Sardinija: ką pamatyti, ką aplankyti? (II dalis)

Jau rašėme apie įdomiausias Sardinijos lankytinas vietas. Sąrašą papildome:

KelioniuManija.lt
KelioniuManija.lt
Daugiau nuotraukų (1)

kelioniumanija.lt

Jan 8, 2013, 2:15 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:06 PM

Sardinijos miniatiūrų parkas

Netoli bene žymiausios archeologinės vietovės Sardinijos saloje, Su Nuraxi, įsikūręs miniatiūrų parkas Sardegna in Miniatura. Šiame miniatiūrų parke galima aplankyti visas žymiausias Sardinijos saloje esančias kultūrines, istorines ir gamtos įdomybes. Jei tingite vaikščioti pėsčiomis, galima sėsti į traukinuką ar laivelį.

Sardinijos etnografinis muziejus

Sardinijos etnografinis muziejus, Museo della Vita e delle Tradizioni Popolari Sarde, įsikūręs Nuoro mieste, ant Sant‘Onofrio kalvos. Šiame muziejuje eksponuojami tradiciniai sardų rūbai, papuošalai, muzikos instrumentai, kaukės ir kiti dalykai.

Kaukių muziejus

Mamoiada miestelyje Nuoro provincijoje įsikūręs Kaukių muziejus. Jame saugoma karnavalinių kaukių, kurias dėvi vadinamieji Mamuthones ir Issohadores, kolekcija. Šie karnavaliniai kostiumai tapo vienu iš Sardinijos simbolių. Mamoiada karnavalas yra viena įdomiausių tradicinių Sardinijos švenčių, kurios metu tarpusavyje „kovoja“ Mamuthones ir Issohadores, užkariautojai saracėnai ir vietiniai valstiečiai. Mamuthones paprastai dėvi juodą kaukę, pagamintą iš medžio, apsigaubia juodu avikailiu, o ant nugaros pasikabina keliolika nemažų skambalų. Tuo tarpu būtini Issohadores atributai – raudonos spalvos švarkas, aplink juosmenį surišta skara, varpeliai ir sa soha virvė.

Madalenos archipelagas

Madalenos salos driekiasi ties Sardinijos šiaurine pakrante, Costa Smeralda. Šį salyną sudaro septynios didesnės salos, iš kurių didžiausias yra Maddalena, ir daugybė mažesnių. Visas jas supa krištolinis tiesiog peršviečiamas švarus jūros vanduo. Vienas įspūdingiausių – tai rožinis paplūdimys, Spiaggia Rosa, esantis Budelli saloje. Rožine spalva pakrantės smėlį čia nudažė smulkio kriauklelių dalelytės.

Su Gorroppu tarpeklis

Sardinijos pietrytinėje dalyje, Ogliastra regione, esantis tarpeklis yra giliausias saloje ir vienas giliausių Europoje. 14 km besidriekiančio tarpeklio uolos šauna į 450 m aukštį. Nuo seno paplitęs posakis, kad Ogliastra yra stebuklingas kraštas: esą visi, kurie čia yra vaikščioję, sulauks ilgo amžiaus.

Anghelu Ruju nekropolis

Anghelu Ruju, arba „raudonojo angelo“ nekropolis, kuriam jau per 5000 metų, stūkso netoli Algero miesto. Čia išlikę apie 40 požeminių kapaviečių, pramintų „raganų namais“ (Domus de Janas). Saloje iš viso priskaičiuojama per 2000 uolose iškirstų požeminių kapaviečių.

Santu Antine nuragis

Netoli Toralbos miestelio stūkso dar vienas įspūdingas nuragis – Santu Antine. Vietiniai šį mistišką kūgio formos statinį praminė „Karaliaus namais“. Šį archeologinį kompleksą sudaro ant kalvos stovintis centrinis nuragis, kurį supa trys bokšteliai, sujungti masyvia siena. Didysis nuragis, nors ir neišklikęs visas, yra 17,5 m aukščio.

Algeras

Algero (Alghero) senamiestyje apstu istorinių pastatų, liudijančių šio miesto ryšį su katalonų kultūra. Senamiestį supa istorinės gynybinės sienos ir puošia katalonų gotikos stiliaus Santa Maria katedra (XVI a.). Algeras įsikūręs Sardinijos šiaurės vakarinėje pakrantėje. Netoliese yra žymioji Neptūno grota – viena labiausiai turistų pamėgtų lankytinų vietų Sardinijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.