Vilniaus tvenkiniai vilioja atsigaivinti, tačiau vandens kokybės niekas netiria

Kai kurių sostinės rajonų gyventojams, sumaniusiems atsigaivinti karštą dieną, nebūtina važiuoti prie ežerų už Vilniaus. Pačiame mieste yra ne vienas tvenkinys, tinkamas maudynėms.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Burneikaitė

2013-07-08 17:00, atnaujinta 2018-03-04 19:58

Sostinės gyventojai šiomis karštomis dienomis ne tik apgulė ežerų pakrantes, bet ir mieste esančius tvenkinius.

Tiesa, šie nedideli jokio statuso neturintys vandens telkiniai daug kur nevalyti, tačiau vilniečiams tai – nė motais.

Apsilanko ir policininkai

Baltupiuose esantis tvenkinys, įsispraudęs privačių namų kvartale, tarp poilsiautojų ypač populiarus. Netgi vidury darbo dienos čia pilna žmonių: vieni tinginiauja prieš saulę, kiti maudosi.

Prie kranto čia jau susiformavęs padorus atabradas, todėl ir bristi karštą dieną į vandenį smėliu nėra nemalonu.

„Plaukti nemoku, bet įbrendu į vandenį. Sakyčiau, krantas normalus. Neteko matyti, kad kas susižeistų kojas. Jau ne vienus metus čia žmonės renkasi”, – sakė Baltupiuose gyvenantis vilnietis Audrius.

Anot jo draugės Jūratės, savaitgaliais prie tvenkinio apsidairyti atvažiuoja ir policijos pareigūnai, darbininkai nupjauna žolę, išveža ir šiukšles.

Planai guli ant lentynos

Dar vienas tvenkinys tyvuliuoja netoli Santariškių transporto žiedo Kalvarijų gatvėje. Tačiau poilsiautojų čia nebūna itin daug, nes vanduo drumzlinas, užpelkėjęs, nėra tinkamo kranto, nuo kurio galėtum bristi į vandenį.

Prieš kelerius metus Vilniaus savivaldybėje buvo rengiami abiejų šių tvenkinių išvalymo ir sutvarkymo projektai, bet dėl lėšų stygiaus jie taip ir liko gulėti ant lentynos.

Šie vandens telkiniai Vilniuje neturi jokio juridinio statuso, netgi pavadinimų, todėl seniūnija tvarko tik jų teritoriją.

Pelkynu pavirtęs ir Siesikų gatvėje Šeškinėje esantis tvenkinys. Šalia gyvenantis vilnietis tvirtino, kad dar prieš dešimtmetį eidavo į jį maudytis, o dabar net su meškere ten nėra ką veikti.

Vanduo – Neries senvagėje

Tarp pramoninių pastatų įsiterpę ir keturi tvenkiniai Linkmenų gatvėje.

Važiuojant šia gatve nematyti nuosavų namų, daugiabučių, tad ir vandens telkiniai mažai kam įdomūs. Be to, šių tvenkinių šlaitai statūs, nėra kur nei prisėsti, nei prigulti.

Žmonės lankosi prie Sirokomlės vidurinės mokyklos esančio tvenkinio. Bet čia vasarą ir žiemą dažniausiai rymo tik žvejai. Poilsiautojai nebent ateina pasideginti, tačiau į vandenį niekas nebrenda.

Čia kadaise ėjo Neries vaga, todėl šioje senvagėje ir likę tvenkiniai. Linkmenų gatvėje esančiais tvenkiniais niekada nebuvo naudojamasi.

Nors tvenkiniai ir užpelkėję, kalbama, kad ten yra vėžių. Vadinasi, vanduo švarus. O tvenkinį prie Sirokomlės vidurinės mokyklos galima išvalyti, bet tam reikia daug lėšų.

Matė, kaip girdo karves

Vilniuje populiariausi yra Buivydiškių tvenkiniai, esantys šalia Justiniškių. Juos drąsiai galima vadinti netgi nedideliais ežerais.

Čia dieną ir vakarą netrūksta poilsiautojų. Be to, yra kur pasitiesti paklotą, patogus krantas maudynėms.

Prie tvenkinių trečiadienį ilsėjęsi moksleiviai Karolis ir Alvina teigė, kad atvažiuoja čia dažnai, bet maudosi tik ežeruose. Pasak merginos, nekart teko matyti, kaip į tvenkinius gyventojai pavakare suvaro ir prausia karves.

Išvalė tiktai Užupio vandens telkinius

Tvenkiniai Vilniuje neturi jokio statuso. 

Tačiau norint įrengti maudyklas reikėtų samdyti gelbėtoją, medicinos darbuotoją, atvežti smėlio, pastatyti persirengimo kabinas, nuolat tikrinti vandens kokybę.

Prieš kelerius metus buvo planuojama kai kuriuos tvenkinius išvalyti, tačiau tam reikia labai daug lėšų. Prieš dešimtmetį buvo išvalyti tik Užupyje esantys trys tvenkiniai.

Žmonės maudydamiesi rizikuoja

Vilniaus visuomenės sveikatos centro visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Ela Gurina teigia, kad Vilniuje imamas ir laboratorijoje tikrinamas vanduo tik iš penkių oficialių paplūdimių: Žirmūnų, I ir II Valakupių, Žaliųjų ežerų ir Salotės.

Tvenkinių, kurie neturi jokio statuso, vanduo netiriamas.

Jeigu į šiuos tvenkinius metamos šiukšlės, jie teršiami, juose gali veistis bakterijos, kurios sukelia įvairias žarnyno infekcijas ar odos bėrimą.

Vilniaus gyventojai, kurie vis dėlto maudosi tokiose vietose, turėtų būti atsargūs: neryti vandens, nenardyti, saugotis, kad vandens nepatektų į akis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.