Parketo žvaigždėms L.Chatkevičiūtei ir D.Vėželiui – Kolumbijos žavesys ir pavojai

„Džiaugiamės, kad netapome pagrobėjų ar ilgapirščių aukomis. Kitų šalių šokėjams nemalonumų nepavyko išvengti”, – tvirtino iš Kolumbijos neseniai grįžusi viena garsiausių Lietuvos šokėjų porų Lina Chatkevičiūtė (32 m.) ir jos bendraamžis Donatas Vėželis.

Po kelionės į pavojais alsuojančią Kolumbiją Linai ir Donatui namų Kaune ramybė ypač maloni.<br>M.Patašiaus nuotr.
Po kelionės į pavojais alsuojančią Kolumbiją Linai ir Donatui namų Kaune ramybė ypač maloni.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Aug 14, 2013, 12:59 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:15 PM

Daugkartiniai Lietuvos ir pasaulio sportinių šokių čempionai mūsų šaliai atstovavo liepos 25–rugpjūčio 4 dienomis Kolumbijos mieste Kalyje vykusiose IX pasaulio neolimpinių sporto šakų žaidynėse.

L.Chatkevičiūtė ir D.Vėželis užėmė ketvirtąją vietą (iš viso standartinių šokių rungties varžybose dalyvavo 24 poros).

Pirmąkart vykdami į šią Lotynų Amerikos šalį šokėjai labai ja domėjosi. Porai ramybės nedavė pranešimai, skelbiantys, kad Kolumbijoje daugiau nei pusę šimtmečio vyksta partizaninis karas, šaudomi ir grobiami žmonės, klesti nelegali prekyba organais, narkotikais, netrūksta apiplėšimų.

Nuvykę į Kolumbiją lietuviai suprato, kad baiminosi ne be reikalo. Oro uoste juos pasitiko ir į viešbutį palydėjo gausus apsaugininkų būrys.

Gatvėse šokėjai nuolat matė daugybę karinėmis uniformomis vilkinčių ir automatais ginkluotų policijos pareigūnų.

Lydimi apsaugininkų Lina ir Donatas kartu su kitais šokėjais kaskart važiavo ir į varžybų vietą.

„Nors žaidynių dalyvių saugumui buvo skiriamas išskirtinis dėmesys, nemalonumų išvengti nepavyko. Iš persirengimo kambario, kuris buvo neva akylai stebimas apsaugininkų, dingo kai kurių šokėjų krepšiai su būtiniausiais daiktais. Laimė, mums pavyko išsaugoti drabužius, batus, kosmetiką ir pinigus”, – sakė Lina.

Šokėjai tvirtino, kad Kolumbija – turbūt pirmoji jų aplankyta šalis, kurioje radę laisvą minutę nuo treniruočių ir varžybų jie nesiveržė apžiūrėti miesto įžymybių, aplankyti parduotuvių ir barų.

Daugelį pasaulio valstybių išmaišę Lina ir Donatas svetur mėgsta užsisakyti ekskursijas ar patys leidžiasi pasižvalgyti po naujas vietas.

„Mums iš karto buvo patarta nerizikuoti ir vieniems nevaikščioti po miestą, ypač po atokius rajonus. Specialių apžvalginių ekskursijų sportininkams nebuvo rengiama, todėl nutarėme nekelti kojos toliau viešbučio ir kelių aplink jį esančių parduotuvių bei restoranų. Tai, ką pavyko pamatyti, paliko gerą įspūdį. Ypač graži Kolumbijos gamta – ryškiaspalvės gėlės ir egzotiniai paukščiai bei kiti gyvūnai”, – pasakojo Donatas.

Žaidynės, kuriose lietuvių pora pasiekė aukštų rezultatų, vyko sudėtingomis sąlygomis: po atviru dangumi įrengtoje arenoje, kurioje įprastai stebimos koridos kovos.

Erdvėje be stogo sportininkai neišvengė svilinančios kaitros. Be to, 1,1 kilometro aukštyje virš jūros lygio įsikūrusiame Kalyje, kur oras gerokai retesnis nei įprastai, daugelis žaidynių dalyvių juto galvos skausmą, svaigulį.

„Pirmą dieną nuvykę į areną nustebome, kad ji visiškai atvira, be to, vietoj parketo išvydome smėlį!

Tik likus dienai iki žaidynių tiesiai ant jo buvo paklotas parketas. Šokant jis klaipėsi, o kelios lentelės per varžybas pajudėjo iš vietos”, – tvirtino šokėjai.

Per pusfinalį šokėjų laukė dar didesnė staigmena. Iš dangaus pasipylęs lietus sugadino šokėjų šukuosenas ir makiažą, o parketą pavertė čiuožykla su joje telkšančiomis balomis.

Tik tuomet, kai paslydusios poros viena po kitos pradėjo klupti ir griūti, varžybos kuriam laikui buvo nutrauktos.

Lina ir Donatas neslėpė, kad visus nesklandumus atpirko žaidynes stebėję žiūrovai – jų į kiekvienas varžybas susirinkdavo maždaug po 17 tūkstančių.

„Publika arenoje šoko, plojo, šaukė, net dainavo. Šokių aistruoliai palaikė kiekvieną porą, negailėjo aplodismentų. Tai buvo tiesiog neįtikėtina ir mums neįprasta”, – dalijosi įspūdžiais šokėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.