Floristo A. Mažono pomėgis aukštyn kojomis apvertė visą gyvenimą

Jis – diplomuotas teisininkas, prieš kelerius metus daug žadančią karjerą ministerijoje iškeitęs į floristo profesiją. Prieš metus Kaune gėlių dizaino studiją „Floristai ant ribos“ su bendraminčiais įkūręs Antanas Mažonas (32 m.) dėl šio žingsnio sulaukė daugybės nesupratusių žmonių nuostabos, tačiau to, ką padarė, pats nesigailėjo nė akimirką.

Ne kartą gyvenimo kryžkelėje atsidūręs A.Mažonas tikino, jog jo sėkmės paslaptis – ilgos savęs paieškos ir atradimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ne kartą gyvenimo kryžkelėje atsidūręs A.Mažonas tikino, jog jo sėkmės paslaptis – ilgos savęs paieškos ir atradimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Stilius")

Oct 26, 2014, 9:49 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 4:06 PM

Klaipėdoje gimusio, Vilniuje augusio, o šiuo metu Kaune įsikūrusio A.Mažono istorija – pavyzdys, kaip pomėgis aukštyn kojomis apverčia visą gyvenimą.

Stilingas kompozicijas kuriantis ir švenčių erdves gėlėmis puošiantis kaunietis – šiuo metu vienas geidžiamiausių Lietuvos floristų.

Jo darbai įtinka ir griežto protokolo besilaikantiems politikams, valstybės institucijų atstovams, ir įnoringoms muzikos, televizijos, kitoms pramogų pasaulio bei sporto garsenybėms.

A.Mažono sukurtos puokštės įvairiomis progomis teikiamos Lietuvos Respublikos prezidentei Daliai Grybauskaitei, poniai Almai Adamkienei, kitoms garbioms šalies damoms. Floristo darbai vis dažniau atsiduria į Lietuvą atvykstančių valstybių vadovų, kitų aukštų asmenų, jų žmonų rankose.

Floristas pernai sukūrė gėlių sieną dizainerio Juozo Statkevičiaus kolekcijos pristatymo svečiams, rožėmis ir kitokiais augalais išpuošė pernai Kauno „Žalgirio“ arenoje koncertavusio dainininko Eltono Johno persirengimo bei svečių priėmimo kambarius.

Praėjusią vasarą jis gražino ne vienos krepšinio žvaigždės vestuvių pokylio vietą ir bažnyčią. Laisvalaikiu kaunietis iš augalų, elektronikos detalių, akmenų, sidabro ir bižuterinių medžiagų kuria papuošalus, kuriais taip pat susižavėjo ne vienas žinomas žmogus.

Kaip dar visai neseniai niekam nežinomas vyras išgarsėjo ir tapo vienu iš tų kūrėjų, į kurį būsimieji jaunavedžiai, sukaktuvininkai ar renginių organizatoriai kreipiasi likus daugiau nei metams iki planuojamos šventės?

Ne kartą gyvenimo kryžkelėje atsidūręs A.Mažonas tikino, jog jo sėkmės paslaptis – ilgos savęs paieškos ir atradimai.

„Sėkmė aplanko tuomet, kai randi savo aistrą, jai atsiduodi, dėl jos gyveni. Kad esu pamišęs, neslepiu. Pamišęs dėl darbo. Kurdamas nuolat stoviu ant ribos tarp to, kas sena ir vertinga, ir to, kas nauja ir madinga“, – tikino floristas.

Vaikystėje A.Mažonas svajojo dirbti interjero dizaineriu, nes jam patiko menas, laisvė ir kūryba.

Tačiau tėvams toks gerais pažymiais besimokančio sūnaus pasirinkimas neatrodė perspektyvus. Todėl baigęs vidurinę mokyklą A.Mažonas pasirinko teisės studijas Mykolo Romerio universitete, po jų įsidarbino Vidaus reikalų ministerijoje.

Pirmiausia dirbo Viešojo administravimo politikos, vėliau – Tarptautinių ryšių ir ES skyriuose. Darbas buvo susijęs su teisės aktais, jų kūrimu, derinimu.

„Iš pradžių valstybės tarnautojo darbas ministerijoje ir dažnos kelionės į Briuselį man patiko, atrodė, kad galėsiu siekti karjeros. Tačiau greitai suvokiau, kad popierizmas ir rutina man kelia slogutį ir net sekina.

