Amerikos lietuvė Havajuose įsikūrė ugnikalnio pašonėje

Palmių giraitė, baseinas, už kelių šimtų metrų – Ramusis vandenynas. Tai – Amerikos lietuvės, akių gydytojos Nidos Goulding namai. Kai kas pasakytų – gyvenimas rojuje, bet moteris pasirengusi juo dalytis su visais norinčiais. Žinoma, už tam tikrą mokestį.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilas Bukauskas

Jan 15, 2013, 11:57 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:57 PM

Tačiau dėl stiprių bangų N. Goulding ten maudytis siūlo tik patyrusiems plaukikams. Norintys iki kranto gali nusileisti akmenimis ir sau susižvejoti vakarienę. „Ten 6 metrų šlaitu galima nusileisti iki vandens. Tik nepaslyskit!“ – savo nuomininkus įspėja šeimininkė. Kartais ten ateina su žeberklais žvejojančių žvejų.

Šiame idiliškame gamtos kampelyje moteris nuomoja savo namą. Jame – vienas miegamasis , veranda, keli tualetai. Jei prireiktų, N. Goulding svečiams galėtų pastatyti papildomų lovų.

Tikros virtuvės nėra, bet kieme - kepsninė, yra arbatinukas, šaldytuvas, puodas virti ryžiams ir kitų virtuvės reikmenų. „Žinoma, apsistoti galima ir viešbučiuose, bet ten neturėtumėte kepsninės ir savo baseino“, – savo namelį gyrė N. Goulding.

Moteris šį namą nusipirko prasidėjus finansų krizei, kai nekilnojamasis turtas JAV atpigo. Ji iš draugų buvo girdėjusi apie puikų salos vakarinės pakrantės klimatą. Rytinėje didžiausios Havajų salos pusėje kaupiasi ugnikalnių skleidžiamos dujos ir sieros garai, tvyro smogas. Tuo tarpu vakarinėje pakrantėje oras - nepaprastai švarus.

Už namą N. Goulding sumokėjo 750 tūkst. dolerių. Paprastai šioje vietoje nekilnojamojo turto kainos siekia nuo 600 tūkst. iki 1,2 mln. dolerių. Kitur Havajuose kainos dar didesnės. „Toks namas Maui gali kainuoti iki 14 mln. dolerių!“, – tikino pašnekovė.

Senelis – žinomas veikėjas

N. Goulding šeimos istorija – marga. Jos seneliai iš Lietuvos pasitraukė maždaug 1950 metais. Iš pradžių močiutė su Nidos motina įsikūrė Prancūzijoje, o jos senelis – Vokietijoje. Po 6–7 metų visa šeima persikraustė į Niujorką, o po to – į Los Andželą. Ten N. Goulding senelis Bronys Raila - vienas iš kairiųjų rašytojų almanacho „Trečias frontas“ ideologų ir redaktorių - rašė knygas apie filosofiją ir literatūrą. Los Andželo lenkų radijo stotyje jis kalbėdavo apie Lietuvos nepriklausomybę.

Lietuvoje Nida lankėsi 2006 metais. Ji iki šiol su džiaugsmu prisimena Druskininkus ir Trijų Kryžių kalną. Taip pat papasakojo, kaip plaukė iš Palangos į Nidą susipažinti su bendravardžiu kraštu. Įspūdį moteriai paliko Vilniaus šiuolaikiškumas. „Buvo sunku patikėti, kad miestas taip sumodernėjo per tokį palyginti trumpą laiką po Sovietų Sąjungos žlugimo“, – sakė ji.

Į salas – dėl burlenčių

Havajuose N. Goulding jau aštuonerius metus gyvena su mylimuoju Jacku Smithu. Jiedu susipažino JAV, Sietle. Jackas turi du suaugusius sūnus. „Vyresnysis jo sūnus dviem mėnesiams buvo čia atvykęs, padėjo remontuoti namą, įvedė televiziją“, – džiaugėsi N. Goulding.

Havajuose moteris tris darbo dienas dirba akių gydytoja. Kitas darbo dienas skiria namo priežiūrai ir svečių reikmėms, o likusį laiką ilsisi. Anksčiau jai patikdavo plaukioti burlente, bet pradėjusi nuomoti namą tam neberanda laiko.

„Buvau pamišusi dėl burlenčių, – pasakojo N. Goulding. – Dėl to pirmiausia atsikrausčiau į Maui salą. Tai yra svarbus burlenčių pasaulio taškas. Čia – didžiausias pasaulio vandenynas. Bangos – nuostabios turkio spalvos. Gali pasigrožėti ir pasiklausyti jų ošimo. Atvykę į Havajus žmonės tikrai nenusivils.“

Tikisi sulaukti ir tautiečių

Krantas, ant kurio stovi lietuvės namas – beveik laukinis. Naktimis palmėse čirškia ne žiogai, o tropinės varlės. Nuo kranto kartais gali pamatyti banginių ir delfinų. Krantus gožia vešli augmenija. Oras irgi neprimena senelių krašto – visus metus temperatūra nenukrenta žemiau 21 laipsnio.

Aktyviems turistams Havajuose yra ką veikti. Saloje – penki ugnikalniai, prie kurių galima nueiti pėsčiomis. Vienas aktyvus ugnikalnis – netoli N. Goulding namų. Prie jo naktimis turistai keliauja žiūrėti raudonos kunkuliuojančios lavos.

N. Goulding pasakojo, kad kai kurie svečiai, išsinuomoję laivus, ieško delfinų ir su jais kartu maudosi, tačiau ji pati to nėra bandžiusi. Saloje taip pat galima jodinėti arkliais, apsilankyti riešutų ir kavos plantacijose, atsigaivinti karštų versmių ežeruose. Dar viena populiari pramoga – nardymas. Tai galima daryti ir dieną, ir naktį. Vienoje vietoje per sutemas galima pamatyti šimtus susibūrusių rajų.

Artimiausias miestelis, Pahoa, – už 11 km. N. Goulding siūlo apsilankyti ten esančiuose restoranuose ir krautuvėlėse. O štai Hilo miestelyje, esančiame kiek toliau, už 32 km, yra kino teatras ir vakarinės pakrantės aerouostas. Sumokėjus 58 dolerius galima nuskristi į kitą salą.

N. Goulding paprastai už nakvynę prašo maždaug 100 dolerių. Moteris tikino, kad nudžiugtų sulaukusi ir lietuvių: „Norėčiau dažniau turėti progų pakalbėti lietuviškai. Čia aš neturiu lietuvių draugų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.