Vilniuje prasideda dokumentinių filmų festivalis

Sostinėje ketvirtadienį prasideda

Vilniaus dokumentinių filmų festivalio organizatorė Vilma Levickaitė.<br>ELTA
Vilniaus dokumentinių filmų festivalio organizatorė Vilma Levickaitė.<br>ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 20, 2012, 7:03 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:15 PM

Anot organizatorių, festivalio programoje – per 30 rinktinių dokumentinių filmų iš viso pasaulio, susitikimai su jų autoriais, kino meistriškumo dirbtuvės ir specialūs renginiai.

Festivalis viešės Vilniaus kino centre „Skalvija“ bei kino teatre „Pasaka“.

Šiemet festivalio šūkis - „Atpažink save kitame!“. Organizatoriai siūlys pažvelgti į save kito akimis, koncentruosis į asmeniškus žmonių pasaulius, sieks išryškinti jų subjektyvumą ir ieškos sąlyčio taškų su mūsų pasauliais.

Pagrindinėje festivalio programoje dokumentinio kino gerbėjai šiemet išvys devynis ryškiausių pernykščių filmų.

Iš Pietų Korėjos kilęs dokumentininkas Yi Seung-junas atvers jauno vyro, nuo vaikystės gyvenančio tylos ir tamsos apsuptyje, pasaulį („Sraigių planeta“), Helena Treštikova įsileis į 37 metus filmuoto Honzos gyvenimą („Asmeninis pasaulis“).

Kaip keičiasi dviejų žmonių jausmai ir santykiai, kai jie įteisinami santuoka, klausia vokiečiai Levinas Peteris bei Elza Kremser („Pažadas“), o britas James Bluemelis ieško atsakymų apie prievarta grįstų santykių prigimtį („66 mėnesiai“).

Vienatvę ir visuomenės nuošalę pasirinkusiųjų portretus jautriai lipdo britas Benas Riversas („Dveji metai jūroje“) ir argentinietis Jorge Gaggero („Montenegro“).

Izraelio režisierius Chanochas Zeevis kviečia akistatai su Hitlerio parankinių palikuonimis („Hitlerio vaikai“), o olandai – pažinčiai su ilgametėmis Amsterdamo Raudonųjų žibintų kvartalo darbuotojomis („Susipažinkite su Fokens“).

Prieš „Hitlerio vaikų“ seansą „Skalvijoje“ bus parodytas septynių minučių trukmės Krzysztofo Kadlubowskio filmas „Sugrįžimas“ - 2010 metų balandį lėktuvo katastrofoje žuvusio Lenkijos prezidento ir kitų aukštų Lenkijos pareigūnų laidotuvių ceremonijos repeticija.

Specialiąją festivalio programą „Bitnikai kelyje“ festivalio organizatoriai šiemet skiria visame pasaulyje minimoms 90-osioms Jacko Kerouaco (Džeko Keruako) gimimo metinėms.

Bus parodytas 1985-ųjų Johno Antonellio filmas „Jacko Kerouaco Amerika“, 1993-iųjų Jerry Aronsono juosta „Alleno Ginsbergo gyvenimas ir laikai“, Yony Leyserio 2010 metų filmas „William S.Burroughs: iš vidaus“ bei Chucko Workmano „Ištakos: bitnikų ir „palūžusiosios kartos“ istorija“.

Šių metų festivalio retrospektyva bus skirta vienam garsiausių Rusijos kino kūrėjų ir vienam reikšmingiausių dokumentinio kino režisierių Viktorui Kosakovskiui, pelniusiam per 100 apdovanojimų tarptautiniuose bei nacionaliniuose festivaliuose. Žiūrovai išvys jo filmus ir galės pabendrauti su Vilniuje besilankančiu kūrėju. Besidomintiems dokumentinio kino kūrimu V.Kosakovskis ves kūrybines kino dirbtuves.

Kartu su V.Kosakovskio retrospektyva į festivalį taip pat atkeliauja filmas apie naujausio V.Kosakovskio darbo „Tegyvuoja Antipodai“ kūrimą - tai festivalį atidarysiantis Čilės režisieriaus Carloso Kleino kūrinys „Kur skraido kondorai“.

Konkursinėje programoje penktą kartą varžysis tuzinas naujausių estų, latvių bei lietuvių filmų. Kam atiteks prizai už geriausią Baltijos šalių dokumentinį filmą, rugsėjo 29 dieną paskelbs tarptautinė žiuri.

11 dienų truksiančią žiūrovų kelionę po dokumentikos pasaulį užbaigs jauno lietuvių režisieriaus Tomo Smulkio premjera „Rojaus beieškant“ (2012).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.