Po trejų metų nusprendžiau ieškoti įdomesnio, prasmingesnio darbo“, – neslėpė pašnekovas ir prisipažino, jog netruko įgyvendinti vienos iš savo vaikiškų svajonių – įsidarbino Lietuvos jūrų muziejuje.

Nutarusį iš sostinės keltis į uostamiestį A.Mažoną atkalbinėjo visi, kurie tik netingėjo. Daugelis tvirtino, jog toks vyro poelgis yra visiška nesąmonė, nes naujas darbas nebus toks perspektyvus kaip ankstesnis. Be to, mažiau apmokamas. Dėl sūnaus gyvenimo permainų ypač išgyveno tėvai.

Tačiau nei į kalbas, nei į prašymus dar kartą gerai viską apsvarstyti vyras nekreipė dėmesio ir siekė to, ko norėjo. Muziejuje įsidarbinęs teisininku A.Mažonas jautėsi kur kas geriau nei plušėdamas ministerijoje.

Čia praleistus trejus metus jis vadina sėkmingu ir prasmingu gyvenimo tarpsniu.

Galbūt Lietuvos jūrų muziejaus teisiniais reikalais vyras rūpintųsi ligi šiol, jeigu ne teta, kuri per atostogas sūnėno paprašė padėti Klaipėdoje jos įkurtoje floristikos studijoje.

„Iš pradžių padėti tetai kurti gėlių kompozicijas sutikau norėdamas užsidirbti papildomų pinigų. Ši sritis man nebuvo labai tolima, nes mūsų giminėje yra žmonių, kurie kuria puokštes, prekiauja gėlėmis.

Jau pirmosiomis dienomis paaiškėjo, kad floristika yra būtent ta veikla, kurioje puikiai išreiškiu save, turiu daug minčių, idėjų. Iš pradžių tai tapo mano pomėgiu, tačiau vėliau supratau, kad noriu tobulėti, net siekti profesionalumo“, – sakė A.Mažonas.

Vyras kurį laiką bandė plėšytis lakstydamas per du darbus, bet vieną dieną suvokė, kad dar kartą atsidūrė gyvenimo kryžkelėje ir pagaliau turi nuspręsti, ko iš tikrųjų nori.

Atsisveikinti su kodeksais, kitokiais teisės dokumentais ir į šoną padėti teisininko diplomą A.Mažonui buvo paprasta, skirtis su muziejumi – skausminga.

Tačiau aistra floristikai buvo stipresnė už viską. Ji vyrą įtraukė lyg magnetas.

Siekdamas įgyti kuo daugiau žinių ir įgūdžių būsimasis floristas mokėsi pas garsius šios srities specialistus – klaipėdietį Sigitą Kaminską, kaunietį Marijų Gvildį bei Stasą Zubovą iš Maskvos.

Trejus metus A.Mažonas tobulinosi tarptautinėje garsaus šveicaro floristo Peterio Hesso mokykloje „Atellier 5“, joje gavo profesionalaus floristo dizainerio diplomą.

Įgydamas vis daugiau floristinių žinių ir patirties teisininko diplomą į šoną padėjęs vyras pradėjo mąstyti apie tai, kad jam gyvenime nepakaks kurti ir pardavinėti puokščių kokioje nors gėlių parduotuvėje.

A.Mažono mintys sukosi apie nuosavą verslą, kuris padėtų įgyvendinti jo, kaip menininko, ambicijas ir svajones, atvertų naujų galimybių.

Kaunietis tikino, jog neretai girdi klausimą, ar floristo ir erdvių dekoratoriaus profesija vyriška?

„Dažniausiai to klausiančių teiraujuosi, ar virėjo, aktoriaus, tapytojo profesijos vyriškos, o gal moteriškos? Esu menininkas, ir tuo viskas pasakyta. Tuos, kurie vis dėlto dar abejoja, galiu nuraminti, kad kai tenka tvirtinti konstrukcijas, ant vielų kabinti dideles plokštes, jas gręžti, suveržti ir pakelti keliolika ar keliasdešimtį kilogramų sveriančias gėlių kompozicijas, pasijuntu labai stipriu vyru“, – juokėsi A.Mažonas.

Floristas svajoja bent kurį laiką padirbti su užsienio garsenybėmis. Tai leistų dar labiau tobulėti, didesniais žingsniais eiti į priekį. Tačiau didžiausia jo svajonė – padėti žmonėms suvokti, kad floristika yra pirmiausia menas, kultūros, etiketo dalis, o ne vien verslas, kaip dar daugelis įsivaizduoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.