Šalis, kurioje akmenys įgyja žmogaus veido bruožų

Juodkalnijos kalnų akmenys - pilki ar net balti. Kalnai, kurių šlaitus gaubia kėnių, eglių, pušų, kedrų, skroblų, bukų miškai, atrodo žali. Tad kodėl ši šalis vadinasi Juodkalnija? Atsakymo į šį klausimą ieškojo aistringas keliautojas, Vilniaus kolegijos darbuotojas Vytautas Lauciūnas (47 m.) fiksuojantis civilizacijos dar nepaliestą gamtą. Ar rado?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-25 11:42, atnaujinta 2018-02-14 12:05

Juodkalnija – Balkanų perlas

Kai dangus Juodkalnijoje apsiniaukia ar virš miškų pakimba rūkas, kalnai pasidaro tamsūs, tiesiog juodi. Adrijos jūros paplūdimiuose, pietinėje Juodkalnijos dalyje, tikėtina, vulkaninės kilmės smėlis kai kur tamsiai pilkas, kuris šlapias atrodo juodas. Galbūt dėl to ši šalis pavadinime turi užuominą į juodą spalvą.

Tokius prisiminimus apie kelionę į Juodkalniją V.Lauciūnas įamžino nuotraukose, kurių paroda „Juodkalnija – Balkanų perlas“, neseniaiatidaryta Vilniaus kolegijos centriniuose rūmuose, veiks iki liepos 20-osios. Juk praėjus kuriam laikui, kuomet viskas susiguli,, vėl kyla noras pakartoti kelionę. Šį kartą – nuotraukose.

Keliautojas Juodkalnijos Durmitoro nacionaliniame parke per kalnus keliavo pėsčiomis. Į atmintį įsirėžė parke stūksančios kelių kilometrų aukščio kalnų viršūnės, ant kurių net ir vasarą spindi sniegas, draugiški ir nuoširdūs žmonės, puiki virtuvė, ir turistų dar vis „nenutrypta“ gamta.

Akmenys primena žmogaus veido bruožus

Tačiau didžiausią įspūdį paliko kalnų uolos ir akmenys. Galbūt dėl lietaus ar tirpstančio sniego vandens per milijonus metų jie įgijo nuostabiausias formas - pasitelkus fantaziją pamatai net žmogaus veido bruožų. Dinarų kalnuose gausu karstinių darinių, tad sutikti speleologai lietuvį tikino, kad Juodkalnija – ir keliautojų urvais rojus.

Dar vienas Juodkalnijos perlas – UNESCO saugomas Kotoro miestas ir to paties pavadinimo Adrijos jūros fjordas, kurio gale įsikūręs miestas. Žavi siauros jo gatvės, miestą juosianti aukšta mūro siena, o virš galvos - uolos, čerpių stogai ir akinančiai žydras Balkanų dangus.

„Gimstant mūsų planetai, pats gražiausias Žemės ir Jūros susijungimas įvyko Juodkalnijoje. Kai buvo barstomi gamtos perlai, visa jų sauja atiteko šiai žemei," - taip apie šią šalį yra sakęs garsiausias XIX amžiaus anglų poetas George'as Byronas. Ir iš tiesų, Juodkalnija yra kraštas, daugelį viliojantis nepaliesta gamta bei senovine architektūra“, – sakė parodos autorius.

Gamta nesugadinta industrijos

Daugeliui keliautojų Juodkalnija – vis dar neatrastas rojus. Nors dauguma vietos gyventojų pragyvena iš turizmo, tačiau ši šalis dar neperėmė vakariečių kultūros. Ji yra autentiška ir nesugadinta industrijos.

Šalyje įsikūrę net 4 nacionaliniai parkai. Juodkalnija garsėja ir skaidriais it krištolas ežerais.  Škoderio (Skadaro) ežeras – didžiausias Balkanų ežeras, kurio dalis priklauso Albanijai. Tai - didžiausias paukščių rezervatas Europoje, kuriame, be kitų 300 paukščių rūšių, veisiasi ir pelikanai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.