Sūrios kelionės: apie pasaulio vietas, susijusias su druska

Druskų kasyklos, druskos kelias, druskos dykuma ir net druskos katedra – pasaulyje apstu vietovių, kuriose netrūksta druskos. Tad kviečiame į sūrią kelionę po pasaulį – nuo Druskininkų iki tolimosios Bolivijos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 8, 2013, 2:42 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:26 PM

Salar de Uyuni, Bolivija

Viena unikaliausių pasaulio vietovių – tarsi iš Salvadoro Dali paveikslo nužengusi druskožemio plokštuma Bolivijoje. Čia kiek akis užmato plyti baltuojantys druskos klodai, o lietinguoju metų laiku vandeniui užliejus druskingą paviršių, sukuriamas nepakartojamas nežemiškas efektas. Ypatingų pojūčių mėgėjams čia netgi siūloma apsistoti unikaliame Druskos viešbutyje – Palacio de Sal, kuris visas pagamintas iš druskos, pradedant sienomis ir baigiant baldais bei interjero detalėmis, rašo kelioniumanija.lt.

Zalcburgas, Austrija

Balti viduramžių pilies (vienos didžiausios Europoje) mūrai lūkuriuoja turistų virš kalnų viršūnių gaubiamo Zalcburgo senamiesčio. „Druskos pilimi“ Zalcburgas buvo pramintas dėl kadaise klestėjusios intensyvios prekybos druska, kuri buvo gabenama pro miestą srūvančia Zalcacho upe. Druskos kasyklos glūdi kalne netoli Salcburgo esančiame Hallein‘e. Iš tiesų, Salzwelten druskos kasyklos, kurioms jau per 7 tūkst. metų, laikomos vienomis seniausių pasaulyje.

Vielička, Lenkija

Lietuviams Krokuvos, bene gražiausio Lenkijos miesto, pristatinėti nereikia – šiame mieste nusidriekę daugybė Lietuvos istorijos gijų. Gana gerai pažįstama ir netoli Krokuvos esanti Vieličkos (Wieliczka) druskų kasykla. Tai –požeminis pasaulis, pasakojantis druskos ir kadaise čia dirbusių druskos kasėjų istorijas. Vieličkos druskos kasykla veikė nuo 13 amžiaus, o dabar po žeme išsiraizgiusiuose koridoriuose ir salėse įrengta lankytojų trasa. Tereikia nusileisti 350 laiptelių ir prieš akis atsiveria druskos labirintai.

Druskos kelias, Sicilija

Seklios pakrantės ir karštas klimatas yra būtent tai, ko reikia norint išgauti jūros druską. Viena iš tokių vietų yra vakarinėje Sicilijos salos pakrantėje. Ties Marsala prasidedantis Druskos kelias, Via del Sale, vingiuoja apie keliasdešimt kilometrų. Važiuojant pakrante akį džiugina baltuojančios taisyklingos krūvos druskos, kuri šiame regione išgaunama tradiciniu būdu, beveik nepakitusiu per 2000 metų. Druskingas jūros vanduo suleidžiamas į tam tikrus seklius baseinėlius, kuriuose išgaravęs vanduo palieka baltus druskos klodus.

Zipakiros katedra, Kolumbija

Netoli Kolumbijos sostinės Bogotos driekiasi Druskos parkas, kurio bene didžiausia įžymybė – Druskos katedra, arba Catedral de Sal de Zipaquira. Ši palyginti šiuolaikiška katedra įrengta buvusiose druskos kasyklose, apie 200 metrų po žeme. Druskos parke taip pat įsikūręs Kalnakasybos, mineralogijos ir geologijos muziejus.

Negyvoji jūra

„Sėdėti virš vandens“ įmanoma ten, kur jis labai druskingas. Tokia vieta yra tarp Izraelio ir Jordanijos įsiterpusi Negyvoji jūra – itin druskingas ežeras, kurio vanduo yra taip prisotintas druskomis, įvairiais mineralais ir mikroelementais, kad jokia gyvybės forma čia tiesiog negyvena. Hebrajų kalba ši jūra vadinama Druskos jūra (Jam HaMelach). Daugybė žmonių iš viso pasaulio čia atvyksta pasigydyti, nors taip buvo ne visada – senovėje buvo manyta, jog ši jūra yra kenksminga, mat virš jos net paukščiai neskraido.

Druskininkai

Populiarus mineralinių vandenų kurortas, kurio pavadinimas tiesiogiai susijęs su druska, yra ir Lietuvoje – tai Druskininkai. Šioje vietoje kadaise buvo aptiktos druskingos versmės, turinčios gydomųjų savybių, taip Nemuno vingyje įsikūrė kurortas, kuris šiandien yra kupinas sanatorijų ir SPA centrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.