Lansarotės salos vynuogynai

Vynuogynai paprastai asocijuojasi su žaliuojančiomis kalvomis. Tačiau taip yra ne visur. Sala, kurios kraštovaizdyje vyrauja pilkšvos vulkaninės kilmės uolienos, kurią negailestingai kepina saulė, o lietus pamalonina tik keletą kartų per metus. Tai – Lansarotė, priklausanti ties Afrikos krantais susispietusiam Kanarų salynui. Atlanto vandenyne išsibarsčiusios septynios Kanarų salos yra viena iš Ispanijos provincijų, tačiau nuo žemyninės šios šalies dalies, Iberijos pusiasalio, jas skiria apie tūkstantis kilometrų.

Lansarotės salos vynuogynai.<br>KelioniuManija.lt
Lansarotės salos vynuogynai.<br>KelioniuManija.lt
Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

2012-09-19 19:50, atnaujinta 2018-03-16 16:41

Augmenijai karštas salos klimatas išties nėra palankus, tad atvykėlius stebina Lansarotėje plytintys vynuogynai – atkaklaus žmonių darbo rezultatas. Neįprasti akiai vynuogynai driekiasi centrinėje salos dalyje, La Geria regione.

Kiekvienas vynmedis yra sodinamas atskiroje 4-5 m pločio duobėje, kurią puslankiu supa akmeninė tvorelė, vadinama Zocos. Ši tvorelė saugo augalus nuo vėjų ir padeda kaupti drėgmę, kurios taip trūksta saulės kepinamoje saloje. Tūkstančiai tokių simetriškai susodintų vynmedžių juosvame vulkaninės kilmės dirvožemyje surado unikalų kraštovaizdį.

Vynas Lansarotėje buvo gaminamas nuo XVI amžiaus. Tačiau per 1730-1736 m. ugnikalnio išsiveržimus lava užliejo maždaug ketvirtadalį salos teritorijos, po jos sluoksniu buvo palaidotos čia buvusios gyvenvietės ir dirbamos žemės. Žemdirbiai buvo priversti prisitaikyti ir išrasti naują metodą, kaip užsiauginti vaisius bei daržoves tokiomis nepalankiomis sąlygomis.

Lansarotės vyndarių moto yra „Vulkano esencija tavo taurėje“. Vynuogės čia subręsta bene anksčiausiai Europoje – derlius pradedamas rinkti jau liepos pabaigoje-rugpjūčio pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.