Nesenstanti LRT naują sezoną taps stilingesnė

Daugiau žinių, daugiau veiksmo, daugiau pramogų. Nacionalinė LRT televizija sezoną pasitinka pasipuošusi nauja suknele.

Audrius Siaurusevičius ir Edita Mildažytė.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Audrius Siaurusevičius ir Edita Mildažytė.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė ("TV Antena")

Sep 9, 2012, 1:11 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:14 PM

Stilių ir pavadinimą pakeitė ne tik, atrodo, nesikeičiantis „Stilius“, bet net senučiukas ryto šou „Labas rytas“. LRT vėl kvies prie ekrano azartiškus ir smalsius vaikus, ras laiko istorijos mėgėjams, pasiūlys kokybiškų serialų ir šviežiausių naujienų. LRT tinkleliui sezono pradžioje įtakos turi artėjantys Seimo rinkimai, todėl kai kurios laidos pasirodys tik jiems pasibaigus.

Nauja laida, skirta prisiminimams

„Mūsų laisvės metai“

1993-iaisiais pradėjo mažėti ir daugiau niekada nebedidėjo Lietuvos gyventojų skaičius. Jachta „Lietuva“ pirmą kartą šalies buriavimo istorijoje apiplaukė pasaulį. Pradėtas rodyti dabar jau legendinis lietuviškas serialas „Giminės“. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės nebuvo Europos čempionate Vokietijoje, nes į jį nepateko.

Vienus įvykius iki šiol prisimename taip ryškiai, lyg tai būtų atsitikę vakar. Kitus greitai pamiršome, nors jie buvo mums svarbūs ir kėlė nemažai emocijų. Jaunesnė karta apie juos girdėjo tik viena ausimi arba apskritai nieko nežino, nes gimė vėliau.

LRT pristato informacinį dokumentinį šou „Mūsų laisvės metai“, kurį ves Edita Mildažytė ir Audrius Siaurusevičius. Šou, kuris bus pradėtas rodyti spalio 28 d. sekmadieniais kartą per mėnesį, skirtas svarbiausiems Lietuvos nepriklausomybės 20-mečio įvykiams prisiminti ir laimėjimams įvertinti. Tai galimybė iš naujo išgyventi anuomet svarbias akimirkas.

Projekte — 20 laidų ir kiekviena jų pasakos apie vienus nepriklausomybės metus, pradedant 1990-aisiais.

„Mūsų laisvės metuose“ nebus nereikšmingų temų ir neliks pamirštas nė vienas svarbiausias įvykis. Pasakojimai suksis ir apie politiką, ir apie kariuomenę, ir apie sportą, ir apie pramogų pasaulį.

Svečių pilna studija bus padalyta į dvi dalis, kurių kiekvienoje šeimininkaus skirtingi vedėjai, bet jų temos kartais susipins. Vienoje studijos pusėje daugiausia bus kalbama apie vidaus ir užsienio politiką bei ekonomiką, kitoje — apie kultūrą, architektūrą, pramogas, sportą ir buitį.

Pokalbius studijoje paįvairins reportažai, archyviniai kadrai, nuotraukos ir populiariausios to meto dainos.

„Nedera delsti, nes istorijos metus ženklina netektys. Jau niekada nebegalėsime pakalbinti prezidento Algirdo Brazausko, maestro Vytauto Kernagio, kunigo Ričardo Mikutavičiaus, poetų Justino Marcinkevičiaus ir Sigito Gedos, rašytojos Jurgos Ivanauskaitės ir kitų iškilių asmenybių. Jau neišgirsime jų minčių, prisiminimų, įvykių vertinimo“, — tvirtino projekto kūrėjai.

Karštos ir linksmos naujienos

„Laba diena, Lietuva!“

Tai, kas svarbu ir įdomu, nutinka ne tik vakarop, bet dar iki vidurdienio ir tokias naujienas norisi sužinoti iš karto. Todėl LRT televizija nelauks vakaro, kad praneštų svarbiausias žinias.

Nuo šiol su LRT žiūrovais kasdien darbo dienomis sveikinasi vidurdienio laida „Laba diena, Lietuva!“ ir jos vedėjai Modestas Naudžius, Ignas Krupavičius, Henrikas Vaitiekūnas, Juras Jankevičius bei žurnalistai Ugnė Galadauskaitė, Monika Petrulienė, Jevgenijus Bardauskas ir daug kitų, dirbančių po Lietuvą išsibarsčiusiuose LRT punktuose.

