J.Matonio kelionė po Fezu: babušai, odos raugyklos ir karvelių mėsa

Panaršius internete galima rasti nemažai kelionių po Maroką dienoraščių ir naudingų patarimų. Vienas jų – nakvynės ieškoti vietoje, o ne užsisakyti ją iš anksto. Mes padarėme priešingai – užsisakėme nakvynę pačiame Fezu senamiestyje, vadinamame medina. Ir nesigailėjome – puikių svečių namų šeimininkai atsiuntė automobilį paimti iš oro uosto, padėjo rasti mums gidą.

Daugiau nuotraukų (1)

Jaunius Matonis

Sep 9, 2013, 12:54 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:20 PM

Medina yra viena didžiausių gyvenamųjų teritorijų pasaulyje, kurioje nėra transporto – gatvelių labirinte sutiksi tiktai gausybę žmonių ir mulus arba asiliukus, gabenančius prekes, rašo dienraštis "Lietuvos rytas". 

Visas senamiestis – nesibaigiantis turgus: daržovės, mėsa, auksas, šilkas iš agavų plaušo, variniai arbatinukai, babušai – šlepetės smailiais riestais galais ir kupranugarių odos padais. Skirtingai nei kitose arabų šalyse, viską galima liesti, niekas įkyriai nesiūlo prekių, kaip Turkijoje, Tunise ar Egipte.

Šis miestas garsėja ir savo mečetėmis – jų yra net 350, vienu seniausių universitetų pasaulyje. Bet turbūt didžiausia įžymybė – odos raugyklos, kurios, žvelgiant iš viršaus, primena milžinišką korį skirtingų spalvų akutėmis. Odos čia rauginamos karvelių mėšle ir srutose, balinamos kalkėse ir dažomos natūraliais dažais. Todėl einantys į raugyklas gauna mėtų šakelę – tai vienintelis būdas nemirti nuo nežmoniškos smarvės. Beje, šis miestas – geriausia vieta norintiems įsigyti odinių drabužių.

Kilimų kooperatyve gerdami tradicinę saldžią kaip sirupas mėtų arbatą gėrėjomės pasakiškais berberų raštais ir sužinojome, kad arabai vieną kilimų rūšį vadina panašiai kaip ir mes – kilim.

Būnant Maroke tiesiog privalu paragauti tadžino – daržovių troškinio su vištiena arba aviena. O kaip desertą ragaukite pastilos – karvelių mėsa įdaryto pyrago su cinamonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.