Kauno fontanuose karštomis dienomis užverda vandens mūšiai

Per karščius ne tik vandens telkiniai, bet ir fontanai tampa miestiečių atgaivos oazėmis. Vaduodamiesi nuo kaitros žmonės į juos merkia kojas, braido ir net maudosi. Specialistai vėsintis fontanuose nepataria.

Laisvės alėjos fontane besilinksminantis jaunimas dažnai surengia vandens karą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laisvės alėjos fontane besilinksminantis jaunimas dažnai surengia vandens karą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jul 16, 2014, 2:33 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:47 PM

Šią vasarą kauniečius ir miesto svečius gaivina 9 miesto fontanai – Muzikinio teatro ir Karo muziejaus sodeliuose, ant Kauko laiptų, Rotušės, Steigiamojo seimo, Čečėnijos aikštėse, Laisvės alėjoje, rašo dienraščio „Lietuvos rytas“ priedas „Laikinoji sostinė“. 

Mieste iš viso yra 14 fontanų. Tačiau 6 iš jų neveikia. Apleisti stovi Taikos, V.Krėvės, Vytauto prospektuose, Draugystės parke ir Gimnazijos gatvėje įrengti fontanai.

Karštomis dienomis prie daugelio veikiančių fontanų atsigaivinti susirenka būrys žmonių.

Nardo tik su trumpikėmis

Čečėnijos aikštėje čiurlenantis fontanas įkaitus orui tampa vienu didžiausių Eigulių mikrorajono traukos centrų.

Čia atgaivos ieško pensininkai ir mieste vasaros atostogas leidžiantys kauniečiai.

Prie šio fontano renkasi motinos su vaikais – šie, sulipę į vandenį, jaučiasi lyg maudykloje. Beveik visi mažyliai, nurengti iki trumpikių, braido ir nardo po fontaną, mėto į jį akmenėlius, taškosi ir kitaip linksminasi.

Šalia Čečėnijos aikštės gyvenanti Jekaterina Bursova su sūnumi Linu čia ateina kasdien. Kitaip sunkiai ištvertų kaitrą.

„Aš mėgaujuosi nuo fontano trykštančia gaiva, o sūnus jame mielai maudosi. Per karščius fontane vienu metu turškiasi dvidešimt, o kartais ir dar daugiau vaikų“, – sakė J.Bursova.

Vyksta net vandens kautynės

Laisvės alėjos ir S.Daukanto gatvių sankirtoje esantis fontanas taip pat ne mažiau populiarus.

Nuolatinės maudynės, tokios kaip Čečėnijos aikštėje, čia nevyksta. Tačiau išvysti į fontaną kojas sumerkusius ar jame braidžiojančius jaunus žmones galima dažnai.

„Kai lauke taip karšta, atsigaivinti vien ledais nepakanka, norisi įmerkti į vandenį kojas. Dažniausiai pabraidyti po fontaną su bičiuliais nutariame staiga.

Tuomet kas nors pirmas pradeda taškytis, po to įsitraukia kiti. Taip prasideda vandens kautynės fontane“, – kvatodamos pasakojo kaunietės Ugnė ir Žemyna.

Nemokamai malšina troškulį

Senamiestyje kauniečiai ir turistai labiausiai mėgsta apsišlakstyti Steigiamojo seimo bei Rotušės aikštėse trykštančių fontanų vandeniu.

„Gaivintis fontanuose kaitriomis dienomis žmonės labai mėgsta Amerikoje ir daugelyje Europos didmiesčių. Kodėl Kaunas turėtų būti išimtis?

Man smagu bent trumpam įmerkti rankas į fontaną ir nusiplauti prakaitą nuo veido“, – tikino JAV gyvenantis, o šiuo metu Kaune vasarojantis Ernestas Lukoševičius.

Rotušės aikštėje sutikti vilniečiai Laura ir Laurynas džiaugėsi, kad keliuose senamiesčio fontanuose galima atsigaivinti vėsiu vandeniu, o viename iš jų – netgi nemokamai numalšinti troškulį geriamuoju vandeniu.

„Tai labai patogu, ypač turistams. Būtų puiku, jeigu mieste tokių fontanų veiktų daugiau“, – kalbėjo jaunuoliai.

Grėsmė susirgti

Visuomenės sveikatos centro specialistai perspėja, jog gali atrodyti, kad į fontaną nuolat atiteka šviežias vanduo ir iš jo išbėga. Tačiau fontanų, kurių vanduo išbėgtų į kanalizaciją ir nuolat būtų atnaujinamas, Kaune neturime.

Nors fontanai ir dezinfekuojami, prausiantis juose kyla grėsmė užsikrėsti grybeliu ar kitomis ligomis. Pakanka, kad basomis juose pabraidytų sergantis žmogus.

Ypač rizikuoja žmonės, ant kurių odos yra pažeidimų ar žaizdų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.