Pasitelkę naujausias technologijas LRT žurnalistai rodys, kas vyksta šalyje. „Laba diena, Lietuva!“ ne tik praneš svarbiausias naujienas, pateiks aktualius interviu, primins tai, ką svarbu prisiminti, bet ir atokvėpiui leis paklausyti šiek tiek muzikos, kvies dalyvauti konkursuose.

„Tegyvuoja

šeimynėlė!“

Kiekvienoje šeimoje yra kūrybingų, talentingų ar sportiškų narių. Vieni šoka, kiti įstabiai dainuoja, treti deklamuoja eilėraščius, ketvirti puikiai piešia, penkti — nepralenkiami bėgimo takelyje ar kitoje srityje.

Tad tegyvuoja tokios šeimynėlės! Smagioje laidoje ir bus atskleisti išskirtiniai šeimų talentai. Dviejų šeimų varžytuvėse sporto, dainavimo, intelekto, šokio, maisto ruošimo ir kitose rungtyse nestigs juoko ir nuolat skambės muzika.

Laidos dalyviams diriguos 40-metis Gediminas Juodeika, jis vedęs jau 17 metų ir augina du vaikus.

„Manau, kad tikrai daug žinau apie šeimą, turiu gyvenimo patirties, todėl laidoje dalyvaujančios šeimos manęs nesivaržys ir šalia nesijaus nejaukiai“, — teigė G.Juodeika.

Laidos vedėjas mano, kad Lietuvoje yra daug projektų, siekiančių atskleisti žmogaus talentą, tačiau beveik visuose pamirštama svarbiausia: bet kokio talento užuomazga yra šeimoje.

„Norime skatinti ir puoselėti šeimos ryšį, nes talentingiems žmonėms itin svarbus artimiausių žmonių palaikymas. Mylinti ir draugiška šeima jau savaime yra ypatinga“, — įsitikinęs smagaus šou vedėjas.

„Sąžinės balsas“

Kiek, kaip ir kada sugebame būti pilietiški? Ar tragiškos, kraupios ir kitų likimus laužančios istorijos mus jaudina tik tuomet, kai skaitome apie jas laikraščiuose ir matome televizijos ekrane? Ar esame neabejingi svetimam skausmui ir kito likimui? Ar nebijome įsikišti, kai pagalbos reikia skriaudžiamam, kai matome, kad nepažįstamas žmogus elgiasi netinkamai?

Pažadinti visuomenės sąžinės balsą — sunki užduotis. Pilietinė branda užtrunka ir rezultato greitai neverta tikėtis. Vis dėlto geri pavyzdžiai užkrečia.

Iš autobuso ištrauktas ir mirtinai sumuštas teisininkas, nuo tilto numestas bejėgis keturkojis, bendraklasių suspardyta mergaitė. Visa tai vyksta šalia mūsų, bet neretai prieš smurtą ir neteisybę užmerkiame akis.

Laida „Sąžinės balsas“, kurią ves Dainius Palivonas, sieks sužadinti visuomenės sąmoningumą, skatinti nelikti abejingiems nusikaltimo ar nelaimės akivaizdoje, o nedorėliams parodyti, kad pasitelkiant šiuolaikines technologijas lengviau išaiškinti ir nubausti kaltininkus.

Laidos „Sąžinės balsas“, kuri pasirodys nuo spalio 6 d., rengėjai konsultuosis su pareigūnais ir modeliuos negatyvias situacijas: smurtą prieš moterį, vagystes, eismo įvykius, muštynes. Kiekvieną tokią istoriją kurs aktoriai, o slaptos kameros fiksuos praeivių reakciją.

Akis prieš negerovę užmerkę praeiviai neišvengs nepatogių klausimų, o laidos pabaigoje bus paskelbiamas pilietiškiausias herojus.

„Sąžinės balso“ rengėjai reaguos ir į pasikartojančius tvarkos pažeidimus — daugiabučio kieme, kur nuolat apgadinami automobiliai, tykos pasaloje, drausmins nuo alkoholio apsvaigusius triukšmadarius, o nufilmavę pažeidėjus informaciją perduos policijos pareigūnams.

