Maistą gamtoje būtina kepti tinkamai

Vasaros savaitgaliai dažnam asocijuojasi su poilsiu prie vandens ir kepsninėje kepama mėsa arba žuvimi.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2013, 5:52 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:51 PM

Ant grotelių keptų patiekalų norisi paragauti vos užkūrus kepsninę. Tačiau skubėti kepti maisto nepatariama. Reikėtų palaukti, kol liepsnos visiškai nurims ir liks rusenti tik žarijos. Antraip galite net padidinti riziką susirgti vėžiu.

Jeigu esate tas, kuriam patikėta ugnies ir kepamo maisto priežiūra, geriau nestovėkite prie kepsninės taip, kad dūmai sklistų į jūsų pusę.

„Žinoma, neteko girdėti, kad kas nors mirtų, vos įkvėpęs nuo kepsninės sklindančių dūmų. Tačiau reikia vengti stovėti dūmuose, nesvarbu – gaisro ar sklindančiuose nuo kepsninės“, – švedų interneto dienraščiui expressen.se sakė Švedijos technikos instituto projektų vadovas Henry Perssonas.

Kai ant kepsninės kepamą maistą veikia karštis, atsiranda tam tikrų medžiagų, kurios neretai būna kenksmingos. Jos į žmogaus organizmą patenka per dūmus arba apskrudusį maisto paviršių.

Kai kurios medžiagos vadinasi policikliniais aromatiniais angliavandeniliais. Dalis jų, pavyzdžiui, benzapirenas, gali sukelti vėžį.

Jeigu maistas ant grotelių ruošiamas netinkamai, kenksmingų dalelių kiekis gerokai padidėja.

Ką reiškia netinkamai kepti maistą? Specialistai įspėja – neskubėkite kepti maisto tol, kol nenurimo liepsnos.

„Kol liepsnos dega, išsiskiria nemažai policiklinių aromatinių angliavandenilių, kurie nusėda ant kepamo maisto“, – įspėjo švedų toksikologė Lilianne Abramsson-Zetterberg.

Svarbu pasirūpinti ir tuo, kad kepsninėje kepamas maistas būtų tinkamai paruoštas, kad nuo jo varvantys riebalai neįžiebtų naujų liepsnų.

Švedai 2012 metais ištyrė skirtingose kepsninėse – atvirose, uždarose, kūrenamose anglimis, briketais ar dujomis – iškeptus nugarinės kepsnius ir dešreles.

„Paaiškėjo, kad jeigu žmogus kepa atsakingai ir palaukia, kol pradės rusenti vien žarijos, bei pasirūpina, kad nuo maisto nelašėtų riebalai, ant valgio kenksmingų dalelių nusėda mažai, nepriklausomai nuo to, kokia kepsninė naudojama. Jeigu viskas padaroma tinkamai, net ir dažnai ant grotelių kepamas maistas sveikatai pavojaus nekelia “, – sakė L. Abramsson-Zetterberg.

* * *

Kaip ruošti maistą ant grotelių

Palaukite, kol užges liepsnos, ir mėsą kepkite tik ant žarijų. Taip neišsiskirs kenksmingi vėžį sukeliantys policikliniai aromatiniai angliavandeniliai.

Maistą, skirtą kepti ant grotelių, paruoškite taip, kad jo gabalėliai nekristų, o marinatas nelašėtų ant žarijų. Kitaip įžiebsite liepsnas, dėl kurių išsiskirs kenksmingos medžiagos.

Nedėkite kepti skirtos mėsos į jau panaudotą marinatą. Jame gali būti kenksmingų bakterijų.

Jeigu maistą ant grotelių mėgstate ruošti dažnai, pasistenkite nuolat negaminti to paties patiekalo. Geriau kepkite kuo įvairesnius produktus.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.