Varnių regioniniame parke - Lūksto ežero gintaras ir ekstremalus bridimas Sietuvos kūlgrinda

Pats vasaros įkarštis kvieste kviečia pakeliauti po Lietuvą, aplankyti atnaujintus regioninių parkų lankytojų centrus ir šių parkų įžymybes. Vienas jų - Varnių regioninis parkas kviečia pasivaikščioti protėvių takais, aplankyti aukščiausius Lietuvos piliakalnius ir apžiūrėti ekspoziciją „Septyni keliai iš Varnių“.

Varnių regioninis parkas kviečia pasivaikščioti protėvių takais, aplankyti aukščiausius Lietuvos piliakalnius ir apžiūrėti ekspoziciją „Septyni keliai iš Varnių“.<br>L. Pačtauskaitė (ELTA)
Varnių regioninis parkas kviečia pasivaikščioti protėvių takais, aplankyti aukščiausius Lietuvos piliakalnius ir apžiūrėti ekspoziciją „Septyni keliai iš Varnių“.<br>L. Pačtauskaitė (ELTA)
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Pačtauskaitė

Jul 9, 2013, 4:24 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 7:09 PM

Lankytojų centro ekspozicijoje užfiksuotas ne tik unikalus Varnių apylinkių kraštovaizdis, lėmęs žemaičių gyvenseną, ne tik įdomūs maršrutai ir lankytini objektai, bet ir unikalios gamtos ir kultūros vertybės.

Varnių regioninis parkas - saugoma teritorija, apimanti Žemaitijos aukštumų centrinio kalvyno dalį, įsiterpianti į Telšių, Šilalės ir Kelmės rajonų teritorijas. Čia dunkso iškiliausios Žemaitijos kalvos: Šatrija, Sprūdė, Moteraitis, Girgždūtė, Medvėgalis ir kt. Lankytojų nuostabą kelia Lūksto ežeras - bene vienintelis Lietuvoje išmetantis gintaro. Drąsesnių keliautojų laukia vienintelė Lietuvoje turistams pritaikyta Sietuvos kūlgrinda, kurią galima perbristi lydimiems gido ir patirti ekstremalių įspūdžių.

Verkių regioniniame parke yra ir didžiausių Žemaitijos upių Minijos, Virvytės, Ventos ištakos, 33 draustiniai ir vienas gamtinis rezervatas.

Pasak Varnių regioninio parko direktorės Irenos Zimblienės, lankytojų centro ekspozicijos tikslas - sudominti ir suteikti daugiau žinių apie kraštovaizdį, augaliją ir gyvūniją, saugomus objektus, kad parko lankytojas vėliau galėtų savarankiškai keliauti ir pats atrasti mūsų krašto gamtos lobius.

Lankytojų laukia Medvėgalio archeologinis kompleksas, Aukštagirės pažintinis pėsčiųjų ir dviratininkų takas (23 km), Debesnų botaninis takas, Sietuvos kūlgrinda, Jomantų miško pažintinis takas (4 km), Žąsūgalos pažintinė dviratininkų trasa (32 km.), Lūksto gintarų takas (1 km), Šatrijos kalnas su apžvalgos aikštele ir t.t.

Varnių regioninio parko lankytojų centre galima pamatyti įspūdingų nuotraukų, prie „Paukščių balsų paros laikrodžio“ pasiklausyti įvairių paukščių ir varlių balsų, žemaičių tarme įgarsintų tekstų, išvysti  Lūksto ežero gintaro gabalėlių, reljefinį Varnių regioninio parko maketą, Šatrijos kalno geologinį pjūvį ir daug kitų įdomybių.

Smagu pažaisti žaidimą „Kūlgrinda“, pažintinius žaidimus „Atspėk medį“ ir „Atspėk augalą“. Žaidime „Palangos Juzė“, pajudinus medinio Juzės žirkles, pasigirsta žemaitiškai įgarsintos Motiejaus Valančiaus apysakos „Palangos Juzė“ ištraukos.

Varniai ir jų apylinkės vadinamos žemaičių žemės širdimi, todėl natūralu, kad nemaža ekspozicijos dalis aprašyta žemaičių tarme.

Lietuvos saugomose teritorijose jau įrengta 12 naujų vidaus ekspozicijų: Aukštaitijos ir Dzūkijos nacionaliniuose parkuose, Anykščių, Aukštadvario, Biržų, Kauno marių, Krekenavos, Pajūrio, Rambyno, Sartų, Tytuvėnų ir Varnių regioniniuose parkuose. Lankytojų centrai ir ekspozicijos įrengti pagal ES struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšomis finansuojamą projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas“.

Pasak Saugomų teritorijų tarnybos projektų skyriaus vedėjo Sauliaus Dragūno, minėto projekto antrojo etapo metu Vilniuje, Antakalnio rajone, bus įrengtas Nacionalinis lankytojų centras, kuriame bus galima susipažinti su visomis saugomomis teritorijomis Lietuvoje.

„Taip pat laukiame įkurtuvių Žagarės regioninio parko lankytojų centre, kur bus parko direkcija ir gamtos mokykla. Numatyti nauji lankytojų centrai Kurtuvėnuose ir Meteliuose.

„Bus statomi nauji pastatai ir rekonstruojami senieji, kuriuose iš viso bus įrengtos devynios vidaus ekspozicijos. Planuojama įrengti ir septynis apžvalgos bokštus: Žemaitijos ir Dzūkijos nacionaliniuose parkuose, Kamanų valstybiniame gamtiniame rezervate, Krekenavos, Metelių, Veisiejų regioniniuose parkuose“, - vardijo S. Dragūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.