Senbuviai pasiryžo pokyčiams

„Labas rytas, Lietuva!“

Ilgaamžiška, niekada nesenstanti ir beveik nesikeičianti LRT laida „Labas rytas“ keičia pavadinimą.

Po kelių mėnesių 25-ąjį gimtadienį švęsianti informacinė ryto laida nuo šiol tiesiogiai kreipsis į Lietuvą.

Tiesą sakant, jau prieš ketvirtį amžiaus LRT senbuvė galėjo būti pavadinta „Labas rytas, Lietuva!“, nes pavadinimą šiam ryto šou tada pasiūlė vienas tuomečių „Panoramos“ vadovų Vytautas Kvietkauskas.

Iš JAV grįžęs žurnalistas pasakojo, kaip jį sužavėjo „Good Morning, America“ (iš anglų kalbos — „Labas rytas, Amerika“), tačiau kreipinys „Lietuva“ dėl tam tikrų priežasčių nukrito ir liko tik pasisveikinimas „Labas rytas“.

V.Kvietkauskas pasakojo, kad kreipinio „Lietuva“ atsisakyta paskutinę minutę, nes ryto šou pasirodė 1987-aisiais, dar sovietmečiu, kai SSRS respublikų vienalytiškumas buvo svarbesnis už kiekvienos jų tautinį identitetą. Todėl išskirti Lietuvą kažkam pasirodė nederama.

Nors keičiamas pavadinimas, tai, kas laidoje svarbiausia, nesikeičia jau 25 metus. Kiekvieną šiokiadienio rytą žiūrovams pranešamos aktualijos, rengiamos spaudos apžvalgos ir išsami orų prognozė. Laidos svečiai pasakoja apie aktualiausius nūdienos reiškinius.

„Laikas bėga, o laidos kūrėjų tikslai lieka tie patys — pažadinti, pranešti, pradžiuginti“, — sakė ryto šou „Labas rytas, Lietuva!“ prodiuseris Modestas Naudžius.

Ilgaamžiškumu Lietuvoje šiai laidai nusileidžia tik „Panorama“. „Labo ryto“ studijoje per ketvirtį amžiaus šeimininkavo kone pusšimtis jos vedėjų, o nuo rugsėjo „Labas rytas, Lietuva!“ žiūrovams tars žurnalistai Eglė Daugėlaitė ir Ignas Krupavičius. Žinias skaitys Edvardas Špokas.

„Stilius: namai...

jausmai... veidai... gyvenimas!“

Švelniabalsė Violeta BAUBLIENĖ, išmananti viską apie stilingą gyvenimą, nenustygsta vietoje. 17 metų LRT eteryje karaliaujantis jos „Stilius“ naują sezoną pasitinka atsinaujinęs. Pasakojimų apie stilingą gyvenimo būdą, stilingus žmones, stilingus jų namų nuo šiol bus daugiau.

Iki šiol vientisa buvusi laida skyla į keturias, kurių kiekviena pasakos apie skirtingas stilingo gyvenimo kryptis ir pristatys gražias bei prasmingas istorijas.

„Šviesaus atminimo žurnalistas Skirmantas Valiulis kadaise sakė: „Tavo „Stilius“ išaugs į paskiras laidas.“ Nepraėjo nė dešimt metų, taip ir įvyko, — juokėsi laidos autorė ir vedėja V.Baublienė. — Ar užteks jėgų ir energijos? Kai šalia žmonės, kurie mielai imasi darbo ir tiki jo prasmingumu, nėra ko baimintis. Taip, pardaviau vasarą, nes kūriau koncepciją, ieškojau naujos komandos, filmavau žmones, kurie į Lietuvą atvyksta tik vasarą, bet buvo verta.“

„Stilius. Namai“ pasakos apie interjerą, dekoravimą, patogumą, gardų maistą, rankdarbius, mylimus įnamius.

„Stilius. Jausmai“ skirtas daug dirbančiam ir keliaujančiam, įtemptai gyvenančiam karjeros žmogui. Laida patars, kaip subalansuoti jausmus, kaip atsikratyti įtampos, kaip mylėti save, kurti tvirtus santykius su artimu žmogumi.

„Stilius. Veidai“ kalbins ryškiausias asmenybes.

