Egzotiškasis Marakešas: ką verta aplankyti?

Berberų, arabų ir maurų kultūra, rytietiški prieskoniai, Sacharos dykumos peizažas, Atlaso kalnai tolumoje, žavingos slaptynės… ir viskas su prancūzišku akcentu. Šiame Maroko mieste egzotiškų detalių pilna visur: autentiškais motyvais puošti viešbučiai, užslėpti kampeliai senamiesčio gatvelėse, marokietiškas maistas ir gėrimai tradicinio stiliaus kavinėse, amatininkų dirbiniai ir kiti suvenyrai spalvingose ir chaotiškose turgavietėse, mečetės ir minaretai, sustiprinantys marokietiško sąmyšio dvasią.

Egzotiškasis Marakešas.<br>123rf
Egzotiškasis Marakešas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Flyout.lt

Aug 16, 2013, 1:16 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:19 PM

Transportas

Nuo oro uosto iki miesto centro – tik 10 km. Ieškodami viešbučių pasidomėkite, ar jie neteikia specialių pasitikimo oro uoste paslaugų. Dažniausiai jos kainuoja nelabai daug. Jeigu to nėra, tada yra du būdai nusigauti iki miesto centro: autobusu arba taksi. Autobusas stoja šalia oro uosto, tačiau jis važinėja tik dienos metu. Kelionės kaina – vos keli dirhamai. Už kelionę taksi sumokėsite apie 20-40 dirhamų (7-13 Lt).

Miegas

Marakeše iš tiesų yra daug egzotiškų bei gana stilingų viešbučių miesto centre už nedidelę kainą. Nakvynės kaina 3 žvaigždučių viešbutyje prasideda nuo maždaug 40 Lt.

Maistas

Mėtų arbata, tadžinai (tajine), kuskusas, bastijos (pastilla) – tai visur esantys patiekalai, kuriuos rasite visur. Maistas Maroke pasižymi saldumu, kurį priduoda prieskoniai ar vaisiai, todėl žmonės dažnai arba dievina marokietišką virtuvę, arba jos nekenčia. Tačiau visgi dažniau pasirenka pirmąjį variantą.

Jeigu marokietiška virtuvė jus sužavės, tada patartina sudalyvauti specialioje marokietiško valgio ruošimo pamokoje. Iš pradžių su grupe eisite į turgų apsipirkti reikiamų produktų, o tada autentiškoje aplinkoje, vietinių gyventojų mokomi, gaminsite tradicinius valgius. Tokios pamokos kaina – 45 eurai, tačiau beveik visi joje sudalyvavę teigia, jog tai buvo viena geriausių ir linksmiausių patirčių Marakeše.

Lankytinos vietos Marakeše

• Jemaa el-Fna – tai didžiulė ir pagrindinė miesto aikštė, kurioje nuolat šurmuliuoja vietiniai bei turistai. Dienos metu čia pilna apelsinų sulčių prekyviečių, linksmintojų su beždžionėlėmis, spalvingais kostiumais apsirengusių vandens pardavėjų bei gyvačių kerėtojų.

• Turgavietė – vos keli žingsniai nuo Jemaa el Fna aikštės galite leistis į kelionę po spalvingąją miesto turgavietę (vietinių vadinama souk), kurią aplankyti būtina, norint patirti tikrąją Marakešo atmosferą. Jeigu domina pirkiniai, patartume daugiau dėmesio skirti odiniams krepšiams ir šlepetėms, dirbiniams iš metalo bei prieskoniams.

• Koutoubia mečetė – tai didžiausia mečetė visame Marakeše, kurios minareto aukštis – 70 metrų.

• Ben Youssef Medersa – anksčiau tai buvo Islamo mokykla, kurią įkūrė sultonas Abu al-Hassanas XIV a. 1960 m. mokykla buvo uždaryta, renovuota ir vėl atidaryta 1982 m. kaip svarbi istorinė lankytina vieta Marakeše. Pastatas pasižymi itin dailia bei labai marokietiška architektūra ir interjeru. Bilieto kaina – apie 50 dirhamų (apie 15 Lt)

• Palais de la Bahia – tai prabangus rūmų ir sodų kompleksas, pastatytas XIX a. Rūmų pavadinimas reiškia „Spindesys“. Ši prašmatni vieta taip pat atspindi autentišką marokietišką stilių.

• Jardin Majorelle – tai be galo gražus ir įspūdingas botanikos sodas Marakeše, kurį sukūrė prancūzų menininkas Jacques Majorelle XX a. pirmojoje pusėje. Nuo 1947 m. sodų savininkas buvo – Yves Saint Laurent'as. Po mirties dizainerio pelenai buvo išbarstyti būtent čia.

Čia taip yra Islamiško meno muziejus, kuriame eksponuojama Y.S.Laurent'o Šiaurės Afrikos motyvais puošta tekstilės kolekcija bei J.Majorelle paveikslai, keramikos dirbiniai bei papuošalai.

Odos raugyklos – norint iki čia nusigauti geriausia važiuoti taksi. Jeigu susitarsite su vairuotoju, 20 min. kelionės kaina į vieną pusę kainuotų apie 40 dirhamų (12 Lt). Paprašykite vairuotojo palaukti jūsų, nes iš ten gali būti keblu susigaudyti kitą taksi. Vietiniams, kurie ten dirba, pasiūlykite apie 40-50 dirhamų, kad aprodytų šią įdomią vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.