Bobų vasara – ne tik Lietuvoje

Saulė, nors ir šviečia, bet jau nėra tokia kaitri, kaip vasarą. Šen bei ten draikosi voratinklių gijos. Rytais žemę nukloja rūkas, rasa. Oras vėl sušyla ir kiek primena tikrąją vasarą. O medžiai ima puoštis šiltomis spalvomis. Tai – Bobų vasara, kuri kasmet atskuba rugsėjo vidury – spalio pradžioje ir kelias savaites džiugina sausais bei saulėtais orais.

Saulė, nors ir šviečia, bet jau nėra tokia kaitri, kaip vasarą.<br>123rf
Saulė, nors ir šviečia, bet jau nėra tokia kaitri, kaip vasarą.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Sep 28, 2012, 4:46 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:12 PM

Klausite, iš kur toks keistas pavadinimas? Sakoma, jog Bobų vasarą senyvo amžiaus žmonės gali paskutinįsyk metuose pasišildyti saulės spinduliuose. Be to, Lietuvoje nuo seno Bobų vasaros dieną, rugsėjo 21-ąją, būdavo pagerbiamos pribuvėjos.

Bobų vasara egzistuoja ne tik Lietuvoje. Tiesa, kitose šalyse jai prigiję ir kitokie vardai. Pavyzdžiui, Vokietijoje rugsėjo pabaigoje atkeliauja Senelių vasara, Pietų Europoje rudeniškas dienas praskaidrina Šv.Martino vasara. Čekai šiltą ir saulėtą rudens metą vadina Voratinklių vasara, bulgarai– Čigonų vasara, o latviai – Atvasara, arba sugrįžusia vasara. Daugumoje slavų kraštų (Rusijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Ukrainoje) prigijęs Bobų vasaros pavadinimas.

Bobų vasara gyvuoja ir už Europos ribų. Šiaurės Amerikoje šis metas pramintas Indėnų vasara (Indian summer). Šis pavadinimas siejamas su senaisiais Amerikos gyventojais indėnais, kurie derliaus nuėmimo darbus dirbdavo pasibaigus vasaros karščiams. Kinai rudeniop sugrįžusius vasariškus karščius vadina Rudeniniu tigru. Į Braziliją ruduo ateina tuomet, kai mūsų kraštuose pavasaris, tad ir Bobų vasara ten vadinama Mažąja gegužės vasara.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.