„Stilius. Gyvenimas“ pasakos apie gyvenimą ne tik Lietuvoje. Laidos kūrėjai lankysis įdomiuose namuose, pristatys gyvensenos madas, dizaino ypatybes, kalbėsis su pasaulinio garso savo srities profesionalais.

„Lietuvos tūkstantmečio vaikai“

„Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ vėl kvies gabiausius, labiausiai apsiskaičiusius, daugiausia žinančius šalies moksleivius varžytis su kitais išprususiais bendraamžiais. Žinių viktorina, kaip ir kasmet, vėl žada staigmenų ir kiek keičia veidą. Iš Vaidos Genytės ir Žygimanto Stakėno laidos vairą perima Andrius Rožickas ir Dominykas Vaitiekūnas.

„Šiaip esu nevedęs, todėl pasiūlymas vesti man pasirodė įdomus ir naudingas. Esu azartiškas žmogus, todėl iš karto tariau „taip“, — juokavo aktorius D. Vaitiekūnas. — O jei rimtai, manau, kad ši laida skleisdama išsilavinimo virusą tampa pavyzdžiu ne tik jaunajai kartai, bet priverčia pasitempti ir suaugusiuosius. Ir aš pats čia tikiuosi sužinoti daug naujų dalykų.“

„Gavęs pasiūlymą prisidėti prie „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ komandos nedvejojau. Laida aiški ir konkreti, o aš tikiuosi ją pagyvinti“, — sakė A. Rožickas. Jis ne tik pateiks mokiniams klausimus, bet ir skatins juos gyvai diskutuoti.

Nors projektas iš esmės nesikeis, penktame „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ sezone atsiras naujų rubrikų. Klausimus žaidėjams rengia visuomenėje gerai žinomi žmonės: menininkai, sportininkai, kultūros veikėjai. Laidos kūrėjai žada dar daugiau žaismingų užduočių ir gyvo bendravimo.

Pirmyn į „Euroviziją“!

Nacionalinė atranka vyks anksčiau

„Eurovizijos“ dainų varžybas Lietuvoje populiarumu lenkia gal tik krepšinis. Tačiau neaišku, kur aistrų daugiau — krepšinio arenos tribūnose ar stebint dainininkų pasirodymus.

Šiemet daug anksčiau, jau nuo spalio mėnesio, LRT vėl kviečia sirgti, ginčytis, peikti, patarti dainininkams ir, žinoma, rinkti dainą bei atlikėją, kuris būtų vertas dalyvauti tarptautiniame „Eurovizijos“ dainų konkurse, kitų metų gegužę vyksiančiame Švedijoje.

Tie, kurie nori išmėginti savo jėgas, dar turi laiko, reikia tik perskaityti taisykles LRT puslapyje „Eurovizijai“ skirtoje skiltyje www.lrt.lt/projektai/eurovizija ir pateikti paraišką.

„Šiemet nusprendėme imti pavyzdį iš kai kurių kitų „Eurovizijoje“ dalyvaujančių šalių, kai per atranką dainai parenkamas atlikėjas arba pasirinktam atlikėjui parašoma daina.

Patirtis rodo, kad toks atrankos modelis gerokai praplečia pasirinkimo galimybes. Vis dėlto galios ir ankstesnė tvarka, kai atlikėjas pats teikia savo atliekamą dainą“, — sakė nacionalinės atrankos koordinatorius LRT vyriausiasis prodiuseris Audrius Giržadas.

Vietoj giminių — lietuviškas rojus

„Rojus Lietuvoj“

Legendinių „Giminių“ kūrėjai nėrė į naujus vandenis ir spalį pristatys dar vieną savo darbą. Jie kviečia į kolektyvinį sodą pavadinimu „Rojus Lietuvoj“. Pagrindiniai serialo veikėjai — sodo gyventojai, tarp kurių — ir vienas kitas „Giminių“ veikėjas.

Serialo siužetas paremtas politikos, ekonomikos ir visuomenės aktualijomis, nes visa tai vienaip ar kitaip paliečia ir „Rojaus Lietuvoj“ gyventojus. Įstatymai, nutarimai, sprendimai, valdžios ir politikų intrigos šiai kolektyvinio sodo bendruomenei atsiliepia tiesiogiai, o kur aistros, ten ir dvi stovyklos: draugų ir priešų.

