą Ukrainą. Čia vykusių koncertų metu jau surinkta daugiau nei 180 tūkstančių eurų paramos. „Ir šio festivalio metu už bilietus gautos lėšos keliaus į paramos Ukrainai fondus „BlueYellow“ ir „Vienas K“. Kiekvienas lankytojas galės prisidėti tiek, kiek leidžia jo galimybės. Bilietų kainos – nuo trijų iki trisdešimties eurų. Taip norime priminti, kad dabar paprasčiausiai negalime sau leisti pavargti ir nustoti remti šalies, kuri šiuo metu kovoja už visos Europos ateitį“, – sako V.Diawara.

Šiek tiek istorijos

Dėl netikėtų muzikinių atradimų „Europavox“ idėja prieš penkioliką metų susižavėjo ir pats V.Diawara. Festivalio iniciatyva prasidėjo dar 2006-aisiais metais Prancūzijoje, Clermont Ferrant mieste. Organizatoriai jį sukūrė vedini kilnios idėjos – suteikti galimybę pasirodyti ir būti išgirstiems muzikiniams projektams ir grupėms iš visos Europos. „Senojo kontinento muzikos kūrėjų scena dažnai lieka nepelnytai užgožta atlikėjų iš JAV ir Didžiosios Britanijos. Būtent jie užima didžiausią rinkos dalį, dažnai nepalikdami erdvės prasiskverbti kitiems talentams. Tačiau mes Europoje turime nerealių muzikantų. Į „Europavox“ mugę nuvykęs pirmą kartą dar 2007-aisiais likau apstulbintas ten atrastos kūrėjų įvairovės. Supratau kiek daug atlikėjų praleidžiu pro savo akiratį. Apsidžiaugęs atradimais į minėtą projektą pradėjau važinėti kasmet“, – apie tai, nuo ko viskas prasidėjo, pasakoja vienas iš menų fabriko „Loftas“ steigėjų Viktoras Diawara.

Metams bėgant renginys plėtėsi visoje Europoje. Menų fabrikas „Loftas“ tapo oficialiu šio projekto partneriu. „Kai šį festivalį organizuojantys prancūzai atvyko mūsų aplankyti ir išvydo „Loftą“ iš karto pasiūlė dirbti kartu. Laisva ir spalvinga menų fabriko erdvė juos sužavėjo. Dabar šis festivalis turi aštuonis partnerius iš skirtingų Europos kampelių ir jo populiarumas kasmet auga. Tai lyg – alternatyviosios muzikos „Eurovizija“, – pasakoja minėtame dainų konkurse net porą kartų pasirodęs atlikėjas V.Diawara.

Projektą remia Kūrybiškos Europos fondas, Lietuvos Kultūros Taryba ir Vilniaus Savivaldybė. Jis vyks LRT Opus terasoje. Jau ateinantį savaitgalį, gegužės 20–21 dienomis, sostinės menų fabrike „Loftas“ nugriaudės alternatyvios muzikos festivalis – „Europavox“. Bilietų kainos – nuo trijų iki trisdešimties eurų. Visi už juos surinkti pinigai keliaus į paramos Ukrainai fondus. Daugiau info – Facebook paskyroje – Europavox Festival Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.