Dešimt lankytinų vietų Stambule

Stambulas - miestas, kadaise buvęs Bizantijos bei Osmanų imperijų sostinė, yra pats rytietiškiausias miestas Vakaruose ir pats vakarietiškiausias miestas Rytuose. Tai vienintelis miestas, besidriekiantis per du žemynus – Europą ir Aziją, kuriuos skiria Bosforo sąsiauris. Ilgos ir dramatiškos Stambulo istorijos paveldas – graikų, romėnų ir turkų kultūrinis palikimas.

Stambulas - miestas, kadaise buvęs Bizantijos bei Osmanų imperijų sostinė, yra pats rytietiškiausias miestas Vakaruose ir pats vakarietiškiausias miestas Rytuose.<br>flyout.lt nuotr.
Stambulas - miestas, kadaise buvęs Bizantijos bei Osmanų imperijų sostinė, yra pats rytietiškiausias miestas Vakaruose ir pats vakarietiškiausias miestas Rytuose.<br>flyout.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

flyout.lt

Sep 5, 2013, 11:15 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:26 PM

Miesto dvasią ypač stiprina egzotiški kvapai, gatvės prekeiviai, prekiaujantys keptais kaštonais ar kukurūzais, per Taksim gatvę riedantis senovinis tramvajus ar lauko kavinėse turkiška arbata besimėgaujantys miesto gyventojai. Dabar šis didžiausias Turkijos miestas sparčiai modernėja – Stambule rasite naujausius viešbučius, didžiulius prekybos centrus bei daug turistų.

Sultanahmet – būtent čia galima susipažinti su vienomis populiariausių lankytinų vietų Stambule – Sofijos soborus ir Mėlynąja mečete. Beveik 1500 metų senumo Sofijos soboras dabar veikia kaip muziejus, kuriame galima pamatyti iš senų laikų išsilaikiusias mozaikas. Šalimais esanti Mėlynoji mečetė, kuri buvo specialiai pastatyta sultonui Ahmet I, garsėja savo grožiu. Mėlynąja ji vadinama dėl to, kad mečetės vidus išklotas mėlynomis plytelėmis. Įėjimas į šią mečetę – nemokamas, tačiau prasidėjus pamaldoms turistai turi iš jos išeiti. Visai šalia šių pastatų galima rasti įėjimą į po Suntanahmet esančią senovišką Baziliką – cisterną, pastatytą VI a. Čia vaizdas iš tikrųjų magiškas – tamsus pastatas, pripildytas vandens, kuriame stūkso antikinės kolonos, o viena iš jų tarsi prispaudusi laiko akmeninę Medūzos (mitinės būtybės) galvą.

Grand Bazaar – netoli Sultanhamet stūkso gyvenimu verdantis Didysis turgus, kuriame galėsite įsigyti turkiškų siuvenyrų, prieskonių, kilimų ir kitų gėrybių. Kadangi čia daug turistų – kainos gerokai užkeltos, tačiau galima pavaikščioti po prekyvietes, esančias šalimais turgaus. Jos daugiau skirtos vietiniams gyventojams, taigi kainos čia – šiek tiek mažesnės.

Taksim ir Galata Tower – nuo Taksim aikštės žemyn leidžiasi viena pagrindinių gatvių, kurioje pilna tiek vietinių gyventojų, tiek turistų. Čia galima rasti pasilinksminimo vietų, kavinių, restoranų, žinomų parduotuvių. Pasukus šiek tiek į šoną – pamatysite akmeninį Galata bokštą, nuo kurio atsiveria nuostabi Stambulo panorama.

Bosforas – rajonas ties Bosforo tiltu – vienas gražiausių, ramiausių ir tvarkingiausių visame Stambule. Iš čia galima garlaiviu paplaukioti Bosforo sąsiauriu ir pasidairyti į azijinę Stambulo dalį, pamatyti Rumeli Hisari tvirtovės griuvėsius.

Yildiz parkas – tai vienas didžiausių ir labiausiai vietinių mėgstamų parkų Stambule. Šis parkas alsuoja ramybe, todėl tai puiki vieta pabėgti nuo miesto šurmulio, pasivaikščioti ar atsigerti arbatos. Čia gausu medžių ir gėlių iš viso pasaulio, tarp kurių – kedrai, pušys, ąžuolai. Parką puošia gražus ežeras ir didelis fontanas. Beje, esančios treniruoklių erdvės leis pramogauti tiems, kam artimas sportas.

Adomo Mickevičiaus muziejus – Adomas Mickevičius ir Stambulas? Ar žinojote, kaip jie – susiję? Istorija tokia: šis lenkų-lietuvių kilmės poetas 1855 metais persikėlė gyventi į Stambulą (tuo metu miestas buvo vadinamas Konstantinopoliu), kai kilo Rusijos ir Turkijos karas. Tuo metu tarp emigrantų buvo atgijusi viltis atkurti Lietuvos ir Lenkijos valstybę, todėl poetas išvyko į Konstantinopolį, kur buvo telkiami lenkų pulkai.

Deja, tais pačiais metais A.Mickevičius mirė, o po šimtmečio name, kuriame jis gyveno, įkurtas muziejus. Dabar šiame muziejuje, esančiame Beyoglu rajone, galima pamatyti dokumentus bei informaciją apie patį poetą bei išsilaisvinimo organizaciją, kuriai jis atstovavo. Turbūt niekam nekyla klausymų kodėl šis muziejus yra viena iš dešimties lankytinų vietų Stambule.

Emirgan parkas – šiek tiek atokiau nuo miesto centro, tačiau visai šalia Bosforo sąsiaurio esantis nuostabus parkas, kuris kiekvienais metais balandžio mėnesį nusispalvina įvairiausiomis tulpių spalvomis. Ar žinojote, jog tulpės kilusios iš Turkijos ir tik vėliau išpopuliarėjo Olandijoje? Jeigu Stambule būsite ne balandžio mėnesį, vis tiek patartina aplankyti šią nuostabią vietą, kuri puikiai tiks ramiam pasivaikščiojimui ar piknikui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.