„Rojaus Lietuvoj“ scenarijaus autorius — Bronius Bušma, režisierius — Valdas Babaliauskas, operatorius — Jonas Gurskas. Vaidina Albinas Arkauskas, Petras Dimša, Redita Dominaitytė, Kęstutis Jakštas, Darius Auželis, Donatas Švirėnas.

Į naująjį sezoną — be atokvėpio

LRT vadovas Audrius Siaurusevičius (45 m.) tvirtina, kad nacionaliniam transliuotojui sezonas net nebuvo pasibaigęs. Mat ši vasara buvo ypač karšta — LRT rodė svarbiausius pasaulio sporto įvykius.

Vis dėlto nuo rudens televizija dėlioja naujus akcentus, o sezono šūkiu galėtų tapti frazė „Nebijok įsijungti televizoriaus!“

„Nuo šiol stengsimės rodyti teigiamą, gražesnį mūsų gyvenimą“, — žadėjo rudenį ir pats į eterį grįžtantis A.Siaurusevičius.

— Kuo išskirtinis šis LRT sezonas? — „TV antena“ paklausė A. Siaurusevičiaus.

— Sakyčiau, kad išskirtinis ne tik šis sezonas, bet visi šie metai, juk rodėme Europos futbolo čempionatą ir Londono olimpines žaidynes. Todėl nesakome, kad prasidės naujas sezonas, nes jis net nebuvo pasibaigęs. Vasara buvo tokia įtempta, kad daugelis žmonių net neturėjo kada atostogauti.

Vasara iš tiesų pareikalavo daug sąnaudų — ir finansinių, ir žmogiškųjų, todėl sezono pradžia mums yra gana sunki. Jį pradedame net nepailsėję.

Artėja Seimo rinkimai, turėsime rodyti privalomuosius debatus, todėl metai irgi bus išskirtiniai.

Pabrėžiame, kad nenorime nieko kopijuoti, o būti savimi rengdami maksimaliai kokybišką programą.

— Vis dėlto nuo rudens turėsite ir naujų laidų.

— TV programą atnaujiname kasmet. Daugiausia dėmesio skiriame informacinėms laidoms. Pastarąjį sezoną pabandėme, o nuo šiol visuomet rodysime dienos žinias.

Nuo 12 val. šiokiadieniais su laida „Laba diena, Lietuva!“ bandysime pratinti žiūrovus prie minties, kad televizija nėra tik vakaro pramoga, nes ir dieną nutinka daug svarbių dalykų.

Bandome atsigręžti į dieną su tiesioginiu eteriu. Priežastys kelios: yra daug nedirbančių žmonių, pensininkų, kurie ir dieną įsijungia televizorių. Kitas dalykas — internetas. Visi mūsų kanalai transliuojami internetu, todėl manome, kad žiniai pranešti nereikia laukti vakaro.

— Esate ne tik LRT vadovas, bet ir stiprus politikos apžvalgininkas. Galbūt per rinkimų debatus vėl pasirodysite eteryje?

— Ne. Jeigu kalbame apie politinius debatus, esame saistomi įstatymų ir taisyklių, kurias, suderinusi su mumis, tvirtina Vyriausioji rinkimų komisija. Tai nėra visiškai laisvos laidos.

Manau, jei galėtume būti savarankiški, be tų taisyklių sugebėtume išsaugoti ir objektyvumą, ir padaryti laidas įdomesnes. Dabar iš esmės laidų autoriai yra ne tik žurnalistai, bet ir kandidatai bei Vyriausioji rinkimų komisija.

— Vis dėlto šį sezoną grįšite į eterį su „Mūsų laisvės metais“. Kuo patraukė šis projektas?

— Ši laida bus rodoma tik kartą per mėnesį, todėl netrukdys mano tiesioginiam darbui. Pagrindinis argumentas, dėl ko pasidaviau įkalbinėjamas, yra tai, kad daugumą įvykių, apie kuriuos bus kalbama laidose, mačiau iš labai arti dirbdamas žurnalistu — nuo pat 1990 metų kovo 11 dienos.

— Ar tikrai nepasiilgote tiesioginio eterio adrenalino?

— Nuoširdžiai sakau: eterio tikrai nepasiilgau. Kolegos įtikino, kad dabar Lietuvoje yra ne tiek daug žurnalistų, kurie svarbius istorinius įvykius matė iš taip arti, todėl ir sutikau vesti „Mūsų laisvės metus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.