Miestas, kuriame dauguma gyventojų moka groti saksofonu

Ar galite patikėti, kad Europoje yra miestas, kurio beveik visi gyventojai moka groti saksofonu? Jie jaučia būtinybę ar net savotišką pareigą bent jau pramokti groti šiuo muzikos instrumentu. Kasmet šiame mieste organizuojami saksofono muzikos turnyrai, koncertai ir kitokie renginiai. Jei susigundysite apsilakyti šiame mieste, į jį įvažiuosite išraiškingu tiltu, pasidabinusiu daugybės Europos šalių vėliavomis ir ...saksofonų skulptūromis. Kodėl saksofonas tapo šio miesto simboliu?

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė, Specialiai Lrytui.lt, iš Belgijos

Feb 13, 2014, 12:29 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:17 AM

Virto turizmo sostine

Prieš 200 metų gimęs, o prieš 120 metų vasario septintąją miręs vieno populiariausio muzikinio instrumento saksofono išradėjas Adolphe'as Saxas ir dabar plačiai garsina savo gimtąjį miestelį Dinantą.

Belgija, panašiai kaip Lietuva Vilnių ir Laikinąją sostinę Kauną, irgi turi dvi sostines: oficialiąją – Briuselį ir prancūzakalbės Valonijos sostinę Namiūrą. Tačiau net ne Namiūras, o netoliese dviejų upių - Maso (Muse ) ir Lesės (Lesse) sankirtoje esantis Dinanto miestelis yra laikomas šio regiono turizmo sostine.

Nedidelis miestelis įsikūręs palei Maso upės krantus, prisiglaudęs prie įspūdingų juodų uolų, su dvylika tūkstančių gyventojų, turintis įspūdingą bastiliją, gotišką bažnyčią ir galingą tiltą, pasauliui padovanojo nuostabų muzikos instrumentą - saksofoną.

Taigi mažas miestelis Dinantas tikrai turi kuo pasididžiuoti, ir neretam apsilankiusiajam savo grožiu ir spalvinga, turtinga istorija užgniaužia kvapą.

Primena pasakų miestelį

Lengviausia šį dar 800 metais prieš Kristų minimą miestą pasiekti traukiniu – 30 minučių nuo Namiūro arba pusantros valandos – nuo Briuselio. Iš Briuselio važiuojant automobiliu patartina rinktis kelią per Namiūra, nes klausydamiesi GPS prarasite galimybę pasimėgauti Maso upės pakrantės vaizdais. Pasirinkę priešingą upės pusę į Dinantą įvažiuosite išraiškingu tiltu, pasidabinusiu daugybės Europos šalių vėliavomis ir ...saksofonų skulptūromis.

Apsilankiuseji Dinante visi be išimties būna priblokšti 100 metrų aukštyje virš miesto stūksančios 1820 metais olandų pastatytos citadelės dydžio. Ši tvirtovė pirmą kartą buvo pastatyta apsiginti nuo įsibrovėlių dar 1051-ais, o sugriauta 1703 metais. Patekti į citadėlę galima trimis būdais: privažiuojant mašina arba funikulieriumi, o drąsiausieji renkasi 408 laiptelių taką.

Ši Citadelė tikrai atrodo neįveikiama, tačiau pastatyta tik tada, kai vienam iš dažniausiai iki tol užiminėjamų, plėšiamų, deginamų miestų su ilga okupacijos, masinių žudynių, prievartavimų ir kitokių tragedijų istorija jau nebeprireikė jos apsaugos.

Dabar citadelė – tai muziejus su didele ginklų kolekcija, istorinėmis miestelio gyvenimo bei mūšių scenomis, išlikusiais karo bunkeriais ir aplinkui konkurentų neturinčiu iš viršaus atsiveriančiu nepakartojamu vaizdu.

Už juodų uolų, keliančių citadelę į viršų, netikėtai išnyra svogūno formos stogu uždengta gotikinė bažnyčia. Vakare ji panašėja į tamsų tvirtovės papėdėje nusidriekusį šešėlį, tačiau užėjus į vidų nuotaika iš karto pasikeičia. Be galo aukštos lubos, nuostabus akmenskaldžių darbas ir skulptūros, gigantiškas vitražas, vaizduojantis Kristaus gyvenimą, viduramžių stiliaus altorius.

Dinantas panašus į pasakų miestelį: palei upę išsirikiavę spalvoti namukai, neretai su  bažnyčiai būdingos formos stogais, gausybė lauko kavinių, barų ir nedidelių restoranėlių, visur žydi gėlės, o pro šalį plaukia turistiniai laivai laiveliai.

Į priešus mėtydavo sausainius

Centrinėje miesto gatvėje gausu kepyklėlių, kurių vitrinose puikuojasi didžiuliai gyvūnų, žmonių ir net miesto įžymybių formos tradiciniai, vadinami kietaisiais (Couques de Dinant) sausainiai. Šie meduoliai laikomi kiečiausiais Europoje, o jų ornamentai itin originalūs.

Valgyti juos reikia atsilaužiant po gabalėlį ir šiek tiek palaikant burnoje, nes atsikasti jų beveik neįmanoma. Pasak legendos, miestelio gyventojai šiais dideliais ir kietais sausainiais apmėtydavo miestą bandančius užgrobti  priešus. Dar vietos parduotuvės siūlo didelį belgiško alaus ir  „Peket" likerio pasirinkimą, taip pat delikatesinio kumpio, dešrų ir kitokių skanėstų.

Jei į Dinantą atvyksite traukiniu, jums taip pat teks pasivaikščioti tiltu su daugybe saksofonų. Būtent šiame miestelyje 1894 metais gimė saksofono išradėjas A.Saxas. Pagrindinėje gatvėje sunku nepastebėti ne tik garsiojo muzikinio instrumento, bet ir paties Sax‘o skulptūrų, taip pat su jais susijusių barų ir restoranų pavadinimų bei gausybės suvenyrų.

Kasmet Dinante organizuojami saksofono muzikos turnyrai, koncertai ir kitokie renginiai, o dažnas miestelio gyventojas jaučia būtinybę ir tarsi savotišką pareigą bent jau pramokti groti šiuo muzikos instrumentu.

Alus verdamas abatijoje

Nors žiemą juodų uolų šešėlyje siaurų gatvelių išraižytas Dinantas atrodo mieguistai, vasarą tyla ir ramybe skųstis tikrai nepavyks. Iš visos Belgijos, dvidešimt kilometrų nuo jos esančios Prancūzijos ir net iš Anglijos į Dinantą suplūsta motociklų ir džiazo mėgėjai, pavasarį čia rengiama didžiulė sodininkų mugė.

Žaliasis Dinanto regionas traukia dviratininkus, alpinistus, mėgstančius grupinius pasivaikščiojimus ir poilsį kempinguose. Lesės upė pavasarį ir vasarą virsta kajakų rojumi, daugybė turistų lanko įspūdingus urvus (Grottes La Merveilleuse).

Dinanto regionas ir Maso priekrantės kitaip dar vadinami Pilių ir tvirtovių slėniu. Kažkada trimis Namiūro provincijos sargybiniais vadintos tvirtovės (Montaigle, Poilvache ir Crèvecoeur), šiandien jau virtusios griuvėsiais, sutraukia būrius turistų iš viso pasaulio. Užkluptiems čia gana dažno lietaus ar darganos dinantiečiai gali pasiūlyti ir dar kai ką – apsilankymą abatijoje (Abbaye Notre-Dame de Leffe), kur gaminamas vienas garsiausių pasaulyje belgiškas alus  „Leffe".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.